Već dugi niz godina bila mi je velika želja posjetiti Park prirode Kopački rit kojeg često nazivaju europskom Amazon. Za to postoji i veoma dobar razlog: Kopački rit se ubraja u jedna od najvećih, najvažnijih i najzanimljivijih izvornih očuvanih močvarnih prostora Europe. Unatoč tomu što sam više puta bila u Osijeku, Rit nije bio na dnevnom redu. Stoga se ovaj put Kopački rit našao na obaveznoj destinacija tijekom našeg road tripa kroz Slavoniju i Baranju. Nisu me spriječili ni komarci koji naprosto obožavaju to močvarno područje, a još više obožavaju njegove posjetitelje. 

Neobičan i atraktivan izgled Kopačkog rita stvaraju rijeka Dunav sa svojim pritokom Dravom. Ovisno o vodostaju, rijeke neprestano mijenjaju i oblikuju Rit pri tome stvarajući jedinstven mozak jezera, kanala, bara i greda, poplavnih šuma, trščaka i vlažnih livada. 

kopacki_rit

Kao park prirode Kopački rit je utemeljen 1976. godine i proteže se na 177 kilometra četvornih, od čega na Specijalni zoološki rezervat opada 80 kilometara četvornih. 

Kako je Kopački rit dobio svoje ime?

Ime je dobio prema istoimenom selu koje se nalazi na rubu parka, od mađarske riječi “kopacs” što znači kopča i “ret” što znači močvarna livada. 

kopacki_rit

Kada pomislimo na Kopački rit većinom se sjetimo raznih riba i čaplji, no simbol ovog parka je orao štekavac, najveći orao Europe i ujedno i najveći grabežljivac među svojom vrstom. Spada u ugrožene vrste i zakonom je zaštićen. Bili smo te sreće da smo prilikom vožnje brodom ugledali orla štekavca čiji raspon krila je i na toliko velikoj udaljenosti izgledao velebno. Upravo na području Kopačkog rita se gnijezdi najveća populacija ove ugrožene vrste.

kopacki_rit

Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta u Kopačkom ritu

Osim po svom zanimljivom izgledu koji nikad nije statičan i neprestano se mijenja, Kopački rit je poznat i kao najveće rastilište i mrijestilište slatkovodne ribe u Podunavlju i najvažniji ornitološki rezervat u Hrvatskoj. Svake godine se tu gnijezdi oko 140 vrsta ptica. Na području parka postoji čak 2.000 bioloških vrsta. 

kopacki_rit

Prema dosadašnjih istraživanjima 55 vrsta sisavaca naseljeno je na području Kopačkog rita, poput jelene, srce, divlje svinje, divlje mačke, vide, jazavca, a mi smo čak vidjeli i nešto novijeg stanovnika parka – čaglja koji zbog čovjekovog djelovanja dugo nije obitavao na tom području, no ponovno je, kako nam je vodič objasnio, naseljen jer je od samog početka bio redovni stanovnik Kopačkog rita.

kopacki_rit

Kopački rit je nadaleko poznat po pticama, a u njemu obitava čak 300 različitih vrsta, dok faunu vodozemaca čini 12 vrsta

Kako organizirati izlet u Kopački rit?

Kopački rit nudi različite vrste obilaska samog parka, a moj savjet je da osim šetnje stazom Bijelog lopoča, odabereš i jedan od programa iz ponude. 

kopacki_rit

Mi smo se odlučili za ranojutarnju vožnju brodom te šetnju poznatom stazom. Preferiraj jutarnje termin jer je Kopački rit popularno izletište za stanovnike iz okolice. Također nemoj zaboraviti ponijeti zaštitu od komaraca. Mi smo plovili prvim jutarnjim brodom, a bez spreja protiv komaraca ne bismo mogli tako opušteno uživati u plovidbi i priči stručnog vodiča. Naravno, komaraca je najviše u ranojutarnjim i predvečernjim satima.

Koliko dođe ulaznica za Kopački rit?

Kopački rit nudi brojne programe, a među najpopularnije ubraja se vožnja brodom čija cijena varira ovisno o godišnjem dobu – proljeće 80 kn, ljeto 90 kn i jesen 80 kn. Ova cijena uključuje jednosatnu vožnju brodom sa stručnim vodstvom, ulaznicu u Park prirode, posjet izložbi o flori i fauni Parka te šetnju stazom Bijelog lopoča. 

kopacki_rit

Iznajmiti možeš i čamac, što omogućuje više privatan posjet Parku, a vožnja može trajati jedan ili više sata (ovisi o vodostaju). Cijena za ovaj program iznosi 150 kn te uključuje iste stvari kao i vožnja brodom. 

Park također nudi i druge program i razne atrakcije, poput dvorca Tikveš, no ova dva se svakako ubrajaju u najpopularnija i izvrsni su za prvo upoznavanje s ljepotama Kopačkog rita. Potrebno je unaprijed rezervirati svoje mjesto za odabrani termin polaska, a to možeš učiniti telefonskim putem ili e-mailom.

kopacki_rit

Za dolazak do pristaništa broda možeš birati tri načina – ići pješke (oko 20 minuta), ići osobnim automobilom, biciklom ili vlakićem koji se plaća dodatnih 10 kn. 

Šetnica Bijelog lopoča – nezaobilazna šetnja u Kopačkom ritu

Ono što je zanimljivo jest da osnovna ulaznica iznosi svega 10 kn, a pruža pristup Parku prirode na nogama. Uzet ćeš ovu ulaznicu ako imaš vremena samo za šetnicu Bijelog lopoča, što je jedna od glavnih atrakcija Kopačkog rita. 

Uzduž cijele šetnice, koja je duga 2.400 m, postavljene su poučne table sa slikama i opisima biljaka, životinja i karakteristika močvarnog staništa. Upravo mnogobrojni lopoči, na kojeg ćeš naletjeti tijekom šetnje, su najčešći motivi brojnih fotki posjetitelja.

kopacki_rit

Mi smo okvirno u Kopačkom ritu proveli oko dva sata, što je uključivalo plovidbu brodom, kavu uz predivan pogled te laganu šetnju stazom Bijelog lopoča. 

Osobno me najviše fascinirala plovidba brodom koja je otkrila uistinu nezaboravne prizore, od kojih su me pojedini asocirali na fantasy film pun zanimljivih avantura. Trebaš biti na oprezu cijelo vrijeme jer se životinje sramežljivo znaju pojaviti na raznim mjestima, što predstavlja pravo uzbuđenje. 

kopacki_rit

Stoga ako te put odvede u Slavoniju i/ili Baranju, odvoji jedno jutro za posjet Parku prirode Kopački rit i prepusti se avanturi otkrivanja jednog od najpoznatijih močvarnih područja Europe. 

Želiš čitati još priča iz Slavonije i Baranje?

  1. papuk_jankovac
  2. ruzica_grad
  3. slavonija_baranja

Comments are closed.