Vijest kako je NP Plitvička jezera ponovno podigao cijenu ulaznica za ovu godinu odjeknula je među ljubiteljima putovanja i prirode. Mnogi se bune na tako visoku cijenu zbog koje će mnogim domaćim gostima posjet ovom prirodnom biseru ostati neostvareni san. 

Koliko iznosi ulaznica za Plitvička jezera?

Na službenim stranicama objavljen je novi cjenik za ulaz na Plitvička jezera. Početkom sezone, točnije od 1.06. do 31.8., odrasla osoba za posjet Plitvicama do 16h treba odvojiti čak 300 kuna, dok iza 16h ulaznica iznosi 200 kn. Kako rijetko tko ide na izlet solo, minimalno za izlet do Plitvica je potrebno izdvojiti 600 kn, a to je bez prijevoza, hrane i pića. Stoga možemo zaključiti da nam je potrebno preko sto eura kako bi posjetili najpoznatiji hrvatski nacionalni park. 

plitvicka_jezera_ulaznice

Ponovno poskupljenje odjeknulo je u putoholičarskoj zajednici gdje su mnogi ovaj potez kritizirali, komentirajući kako je sramota da jedna ulaznica iznosi toliko i da je nemoguće za jednu hrvatsku obitelj da posjeti ovaj nacionalni park. 

S druge pak strane mnogi su opravdali ovaj potez, smatrajući kako Plitvice zaslužuju tako visoku cijenu ulaznica i da nije potrebno umanjivati ljepotu domaćih atrakcija. 

Imaju li domaći gosti popust na ulaznice za Plitvice?

Ostaje činjenica kako ulaznice za nacionalne parkove i povijesne znamenitosti nisu jeftine niti to trebaju biti. Ali isto tako je potrebno ponuditi domaćim turistima nižu cijenu, praksa koja se veoma često provodi u stranim zemljama. Tako se omogućava da i domaći posjetitelji uživaju u ljepotama vlastite države, dok strani, koji su često dubljeg novčanika, mogu izdvojiti primjerice 300 kuna za ulazak u park. 

Plitvice je samo prošle godine posjetilo oko milijun i pol ljudi, što je počelo negativno utjecati na floru i faunu parka. Zbog ovog problema čak je i UNESCO upozorio kako bi na koncu, ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, mogao povući svoje pokroviteljstvo.

Plitvice_zimi

Jedan od načina kako je uprava parka odlučila stati tomu na kraj jest online kupnja karata pri čemu svaki kupac bira datum i vrijeme ulaska u park. Tako Plitvička jezera žele rasteretiti i ravnomjerno rasporediti broj posjetitelja. Jedina nelogičnost ovog poteza jest činjenica da na e-mail dobiješ račun i voucher kojeg trebaš na licu mjesta zamijeniti za ulaznice. 

Plitvice nisu jedini nacionalni park i zaštićena atrakcija za koju je potrebno unaprijed rezervirati ulaznice. No, dok za Plitvice možeš kupiti kartu čak i 24h unaprijed, ako naravno postoji mjesta, za primjerice Machu Picchu je potrebno podosta unaprijed rezervirati svoje mjesto. Ako je potrebno toliko ograničiti broj posjetitelja, kako je onda moguće uzeti kartu skoro pa pri sami ulazak? 

Plitvice_zimi

Kako ipak jeftinije posjetiti Plitvička jezera?

Jesu li ulaznice preskupe ili ne, ovdje zapravo nije ključno pitanje. Ključno pitanje je na koji način zaštiti NP Plitvička jezera od devastirajućih posljedica mnogobrojnih posjetitelja. Hoće li skuplja ulaznica utjecati da manje ljudi posjeti ovaj dragulj ili ne, pokazat će tek vrijeme. 

Kako Plitvice ipak ne razmišljaju o domaćem posjetitelju, ako želiš ipak uživati u ovom parku (a trebao bi, vjeruj mi), budi mudar i posjeti ga izvan sezone. Prvi znatno su manje gužve tako da možeš u uživati u miru u ljepotama parka, a drugo cijena ulaznice izvan sezone iznosi 80 kn (od 1.11. do 31.3.) i 180 kn (od 1.10. do 31.10. I 1.4. do 31.5.). Osobno sam Plitvička jezera posjetila u veljači i doživljaj je uistinu bio jedinstven. 

Foto: Unsplash, privatno

Pročitaj još koji blog post:

—> A zašto umjesto Plitvica ne bi posjetio Vražji prolaz i Zeleni vir?

—> Nacionalni park Krka uvodi zabranu kupanja. Bravo, podržavam!