Plitvička jezera se s razlogom ubrajaju u naš najpoznatiji i najposjećeniji nacionalni park. On u bilo koje godišnje doba pruža nezaboravan boravak u prirodi. Ipak najviše posjetitelja Plitvice imaju u kasno proljeće, ljeto i ranu jesen. Zima je ono godišnje doba koje privlači najmanje turista. Ako nisi vidio Plitvička jezera pod snježnim pokrivačem, nemaš pojma što propuštaš. 

Imala sam te sreće da Plitvice doživim u najljepšem zimskom izdanju. Bio je sunčani dan, a par dana prije toga je toliko napadalo snijega, da si doslovno propadao u njega. Ako uz to zbrojiš i zaleđene slapove i jezerca, jasno ti je da kako su Plitvička jezera zimi prava snježna bajka. 

Što trebaš znati prije zimskog posjeta Plitvičkim jezerima?

Osim što je pravo doživljaj šetati zaleđenim Plitvicama, zimi je definitivno osjetno manji broj posjetitelja, što omogućava intimniji i mirniji doživljaj ovog inače bučnog nacionalnog parka. 

Zimi je također ulaznica jeftinija te iznosi 80 kn za odrasle osobe, za studente 50 kn, za djecu od 7-18 godina 35 kn te su i višednevne ulaznice povoljnije. Kako je manja navala na kupnju karata, tako ih ne moraš online kupiti par tjedana ranije za odabrani vikend. 

S druge pak strane imaj na umu da dan traje kraće, što znači da je radno vrijeme skraćeno. Također prije svakog posjeta, provjeri na službenim stranicama i društvenim mrežama je li park otvoren. Naime, ako su nepovoljni vremenski uvjeti, Plitvice zbog sigurnosnih razloga znaju biti zatvorene. 

Gornja jezera su zimi uvijek zatvorena, a otvaraju se za posjetitelje na proljeće. Stoga brod ne vozi prema tom dijelu Plitvičkih jezera, no onaj koji povezuje donja jezera plovi. 

Obavezno obuci prikladnu obuću i toplu odjeću. Prilikom našeg posjeta znali smo susresti posjetitelje u platnenim tenisicama i čizmama na visoku petu. Snijeg se ne čisti, stoga trebaš biti oprezan prilikom hodanja kako se ne bi poskliznuo 

Plitvička jezera su cjelogodišnja bajka. Fascinantno je koliko se mijenja lice prirode ovisno o godišnjem dobu. Svaki posjet je novo iskustvo i čini se kao da prvi put kročiš stazama Plitvičkih jezera.