Planinarske staze na području Samarskih i Bijelih stijena ubrajaju se među najatraktivnije u Hrvatskoj i često se nalaze na bucket listi brojnih iskusnih i manje iskusnih planinara. Isto tako se ove staze ubrajaju među fizički zahtjevnije staze te traže od izletnika dobru pripremu i fizičku i psihičku spremu. Nažalost, pojedini izletnici olako shvaćaju taj opis. 

HGSS je ponovno spašavao skupinu planinara na području Bijelih i Samarskih stijena, što je druga potraga u zadnjih 10-ak na istom području. Kako piše na službenoj stranici HGSS Stanica Ogulin zaprimila je poziv u pomoć skupine izgubljenih planinara u utorak 1. prosinca nešto poslije 17 sati kada je mrak već pao. 

“Po zaprimljenoj dojavi u potragu s dva terenska vozila uputilo se devet članova Stanice. Kako je navedeno područje slabo pokriveno GSM signalom spašavatelji su na kratko uspjeli stupiti u kontakt s dvoje planinara. U tom kontaktu doznalo se da se u skupini nalazi ukupno četvero planinara, ali su se u jednom trenutku razdvojili u dvije grupe. Ovim razdvajanjem situacija se dodatno zakomplicirala jer je potraga za jednom grupom prerasla u potragu za dvije grupe s kojima nije bilo nikakvog kontakta. Negdje oko 20 sati obje grupe planinara su pronađene te su otpraćene do svojih vozila. Povratkom u bazu nešto prije 22 sata ova potraga je završena. Ovo je već druga potraga na ovom području u posljednjih desetak dana. Molimo vas da mislite na svoju sigurnost, na našim web stranicama možete pronaći korisne SAVJETE za siguran boravak u planini”, naglasio je HGSS

samarske stijene

Osobno sam dva puta prošla kružnu stazu na Samarskim stijenama i mogu reći samo jedno – staza je predivna i uistinu posebno iskustvo. Isto tako su Samarske stijene pravi izazov koji zahtjeva psihofizičku spremu i dobru pripremu. Staza na dijelovima traži poveću pozornost po pitanju markacija, a signal je na većini područja veoma slab. 

Samarske i Bijele stijene traže dobru pripremu, kondiciju i ozbiljnost. Pogotovo su opasne u zimskim uvjetima kada je teren sklizak, a dan traje kraće. Ako niste iskusni planinar koji iza sebe ima snježne uspone po stijenama, Samarske i Bijele stijene mogu pričekati do proljeća. 

Prije nego se odvažiš na kružnu stazu na Samarskim stijenama, pročitaj sljedeći post:

—> Zašto se Samarske stijene ubrajaju među najljepša odredišta u Hrvatskoj?

Provjeri i iduće postove:

—> Kako sigurno i uspješno organizirati planinarski izlet?

—> Što su markacije i kako nam pomažu na planinarskoj stazi?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *