HGSS je izdao upozorenje svim planinarima zbog zimskih uvjeta koji vladaju zadnjih dana na vrhovima planina diljem Hrvatske. 

Zadnjih tjedana smo svjedoci snježnog pokrivača koji je pokrio veliki dio vrhova poznatih planinarskih odredišta. Već dugo nismo vidjeli toliku količinu, čak i na lokacijama na kojima nismo baš navikli da uživamo u snijegu. 

No, koliko god fotke na društvenim mrežama djelovale romantične i bajkovite, boravak u prirodi za vrijeme zimskih mjeseci, posebno na niskim temperaturama, zahtjeva posebnu pripremu koju mnogi shvaćaju olakotno. Zbog toga je HGSS izdao upozorenje svim planinarima: 

“Uzimajući u obzir trenutnu vremensku prognozu s niskim temperaturama, jakim vjetrom, novim snijegom, ledom i mećavama u planini, pozivamo vas na veliki OPREZ. Savjetujemo vam da se narednih dana ne upuštate u nepotrebne rizike. Ovakvi uvjeti iziskuju iskustvo, znanje, razum i opremu za visoke planine (dereze, cepin, kacigu, skijaške naočale, visokogorsku toplu opremu, rezervne dodatne slojeve, energetsku hranu i topli napitak – ne alkohol). Zbog velikih količina snijega i jakog višednevnog djelovanja vjetra, rizik od lavina je visok! Sve strmine većeg nagiba od 30 stupnjeva i one ispod streha su visoko rizične, a pogotovo sjeverni i istočni obronci. Orijentiranje u planini će biti dodatno otežano zbog slabe vidljivosti, vjetra i naoblake. Budite razumni i ostanite doma ovaj put! #hgss”, upozorio je HGSS na svom Instagram profilu. 

Stoga ako nemaš iskustva te ne poznaješ teren na koji želiš ići na planinarski izlet, ostavio ga za bolje vremenske uvjete. Ako pak želiš boraviti na snijegu, posebnu pozornost obrati na opremu te biraj one destinacije koje su sigurne i poznate. 

FOT: Unsplash

Možda te zanimaju i sljedeći postovi:

—> A što kažeš na to da kao iskusni planinar prestaneš vrijeđati i osuđivati, a umjesto toga educiraš?

—> Sve više akcija spašavanja na području Bijelih i Samarskih stijena. Izdan apel posjetiteljima.

—> HGSS opet spašavao planinare na Samarskim i Bijelim stijenama