Jedna od naših najpoznatijih craft pivovara, a moram priznati i jedna s najboljim imenom, Lepi Dečki, otvorila je u petak svoj novi pogon koji može mjesečno proizvesti nevjerojatnih 50.000 litara piva. Više o novoj pivovari ispričao mi je lepi dečko Krešimir Biškup.

Povodom otvaranja novog pogona (Mihovljanska bb, Čakovec) ekipa je napravila veliki party koji traje još cijelu subotu sve od 15h do 23h. Projekt naziva “Nova pivovara” je trajao oko godinu dana. Naravno, korona je pomrsila neke planove te je priča završena tek u rujnu, ali bez pivskog puba kojeg bi dečki htjeli otvoriti do kraja ove godine. 

lepi_decki_pivovara

“Vlasnik pivovare Lepi Dečki je Danijel Radek, dok nas je još ukupno sedmoro, Aleksandar (Videk) i Dražen (Poštar) kuhaju pivo, Nikša (Tweety) i Davor su u pogonu uz Ivu, Andrina je u proizvodnji i u novooformljenom laboratoriju za kontrolu kvalitete, a ja u prodaji i marketingu. Kad smo krenuli bili so u tome u početku Danijel i ja, da bi po izgradnji prve pivovare se pridružili i Dražen, Nikša, a potom i svi ostali kako je proizvodnja rasla. Prvi pogon imao je kapacitet 12 000 litara, ubrzo smo ga nadogradili na 20 000, da bi prije selidbe imali 24 000 litara teoretske proizvodnje, a sad možemo raditi gotovo 50 000 litara mjesečno. Kapaciteti su limitirani tankovima, tj. fermentorima/bačvama, te teoretski po potrebi to može biti i duplo veći kapacitet”, objasnio mi je Krešo.

lepi_decki_pivovara

Karakteristike novog pogona su stvarno impresivne. Znači, Lepi Dečki mogu sada proizvoditi 50.000 litara mjesečno, pivo mogu puniti u boce, limenke i bačve, a ono najzanimljivije u male bačve od 5 litara koje su stvorene za fešte. 

“Cijeli pogon nalazi se na 6000 m2 zemljišta, proizvodnja je na 1200 m u proizvodnoj hali, dok je još natkrivenog kamionskog prilaza 800 m2. Uz sve to planiramo izgraditi i pub i beer shop kao prvo mjesto prodaje naših 20-ak stilova piva!”

lepi_decki_pivovara
Osmijesi na licima govore dovoljno

U petak se feštalo cijeli dan, a pivovara je imala dane otvorenih vrata. Zbog korone su morali limitirati posjete, povećao se prostor i posjetitelji su se, naravno, pridržavali svih pravila. Ekipa radi i male obilaske pivovare tijekom koje se pokazuje proizvodnja i, naravno, za kraj – pije se pivo i jednu odlični burgeri. No, koje pivo odabrati pored tako dobrog izbora?

“Predlažemo malu igru – krenuti od lagera i završiti na RIS-u, a onda za one jače, vratiti se natrag. Imamo spremno 13 točenih stilova piva, Čakovečko te čeka samo u boci, a za najjače tu je i naša odlična Hyperbola!”, savjetuje Krešo.

Stoga znaš što ćeš raditi ove subote 😉

FOTO: Stjepan Hranilović