Nacionalni park Plitvička jezera je destinacija koju svatko barem jednom treba posjetiti. Niti jedna fotografija ne može potpuno dočarati tu prirodu ljepotu. Nju treba doživjeti uživo. A kako bi tvoj posjet Plitvicama bio potpun, donosim pregled najboljih programa koji će ti pokazati sve najljepše strane našeg najpoznatijeg nacionalnog parka. 

Nacionalni park Plitvička jezera nudi brojne programe za obilazak, a razlikuju se u kilometraži i, naravno, dijelovima kroz koje prolaze pojedine rute. Također imaj na umu da su tijekom hladnijih mjeseci Gornja jezera zatvorena, stoga pojedini programi u tom periodu nisu aktivni. 

Koje programe odabrati ako nemaš puno vremena za obilazak Plitvičkih jezera?

Definitivno najpopularniji je Program A, a prolazi pored vodećih atrakcija – Velikog slapa te kanjona Donjih jezera. Ovaj program traje oko dva do tri sata, a put je dug 3.5 km. To je ujedno i najkraći program i njega ćeš odabrati ako nemaš puno vremena na raspolaganju. On započinje kod sjevernog ulaza, odnosno Ulaza 1, a razgledavanje je kružno. 

plitvicka_jezera

Ako želiš ipak doživjeti sve strane popularnih Donjih jezera odabrat ćeš Program B koji traje sat vremena duže, dug je 4 km, a uključuje i vožnju elektrobrodom po jezeru Kozjak. Imaj na umu da brod ne vozi tijekom cijele godine dugu rutu, no u tom slučaju koristiš staze uz jezero Kozjak. Ovaj program također obilazi poznati Veliki slap i modroplava jezera Novakovića brod, Kaluđerovac, Gavanovac i Milanovac. 

Program koji obilazi samo Gornja jezera

Ako si nekom drugom prigodom posjetio Donja jezera te ti je želja posjetiti samo Gornja, odabrat ćeš Program E koji traje između dva do tri sata, a staza je duga 5.1 km. Tura započinje kod Ulaza 2 te uključuje vožnju kratkom brodskom linijom preko jezera Kozjak. Meni osobno su Gornja jezera puno ljepša od Donjih i svakako vrijede zasebnog obilaska. 

Posjet Donjim i Gornjim jezerima

Kako bi potpuno doživio sve ljepote Plitvičkih jezera potrebno je posjetiti Donja i Gornja jezera. Ovisno o kondiciji i vremenu kojeg imaš na raspolaganju, odabrat ćeš pojedini program. 

plitvicka_jezera

Neka srednja opcija koja ne traje toliko dugo, ali ipak prolazi pored vodećih znamenitosti su Programi C i H koji kombiniraju vožnju elektrobrodom i vlakićem, a vode kroz Donja i Gornja jezera. Ove rute traju između četiri do šest sati, a Program C je dug oko osam kilometara, dok Program H skoro devet. Razlikuju se na malom dijelu kod obilaska Gornjih jezera, no ne nećeš pogriješiti niti s jednim.

Ako imaš kondicije i vremena za obilazak Plitvičkih jezera biraj ove programe

Ako si spremam za pravu avanturu na Plitvicama, odlučit ćeš se za programe K koji traju između šest i osam sati, a staza je duga 18,3 kilometra. Ovi programi obilaze sve znamenitosti našeg poznatog nacionalnog parka. 

plitvicka_jezera

Brojni programi omogućuju da Plitvice možeš posjetiti u više navrata i tako otkriti druge strane omiljene hrvatske prirodne atrakcije. Za koji god se odlučiš, nećeš pogriješiti. 

Sve programe možeš provjeriti na službenoj stranici Plitvičkih jezera.

Nastavi čitati:

  1. plitvice
  2. plitvice
  3. plitvicka_jezera
  4. plitvice_zimi