Često se dogodi da prirodu podcijenimo, pogotovo ako idemo na izlet “blizu doma”. Što može krenuti pod zlu kada idemo “samo na Sljeme”, pa nije da idemo istraživati snježnu mećavu po Velebitu? Ovo je često razmišljanje izletnika koji nemaju puno iskustva u prirodi ili su tek osjetili čari boravka na otvorenom. Pogotovo nismo svjesni opasnosti koje se mogu dogoditi u našem susjedstvu, čitaj na Medvednici, odnosno laički rečeno na Sljemenu. 

Zima je zima, snijeg je snijeg i led je led, bez obzira je li u pitanju Velebit, Gorski kotar ili Medvednica. Zimske uvjete nikad ne smijemo podcjenjivati niti na izlet krenuti nedovoljno pripremljeni te bez adekvatne opreme, bilo planinarske ili automobilske. 

Zagrebački spasitelji izdali su apel u kojem mole sve izletnike na krajnji oprez pri posjetu Medvednici u zimskim uvjetima. 

“Planinarske su staze bile zaleđene i vrlo opasne, a u vršnu zonu Medvednice preselilo se gotovo pola Zagrepčana, što je rezultiralo brojnim nesrećama i prometnim kolapsom. Samo u nedjelju 17.1. na Sljemenu su zagrebački spašavatelju imali pet akcija spašavanja. I to sve u periodu od tri sata – između podneva i 15 sati. Bilo je tu prijeloma, posjekotina i pothlađivanja, a sve su ozljede uzrokovane padovima i sudarima sanjkaša. Isto tako, u četvrtak 21.1. bilo je šest akcija spašavanja samo na Sljemenu. Sve su također bile u kratkom periodu, od 11:30 do 15:30 sati. Ovaj je pak vikend započeo nesvakidašnjim prizorom. Došavši danas ujutro na Sljeme prvi su skijaši imali priliku vidjeti mladiće koji su ušli na skijalište automobilom s nama nepoznatom namjerom i tamo zaglibili u snijegu. To govori o činjenici s čime se sve možemo susresti i kakve su sve stvari ljudi sposobni napraviti ignorirajući osnovna pravila sigurnosti i kretanja planinom zimi. Već gotovo mjesec dana naši su spašavatelji uz ostalo angažirani i na pomoći stanovnicima Petrinje i Banovine te su naši kapaciteti podijeljeni na više strana. Stoga molimo sve posjetitelje planina da prihvate činjenicu da je zima najopasnije razdoblje godine te da je planina opasnija od grada. Molimo sve da se dobro pripreme za svoje izlete i da svojim nepromišljenim odlukama i ponašanjem ne dovode u opasnost sebe i druge. Pomažući u banalnim i nepotrebnim situacijama spašavatelji smanjuju svoju mogućnost djelovanja u onim pravim, teškim situacijama, gdje su zaista potrebni i to uvijek hitno”, objavili su na svojoj službenoj stranici

FOTO: Pexels