Vražji prolazi i Zeleni vir se ubrajaju među popularnija izletišta u Gorskom kotaru, a ove godine je zabilježen veliki porast posjetitelja. Zbog pandemije koronavirusa i smanjene mogućnosti putovanja, ali i veće opasnosti boravka u zatvorenim prostorima, sve veći broj ljudi se okreće prirodi i sve češće ide na izlete. 

Ponovno otkrivanje prirode, šuma i brda je pohvalno, no veliki dio novopečenih planinara u svoje pohode ide bez pripreme i ono najgore bez adekvatne opreme. U više navrata sam pisala kako priroda nije romantična nego prije svega surova zbog čega se za odlazak trebamo dobro pripremiti. 

Tako se ovaj vikend ponovno dogodila nesreća u popularnom izletištu Zeleni vir, gdje je u nedjelju u kanjon Vražji prolaz pao planinar, a osobe navode da je osoba pala s visine od 10-ak metara. 

“Na teren žurno izlaze dva spašavatelja s opremom za pristup i medicinsko zbrinjavanje, a priključuje im se još 11 spašavatelja s opremom za izvlačenje i transport. Po dolasku na mjesto događaja, u kanjonu spašavatelji zatiču nekoliko osoba koje su se spustile po klizavom i strmom terenu do potoka kako bi pripomogle unesrećenog odmaknuti od vode. Unesrećeni je bio pri svijesti, dezorijentiran i pothlađen, s vidljivim ozljedama glave i lijevog prsišta. Spašavatelji su osobu utoplili, imobilizirali, adekvatno oksigenizirali te fiksirali na nosilima, nakon čega se zajedničkim snagama pristupilo izvlačenju unesrećenog, a potom i pripomagača. Akcija završava u 15:00h dolaskom do Planinarskog doma Zeleni vir gdje je osoba predana timu HMP. Napominjemo da je ovo druga akcija spašavanja na spomenutom izletištu u samo tri mjeseca, a obje zbog pada s visine i opreme neprilagođene zahtjevnosti terena. Ukoliko planirate posjet kanjonu Vražji prolaz, bilo bi poželjno nositi gojzerice, zaštitnu kacigu i veliku dozu opreza!” upozorili su na službenoj stranici HGSS-a

zeleni vir i vrazji prolaz
Iznad kanjona Vražji prolaz prolazi most i stepenice, no površina je skliska stoga su gojzerice obvezna oprema

Nesreće se događaju i najiskusnijim planinarima, no uz dobru pripremu i adekvatnu opremu mogućnost ozljeda znatno umanjujemo. Zeleni vir i Vražji prolaz se možda zadnjih mjeseci nametnuo kao hit destinacija u Gorskom kotaru zbog čega smo često svjedoci izletnika u neprikladnoj odjeći i obući. 

Imaj na umu da je svaki izlet u prirodu, bio to u pitanju kanjon Kamačnik, Vražji prolaz ili Samarske stijene, napuštanje civilizacije te odlazak u nepoznato gdje priroda ne mari za naše godine i iskustvo. U prirodi budi odgovoran! Uvijek i bez iznimke. 

Ako si planinar početnik, onda pročitaj postove iz Planinarskog vodiča za početnike.