Vjerojatno tvoja prva asocijacija na Slavoniju nije planinarenje nego guštanje u hrani. No, u Slavoniji možeš provesti fantastičan aktivni odmor gdje ćeš tijekom dana istraživati planinarske staze unutar Parka prirode Papuk, a večer rezervirati za slavonske delicije i degustaciju vrhunskog vina. 

Upravo je to bio naš jesenski plan kada smo posjetili Zlatni Papuk. Inače, turistička zajednica grada Velike, otkuda startaju brojne planinarske staze, se ujedinila s općinama Kaptol, Brestovac i Jakšić te stvorila TZ Zlatni Papuk

Osim fantastične gastronomske ponude, vrhunskog vina i raznih OPG-ova, Zlatni Papuk veliku pozornost pridaje i aktivnom odmoru, bilo da voliš biciklirati, planinariti, a na raspolaganju stoji i adrenalinski park Duboka. Mi smo tijekom našeg produženog vikenda kombinirali samo ono najbolje. 

cesljakovacki_vis_papuk

Ako po prvi put ideš istraživati planinarske staze Parka prirode Papuk, ova tri prijedloga su odličan početak nakon čega ćeš poželjeti otisnuti se u nove avanture. 

Navedene staze razlikuju se po kilometraži i težini, stoga svatko, ovisno o svojoj kondiciji i iskustvu, može pronaći onu idealnu za sebe. 

Grofova poučna kružna staza na Jankovcu – idealna za cijelu obitelj i planinare početnike

Park-šuma Jankovac je nezaobilazna destinacija prilikom posjeta Parka prirode Papuk. U pitanju je dolina dugačka svega 500, a široka 200 metara, no na tako malom prostoru nalaze se brojne prirodne ljepote – mekane zelene livade, dva umjetna jezera, izvor, dvije zanimljive špilje i 30 metara visoki slap Skakavac. Upravo na Grofovoj poučnoj stazi otkrit ćeš sve prirodne znamenitosti Jankovca. 

jankovac_papuk

Do izletišta se dolazi izravno autom, što ga čini izuzetno pristupačnim. Stoga ne iznenađuje činjenica kako je ovo najpopularnije izletište na Papuku. Ova staza je prikladno i za obitelji s malom djecom, za vlasnike pasa, one lošije kondicije, ali i za planinare koji barem jednom trebaju vidjeti prirodne ljepote Jankovca. 

papuk_jankovac
Grob plemenitog Josipa pl. Jankovića

Ovaj dio Papuka dobio je naziv po voćinskom vlastelinu Josipu pl. Jankoviću koje je u 19. stoljeću bio vlasnik brojnih posjeda od Voćina do Virovitice. Slobodno možemo reći kako je bio veoma osebujna osoba koja je 1840. iza sebe ostavila raskošan život u Beču i preselila se, pogađaš, u dolinu Jankovac.

slap_skakavac_papuk

U naumu da živi na Papuku Jankovića ništa nije spriječilo, a tu je boravio od 1840. do 1861. godine. Sagradio je lovačku kuću, napravio je dva protočna jezerca za uzgoj pastrva, uredio staze za šetanje i za jahanje. Tu je našao svoj mir i bijeg od ostatka svijeta. Kada počneš hodati Grofovom poučnom stazom shvatit ćeš osebujnog vlastelina i poželjet ćeš taj kutak imati za sebe. 

Ova staza je duga oko 2,5 kilometra i traje oko sat do sat i pol uz pauze za fotografiranje. Staza nije tehnički ni kondicijskih zahtjevna te je odličan odabir za sve početnike, djecu i kućne ljubimce. 

Više o kružnoj stazi Grofova poučna staza pročitaj ovdje.

Staza Jankovac-Češljakovački vis – idealna za sve ljubitelje šume

Ako ipak želiš provesti nešto više vremena u Parku prirode Papuk te uživati podno krošnji njegove raskošne šume, odabrat ćeš uspon do Češljakovačkog visa. Ova staza je idealna nadopuna gore navedenoj stazi ili je možeš proći te nakon nje uživati na mekanoj zelenoj livadi na Jankovcu te kušati hranu iz planinarskog doma Jankovac. 

Postoje više početnih točaka za uspon do Češljakovačkog visa, a mi smo se odlučili upravo za onaj koji počinje na Jankovcu. Tako nam je ostalo dovoljno vremena za dužu pauzu nakon povratka. 

cesljakovacki_vis-

Ova staza će oduševiti sve ljubitelje šume jer cijelim putem prolazi podno krošnji. Stoga je odličan odabir i za ljetne uspone. Staza nije kondicijski ni tehnički teška, stoga omogućava da se potpuno prepustiš uživanju i druženju sa svojim suplaninarima. 

cesljakovacki_vis_papuk

Za otprilike 1.40 h stižemo do Češljakovačkog visa koji se nalazi na istočnom dijelu Papuka i predstavlja zadnji u nizu visokih vrhova te početak prijelaznog područja prema Krndiji. 

zlatni_papuk

Vrh se nalazi na 825 metara nadmorske visine, a postavljena je i piramida koja omogućuje pogled. Pečat je potrebno potražiti oko 100 metara od piramide na kamenu s desne strane. Samo nastavi hodati te ćeš proći pored hrpe kamenja s lijeve i desne strane. Ne trebaš se penjati po kamenju, pečat je na rubu. 

Staza je duga 10 kilometara, a prođe se za tri sata bez pauza te oko tri i pol sata uz uračunatu pauzu kod piramide. 

Više informacija o stazi do Češljakovačkog visa pročitaj ovdje.

Kružna staza Velički grad-Lapjak-Jankovac-Jezerce-Duboka – zanimljiva staza za planinare željne izazova

Za kraj ostavljam jednu izuzetno zanimljivu, ali i izazovnu kružnu stazu koja je idealan odabir za iskusne planinare koji su u svojim gojzericama već nabili kondiciju. 

velicki_grad_papuk

Ova staza se ujedno ubraja među najzanimljivije staze na središnjem Papuku te ju je u svoj vodič “50 najljepših planinarskih izleta u Hrvatskoj” uvrstio i Željko Poljak, a nalazi se i u “Planinarskom vodiču po Hrvatskoj” Alana Čaplara. 

tauberove_stijene_papuk

Staza započinje u Velikoj, vodi preko hrpta Papuka sve do Jankovca, a putem ćeš se upoznati s bogatom povijesti ovog područja, ali vidjeti i sva lica prirode ove poznate slavonske planine. Najzanimljivije točke na stazi su Velički stari grad, Tauberove stijene, Lapjak, Nevoljaš, ponovno Jankovac i Duboka. 

Staza je duga oko 17 kilometara, a potrebno je oko pet i pol, do šest sati hodanja. Kako se putem prođe 850 metara nadmorske visine, zahtijeva ipak nešto kondicije i iskustva. 

Više o ovoj kružnoj stazi na Papuku, doznaj ovdje.

velicki_grad_papuk

Park prirode Papuk nudi pregršt planinarskih staza, bilo da si raspoložen za kratak boravak u prirodi ili tražiš novi planinarski izazov. Ove tri staze pokazat će ti različite strane Papuka, a na njima ćeš vidjeti vodeće atrakcije ovog dijela Slavonije. I poželjet ćeš se vratiti!

*Sadržaj nastao u suradnji s TZ Zlatni Papuk.

Otkrij još zanimljivijh priča iz Slavonije:

  1. papuk_jankovac
  2. jankovac_papuk
  3. papuk_sto_jesti_piti
  4. cesljakovacki_vis_papuk
  5. velicki_grad_papuk