Zbog pandemija koronavirusa doslovno je cijeli svijet stao. U pojedinim zemljama čak nisi smio ni izaći iz kuće. Hrvatska nije uvela toliko stroge mjere, no ipak su mnogobrojni objekti morali zatvoriti svoja vrata. Nacionalni parkovi iz toga nisu bili isključeni. Popuštanjem mjera nacionalni parkovi diljem Hrvatske se opet otvaraju, a povodom toga mnogi od njih imaju i posebne cijene ulaznica. 

Od ponedjeljak 11. svibnja nacionalni parkovi su ponovno otvoreni za javnost, a kako bi se privukao veći broj posjetitelja mnogi od njih nude i posebne promotivne cijene. Ako si te sreće i u tvojoj županiji je jedan od nacionalnih parkova, ovo je jedinstvena prilika da po najjeftinijim cijenama posljednjih godina posjetiš neko od prirodnih čuda. I pazi ovo – moći ćeš uživati u ljepotama prirode u miru bez mora turista. Na koncu tada otvore i županije svi ćemo moći putovati po Hrvatskoj. Ovo čudno vrijeme je ujedno i jedinstvena prilika da uživate u svim ljepotama naših nacionalnih parkova bez velikih gužvi. Ovo je prilika koja se neće tako brzo opet ponoviti. Stoga iskoristi doba korone i upoznaj se sa svim ljepotama hrvatskih nacionalnih parkova. 

Nacionalni park Plitvička jezera

Od ponedjeljka na Plitvicama kreće program “Proljeće na Plitvičkim jezerima” po promotivnim cijenama. Do 24. svibnja cijena ulaznice za odrasle osobe iznosi samo 50 kn, dok za studente 30 kn, a za djecu od sedam do 18 godina 25 kn. Djeca do sedam godina i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50% imaju gratis ulaz. 

Od 25. svibnja do 18. lipnja cijena za odrasle osobe iznosi 90 kn, za studente 55 kn, za djecu od sedam do 18 godina 25 kn, a djeca do sedam godina i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50% je ulaz gratis. Od 19. lipnja cijene se opet dižu, a iznose 200 kn/125 kn/70 kn. 

Park je otvoren od osam ujutro do sedam navečer te kratka linija brodom prometuje. Duga linija brodom kao i panoramski vlak za sada ne prometuju. 

nacionalni_parkovi

Nacionalni park Krka

I Krka počinje ponovno s radom 11. svibnja te sve do 18. lipnja uvode promotivne cijene koje iznose 50 kn za odrasle i 25 kn za djecu i mlade. Od 16. svibnja počinje opet voziti i brod do Skradinskog buka, a do tada se ovoj lokaciji moguće pristupiti autobusom ili šetnjom poučno-pješačkom stazom dužine 875 m iz Lozovca ili šetnjom odnosno bicikliranjem u dužini od četiri kilometra iz Skradina. Radno vrijeme Skradinskog buka je od 9 do 19 sati, a lokaliteta na srednjem i gornjem toku od 10 do 18 sati. Nacionalni park Krka poziva posjetitelje da se pridržavaju svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao i korištenje rukavica i maski te po mogućnosti beskontaktnog plaćanja prilikom kupnje ulaznica.

Nacionalni park Brijuni

Za sve individualne posjete otvoreni su i Brijuni, a ovaj nacionalni park također nudi promotivne cijene koje iznose 95 kn za odrasle i 50 kn za djecu od 4-14 godina. 

Termini izleta su 9.00-11.00 sati, zatim 11.30-14.00 te 13.30-16.00 sati. Prilagođeni izlet Veliki Brijun obuhvaća vožnju brodom, vožnju otvorenim turističkim vlakom, posjet Safari parku te šetnju Kochovom stazom, do Stare masline i Brijunskog mediteranskog vrta. Također, posjetiteljima će biti na raspolaganju po izboru i posjet znanstveno-edukativnom centru Kuća za brodice. Broj osoba po skupini bit će reduciran u skladu s odlukama Stožera. Posjetiteljima se preporučuje nošenje maski na licu u zatvorenim prostorima – tijekom vožnje brodom i u Kući za brodice. Aktualnim preporukama Stožera prilagođen je kapacitet prijevoza putnika brodom Veli Brijun, kao i kapacitet turističkog vlaka. 

Nacionalni park Kornati

Ovaj nacionalni park je u specifičnoj situaciji jer se pristup istom nije mogao potpuno onemogućiti. Za sada iz parka smatraju da do 1. lipnja se neće organizirati veći turistički izleti, no Kornati su bili i bit će otvoreni za nautički promet i posjetitelje koji dolaze s te strane. 

Nacionalni park Mljet

Povodom otvaranja u ponedjeljak i Mljet nudi promotivne cijene domaćim posjetiteljima koje će trajati sve do 18. lipnja. Tako cijene iznose 50 kn za odrasle i 30 kn za učenike i studente, a ulaz za djecu ispod sedam godina je i dalje besplatan.

Risnjak

Nacionalni park Sjeverni Velebit, Paklenica i Risnjak također otvaraju svoja vrata i vesele se posjetiteljima. Svi parkovi mole posjetitelje da se pridržavaju svih uputa. 

Možda ovog proljeća i ljeta nećemo biti u prilici putovati na neke daleke destinacije, no ako ništa ovo je jedinstvena prilika da se upoznamo sa svim ljepotama Hrvatske. S manjim gužvama i uz jeftinije cijene.

Provjeri još neke blog postove:

—> Risnjak – nepravedno zanemaren nacionalni park koji treba biti na tvojoj must see listi

—> Nacionalni park Krka uvodi zabranu kupanja. Bravo, podržavam!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *