Gruzija je zemlja koja se tek sada pomalo sramežljivo otvara turistima. No, šarm ove zemlje osvaja na prvu i neće biti potrebno puno vremena dok Gruzija ne postane jedna od vodećih novih turističkih destinacija. Ako planiraš svoj idući godišnji odmor provesti upravo u Gruziji, odvoji si minimalno tjedan dana, optimalno desetak, kako bi stigao posjetiti sve zanimljivosti koje se često nalaze na drugim krajevima zemlje. Nakon pređenih preko 2.300 km i skoro pola zemlje donosim popis onih top destinacija u Gruziji koje obavezno trebaš vidjeti i doživjeti tijekom svog boravka. 

Tbilisi

Glavni grad Gruzije izuzetno je živopisno mjesto na kojem se u isto vrijeme susreće gruzijska tradicija i urbana sadašnjost. Kao nigdje u Gruziji nećeš doživjeti veći šušur na ulicama, osjetiti što budućnost nosi ovoj zemlji, ali jednako tako uočiti kroz što je sve Gruzija u svojoj povijesti prošla. Tbilisi nije velik grad i za obilazak njegovih vodećih znamenitosti potreban ti je jedan dan. No, kako veliki dio jednodnevnih izleta polazi upravo iz Tbilisija, on će ti biti baza za istraživanje jednog dijela zemlje.

Tbilisi, pogled s Citadele
Tbilisi, pogled s Narikala Citadele
sat tbilisi
poznati sat lutkarskog kazališta

Srećom Gruzijci žive noću, tako da su svi restorani, trgovine i barovi otvoreni do kasno u noć, što je pravi spas nakon dugosatnog izleta. Većinski dio znamenitosti locirane su u starom dijelu grada. Najbolje je u razgledavanje krenuti s Trga slobode i spustiti se sve do starog grada i prijeći preko rijeke. S druge strane postoji uspinjača koja vodi do kipa majke Gruzije i Narikala Citadele otkud se pruža predivan pogled na cijeli grad. 

Sulfatne kupelje u Tbilisiju

Naziv glavnog grada Gruzije u prijevodu znači “topao”, a odnosi se na izvor tople sulfatne vode oko čijeg izvora su izgrađene mnogobrojne kupelje koje pružaju pravu relaksaciju nakon dugog dana. Tbilisi ima dugu tradiciju wellnessa, stoga je šteta biti u gradu, a ne izdvojiti barem koji sat za opuštanje. Javne kupelje su najjeftinije, no muškarci i žene su odvojeni. Možeš također online rezervirati i privatnu sobu koja se sastoji od tople sulfatne kupke, hladne kupke i saune (opcija koju smo mi odabrali) u koju najčešće može stati do šest osoba.

Za 20 larija dogovori i tretman tradicionalnog gruzijskog pilinga koji je jedno uistinu zanimljivo wellness iskustvo (više od toga neću odati). 

Uplistsikhe

Jedna od glavnih gruzijskih atrakcija jest grad u špiljama koji je bio veliko pogansko svetište. Iskapanja su pokazala kako je nastalo već u 4. stoljeću prije Krista, dok je u doba Grka i Rimljana mogao primiti do 20.000 stanovnika. Kasnije je postalo tek mjesto gdje su živjeli pojedini svećenici, a uništeno je u 13. stoljeću. Fascinantno je šetati kroz neobične ulice, stepenice i odaje, a pogled koji se pruža s litica je nezaboravan. 

Uplistsikhe
Uplistsikhe
Uplistsikhe
Uplistsikhe
Uplistsikhe
Uplistsikhe

Gori

Mjesto Gori je poznato zbog Staljina koji je upravo tu rođen. U gradu se nalazi veliki muzej posvećen ovom diktatoru, no nažalost većina stvari nije prevedena i sastoji se pretežito od fotografija. Ispred muzeja nalazi se njegova rodna kuća kao i vlak kojeg je zbog straha od letenja koristio za sva svoja putovanja. Gori se nalazi na putu prema ili od Uplistsikhea, tako da možeš usput svratiti. Ako nisi ljubitelji povijest, slobodno muzej preskoči.

Gori
Staljinova rodna kuća, Gori
Gori
Staljinov kupe, Gori

Manastir Jvari

Na vrhu pitoresknog brdašca nalazi se manastir Jvari s kojeg se pruža predivan pogled na mjesto Mtskheta. U pitanju je jedan od najljepših primjeraka tipične starije gruzijske arhitekture, a izgradnja je završena u sedmom stoljeću.

Manastir Jvari
Pogled s manastira Jvari
Manastir Jvari
Manastir Jvari

Mtskheta

Mtskheta, nekadašnji glavni grad Gruzije, ubraja se u jedno od vjerskih središta. Ovaj grad ima dugu povijest od čak 5000 godina. Glavna atrakcija jest katedrala, jedna od impresivnijih u cijelog Gruziji. Danas je Mtskheta tek nešto više od manjeg sela, no i dalje veliki broj Gruzijaca posjećuju katedralu koja je od velike povijesne i religijske važnosti za ovaj narod.

Mtskheta
Mtskheta

Kazbegi

Kazbegi regija ubraja se definitivno u vodeće gruzijske atrakcije. Većina fotografija koje su obišle svijet i Gruziji poslužile kao reklama prikazuje malu crkvu na vrhu brda okruženu planinskim masivima. E, upravo ta crkva se nalazi u Kazbegi regiji. Svi ljubitelji prirode ovaj dio Gruzije neće tako lako zaboraviti. 

Kazbegi
Kazbegi
Kazbegi
Kazbegi

Rusko-gruzijski spomenik prijateljstva

Na nekadašnjoj vojnoj cesti koja ide kroz Kazbegi regiju sve do ruske granice, podignut je 1983. godine rusko-gruzijski spomenik u znaku “prijateljstva” ova dva naroda, ali zapravo je izvrstan primjer sovjetske manipulacije. Na njemu je prikana ruska i gruzijska povijest i tradicija, a ono što ovaj spomenik još čini zanimljivim jest impresivna lokacija na kojoj je postavljen. 

Rusko-gruzijski spomenik prijateljstva
Rusko-gruzijski spomenik prijateljstva
Rusko-gruzijski spomenik prijateljstva
Pogled pored rusko-gruzijskijskog spomenika prijateljstvu

Svaneti regija

Svaneti je definitivno jedna od ljepših regija koja se ističe svojom prirodom, ali i svojim stanovnicima. Upravo Svaneti, kao jedini dio Gruzije, nikad u povijest nije osvojen, a njegovi stanovnici su specifični, čak pričaju i dijalekt kojeg većina Gruzije ne razumije. Najčešća destinacija jest Mestia, jedino veće naselje otkuda možeš ići na razne hiking izlete. Svaneti regija je poznata po svojim tornjevima koje je imala svaka obitelj uz svoju kuću, a služili su kao promatračnica i prostor za bijeg u slučaju napada.

Svaneti regija
Svaneti regija
Svaneti regija
Poznati Svaneti tornjevi, Mestia
Mestia, Svaneti
Mestia, Svaneti

Ananuri dvorac

Jedna od vodećih atrakcija prilikom putovanja iz Tbilisija do Kazbegi regije, jest Ananuri dvorac. U pitanju je zapravo cijeli kompleks uz rijeku Aragvi koji je bio dom feudalne dinastije Aragvi od 16. stoljeća. Pravo je čudo što cijeli kompleks i dalje stoji na nogama jer je preživio stoljeća raznih napada, čak i masakr Aragvi obitelji. Cjelokupni kompleks ima pomalo jezivu atmosferu zbog kojeg je istraživanje ovog dvorca dodatno zanimljivo. 

Ananuri dvorac
Ananuri dvorac
Ananuri dvorac
Ananuri dvorac

Kušanje vina u Kakheti regiji

Gruzija i vina su neraskidiv spoj. Upravo su Gruzijci prije više od 8.000 godina prvi fermentirali vino te su i dan danas poznati po svojim buteljama. Najpopularnija regija jest Kakheti u kojoj se ujedno nalazi i najveći broj vinograda. Turističke agencije nude jednodnevne izlete koje uključuju par posjeta odabranim vinarijama tijekom kojih će ti dodatno objasniti povijest proizvodnje vina te detaljne opisati tradicionalni gruzijski način proizvodnje vina u glinenim amforama (kvevri).

Kakheti regija
Kakheti regija

Sighnaghi

Istražujući Kakheti regiju, put će te sigurno odvesti u mali pitoreskni gradić Sighnaghi s čijih rubova se pruža divan pogled na dolinu, a u samom središtu se nalazi simpatičan centar na čijem glavnom trgu se prodavaju začini, gruzijske slastice i drugi razni suveniri. Sighnaghi nazivaju i gradom ljubavi. Naime, matičar navodno radi 24 sata te brak možeš sklopiti i u 4 ujutro. 

Sighnaghi
Sighnaghi
Sighnaghi
Sighnaghi

Kutaisi

Drugi po važnosti, no treći po veličini, Kutaisi je grad koji će ti izvrsno poslužiti kao baza za izlete u tom dijelu Gruzije. Kutaisi sam po sebi ne nudi pretjerano puno znamenitosti, a jedna od glavnih atrakcija jest Bagrati katedrala s koje se ujedno pruža divan pogled na cijeli grad. Većina znamenitosti se nalaze u uskom centru i dovoljno je jedno prijepodne/poslijepodne za obilazak istih.

Kutaisi
Kutaisi
Bagrati katedrala, Kutaisi
Bagrati katedrala, Kutaisi
Bagrati katedrala, Kutaisi
Pogled s Bagrati katedrale, Kutaisi

Vardzia

Jedna od glavnih gruzijskih atrakcija jest grad uklesan u stijenama. Vardzia je isklesana u 12. stoljeću i služila je pretežito kao utočiste za vrijeme napada neprijatelja. No, to ne znači da ovaj kompleks nije veleban. Od čak 3000 prostorija, danas je ostalo oko 600, što je posljedica potresa tijekom povijesti. Špilje su imale razne funkcije, bile su spremište za hranu i vina, apoteke, sobe za druženje, a jedna od glavnih atrakcija jest crkva, kraljevska odaja i izvor vode koji se nalazi u samom brdu. Vardzia je jedna od onih atrakcija koje ćeš pamtiti cijeli život. 

Vardzia
Vardzia
Vardzia
Vardzia
Vardzia
Vardzia
Vardzia
Vardzia

Borjomi nacionalni park

Borjomi nacionalni park popularno je lječilište zbog svog izvora mineralne vode. Upravo mineralna voda Borjomi je jedan od glavnih izvoznih proizvoda Gruzije. Predivna priroda nudi mnogobrojne hiking rute, a možeš tijekom svog posjeta isprobati toplu ili hladnu mineralnu vodu, direktno iz izvora. 

Borjomi nacionalni park
Borjomi nacionalni park
Borjomi nacionalni park
Borjomi nacionalni park

Rabati dvorac

Impresivan Rabati dvorac oduševit će svakog istinskog ljubitelja dvoraca. Prvotno izgrađen u 9. stoljeću, no veliku promjenu i današnji izgled doživio je za vrijeme Otomanskog carstva. Kompleks je toliko velik da ti se u nekim trenucima čini kako je zapravo u pitanju samo maketa. Cjelokupni dvorac je restauriran, tako da se izvrsno stječe dojam impresivnosti i nekadašnjeg zlatnog doba Rabati kompleksa. 

Rabati dvorac
Rabati dvorac
Rabati dvorac
Rabati dvorac
Vardzia
Rabati dvorac

Martvili i Okatse kanjoni

Jedna od obaveznih ruta na turističkim izletima su Martvili i Okatse kanjoni. Dok Martvili možeš istražiti veslajući kroz njega (nama nažalost vrijeme to nije omogućilo), Okatse kanjon ćeš doslovno prohodati. I to preko mosta koji na nekim mjestima ide u visinu do čak 15 metara. Pogled je impresivan, no svi oni koji se boje visine, trebaju dobro razmisliti hoće li se usuditi.

Martvili kanjon
Martvili kanjon
Martvili kanjon
Martvili kanjon
Okatse kanjon
Okatse kanjon
Okatse kanjon
Okatse kanjon
Okatse kanjon
Okatse kanjon

Prometejeva špilja

Ovu veliku špilju otkrio je lokalni stanovnik dok je bio u šetnji sa svojim psom. Ide u dubinu od čak 145 metara, a proteže se kroz 17 prostorija koje znaju ići u visinu do čak 25 metara. U špilji se nalazi i rijeka s vodopadima kroz koju možeš ići brodom (mi smo imali loše vrijeme te je vodostaj bio previsok).

Prometejeva špilja
Prometejeva špilja
Prometejeva špilja
Prometejeva špilja

Batumi

Jedno od vodećih turističkih središta Gruzije, svoju popularnost može zahvaliti geografskom položaju. Mnogi ga nazivaju arhitektonskim čudom, a česta je destinacija za sve one koji žele upoznati i obalu Gruzije.

gruzija_gastro

Kako se u Gruziji ne preporučuje iznajmljivanje automobila, na izlete ideš preko turističkih agencija. Osobno sam veliki dio izleta odradila s agencijom Budget Georgia koja nudi ture diljem zemlje u manjim grupama u pratnji s turističkim vodičem.

Treba ti još informacija o Gruziji? Pročitaj i ove blog postove:

  1. gruzija
  2. gruzija