Kada pomislimo na Slavoniju, rijetkima će među prvim asocijacijama biti planinarenje i izleti u brda. Jasno, Slavonija je ravničarski kraj zbog čega su šumovite planine koje okružuju Požešku kotlinu posebno zanimljive. Požeška gora, Psunj, Papuk, Krndija i Dilj gora čine slavonske planinarske destinacije čija vodeća atrakcija su slavonske šume. Stoga se Papuk našao na našoj must visit listi prilikom road tripa kroz Slavoniju i Baranju. Zbog manjka vremena tražili smo stazu koja neće dugo trajati, ali će nam u isto vrijeme pokazati jedne od najljepših strana Papuka. Odluka je, naravno, pala na Jankovac, popularnu gorsku dolinu smještenu na sjevernoj strani Papuka za koju mnogi govore da je najljepše mjesto u slavonskom gorju. 

Dolina je dugačka svega 500, a široka 200 metara, a na tako malenom prostoru nalaze se mekane livade, dva umjetna jezera, izvor, dvije zanimljive špilje i 30 metara visok slap Skakavac koji se ujedno ubraja u najpopularniju atrakciju tog područja. Zbog svega toga je Jankovac 1955. proglašen park-šumom. 

Grofova staza Jankovac kroz ugodnu šetnju upoznaje posjetitelje s ljepotom prirode

Uz to se do izletišta dolazi izravno autom, što ga čini izuzetno pristupačnim. Stoga ne iznenađuje činjenica kako je ovo najpopularnije izletište na Papuku koje je prikladno i za obitelji s malom djecom, za vlasnike pasa, one lošije kondicije, ali i za planinare koji barem jednom trebaju vidjeti prirodne ljepote Jankovca. 

papuk_jankovac
Grob plemenitog Josipa pl. Jankovića

Grofova poučna staza u čast plemenitog Jankovića

Ovaj dio Papuka dobio je naziv po voćinskom vlastelinu Josipu pl. Jankoviću koje je u 19. stoljeću bio vlasnik brojnih posjeda od Voćina do Virovitice. Slobodno možemo reći kako je bio veoma osebujna osoba koja je 1840. iza sebe ostavila raskošan život u Beču i preselila se, pogađaš, u dolinu Jankovac. I dan danas podižemo obrve na priče bogataša koji sve ostave iza sebe i odluče živjeti u skladu s prirodom, daleko od glamura i svih blagodati na koje su navikli. Možeš samo zamisliti koliko je priča i tračeva u to doba kolalo o plemenitom Jankoviću. 

papuk_jankovac

U naumu da živi na Papuku Jankovića ništa nije spriječilo, a tu je boravio od 1840. do 1861. godine. Sagradio je lovačku kuću, napravio je dva protočna jezerca za uzgoj pastrva, uredio staze za šetanje i za jahanje. Tu je našao svoj mir i bijeg od ostatka svijeta. Kada počneš hodati Grofovom poučnom stazom shvatit ćeš osebujnog vlastelina i poželjet ćeš taj kutak imati za sebe. 

Upravo ovom stazom vidjet ćeš sve glavne atrakcije doline Jankovca i čak uspjeti pobjeći od gužve koja uvijek vlada oko planinarskog doma Jankovac. 

papuk_jankovac

Ulaz u park-šumu Jankovac plaća se simboličnih 10 kn, a tada dobiješ i letak s uputama i oznaka svim znamenitosti koje možeš vidjeti na stazi. Istraživanje Grofove staze započinje s desne strane doma koja prvotno vodi pored jezera te se pored izvora penje sve do posljednjeg počivališta poznatog grofa. Svoju grobnicu je dao izraditi sami Janković te se prvotno nalazila u špilji iznad izvora. Neko vrijeme je bila opustošena, no srećom je prebačena u drugu špilju gdje se danas nalazi sarkofag Josipa pl. Jankovića. 

To nije jedini grob na stazi. Uskoro stižemo do takozvanog “staklarskog groblja” gdje su pokopani prvi stanovnici ove doline – staklari doseljeni krajem 18. stoljeća s područja današnje Austrije. 

papuk_jankovac
Slap Skakavac

Ako želiš skratiti put na jedinom račvanju ove staze skreni lijevo te ćeš stići sa stražnje strane planinarskog doma. Tu nastavi desno kako bi se opet priključio poučnoj stazi. 

Slap Skakavac – najveći i najpoznatiji slap Slavonije

Glavna atrakcija Grofove staze i cijele doline Jankovac je bez premca slap Skakavac koji ponosno nosi titulu najvećeg i najpoznatijeg slapa u Slavoniji. Visok je 30 metara, a količina vode ovisi o godišnjem dobu. Kako smo mi bili u rujnu, vode je bilo, no Skakavac se nije pokazao u svojoj punoj snazi. Staza nastavlja uz i kroz živopisne stijene te završava u centru izletišta. 

papuk_jankovac

Zašto na Papuku posjetiti Jankovac?

Raskošna slavonska šuma čije zelenilo se čini posve nestvarno, jezera koja reflektiraju krošnje, živopisni slap, bogata i zanimljiva povijest, mekane livade stvorene za igru ili izležavanje i planinarski dom koji nudi hranu i piće – sve to su aduti park-šume Jankovac koja se ubraja među najpopularnija izletišta na Papuku. 

papuk_jankovac

Korisne informacije za kružnu stazu Grofova poučna staza na Jankovcu: 

 • Početak staze: Planinarski dom Jankovac
 • Parking: kod planinarskog doma Jankovac
 • Naplaćuje li se ulaz?: 10 kn po osobi, 20 kn po osobi subotom, nedjeljom i na blagdane
 • Dužina i trajanje staze: oko 2,5 km, trajanje oko sat, sat i pol uz pauze za fotografiranje —> cijelu rutu na Google mapsima provjeri ovdje
 • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički zahtjevna, prikladna je za sve uzraste i kućne ljubimce, nije potrebno prethodno planinarsko iskustvo
 • Postoji li mjesto za hranu i piće? Planinarski dom Jankovac
 • Oprez! Do izletišta iz Slatinskog Drenovca vodi asfaltirana cesta, dok prema mjesto Veliko vodi samo makadamska cesta
 • Dodatna napomena: Brojne informacije na internetu govore kako kružna Grofova staza traje dva sata, no oni bolje kondicije mogu je bez problema proći u kraćem periodu. Nama je trebalo točno sat vremena skraćenom stazom te smo prešli dva i pol kilometra. 

Želiš čitati još priča iz Slavonije i Baranje?

 1. kopacki_rit
 2. jankovac_papuk
 3. ruzica_grad
 4. slavonija_baranja
 5. velika_zlatni_papuk
 6. papuk_sto_jesti_piti
 7. cesljakovacki_vis_papuk
 8. velicki_grad_papuk
 9. kultna_jela_slavonija