Plitvička jezera ubrajaju se u naš najpoznatiji nacionalni park. I to s razlogom. O ovoj ljepoti se uveliko i naširoko piše i priča, no zapravo te niti jedna fotografija, video ni tekst ne mogu pripremiti na sve ono što ćeš vidjeti na Plitvicama svojim vlastitim očima. Svatko bi barem jednom u životu trebao posjetiti ovaj prirodni dragulj. Koliko se zna o samom nacionalnom parku, toliko se malo zna o samoj organizaciji izleta. 

Koliko ranije i gdje trebam kupiti karte? Čekaj malo, postoje različiti ulazi u Plitvice? Zašto ne mogu samo doći i kupiti svoju ulaznicu?

Brojna se pitanja, a često se dogodi da posjetitelju neplanirano poljube “vrata” Parka – karata više nema. Kako bi što bolje organizirao svoj izlet na Plitvice, donosim par korisnih savjeta. 

Kako kupiti ulaznice za Nacionalni park Plitvička jezera?

Broj dnevnih ulaznica je ograničen stoga se one kupuju online za odabrani datum i, ono što je važno, za točno određen sat ulaska. Ulaznice je moguće kupiti isključivo unaprijed, minimalno jedan dan prije željenog datuma dolaska. 

Nakon kupnje ulaznica dolazi na tvoju e-mail adresu, a možeš je isprintati ili je pohraniti u svoj mobilni uređaj. 

plitvicka_jezera1

U Park ne možeš ući ranije od odabranog termina! Kasniti pak možeš maksimalno sat vremena, u protivnom ulaznica postaje nevažeća. 

Prilikom kupnje biraš datum i sat te ulaz. Na raspolaganju imaš Ulaz 1 i Ulaz 2, a biraš ga ovisno iz kojeg smjera dolaziš na Plitvice, odnosno koji ulaz ti je najbliži. 

Ulaznice možeš kupiti i u samom Parku, no to je poprilično veliki rizik. Online možeš provjeriti broj trenutno dostupnih ulaznica po satu i ulazu u park. Nažalost, postoji mogućnost da karte budu rasprodane u trenutku kada stigneš do blagajne. Svakako provjeri stanje online, no najbolje je ulaznice kupiti unaprijed. Ulaznice su dostupne na blagajnama Ulaza 1, Ulaza 2 i na pomoćnom ulazu Flora. 

Kako se kreću cijene za ulaznice za Nacionalni park Plitvička jezera?

Plitvice imaju čak četiri različita cjenika koja variraju ovisno o godišnjem dobu. Najjeftinije su zimske, a najskuplje ljetne karte. Također Plitvička jezera često imaju razne popuste, stoga je dobro redovito ih pratiti. Popuste nemoj očekivati u vrhuncu sezone. 

Plitvice_zimi

Od početka studenog do kraja travnja cijena iznosi: 80 kn odrasli, 75 odrasli grupe, 50 kn studenti, 45 studenti grupa, 35 djeca od 7-18 godina, 30 kn djeca od 7-18 grupa

Od početka do kraja svibnja te početak i kraj listopada cijena iznosi: 180 kn odrasli, 160 kn odrasli grupa, 110 kn studenti, 100 studenti grupa, 50 kn djeca od 7-18 godina, 45 kn djeca od 7-18 grupa

Ljetna sezona, od početka lipnja do kraja rujna se dijeli na A i B kategoriju. A kategorija se odnosi na period do kraja kolovoza za ulaz do 16h, a B za ulaz poslije 16h. U rujnu A označava ulaz do 15h, a B poslije 15h.

plitvicka_jezera4

Cijena ljetnih ulaznica iznosi: 300 kn A i 200 kn B odrasli i odrasli grupa, 200 kn A i 125 kn B studenti i studenti grupa, 120 kn A i 70 kn B djeca od 7-18 godina, 100 kn A i 60 kn B za djeca od 7-18 grupa

Djeca do 7 godina i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50% imaju besplatan ulaz.

Radno vrijeme Plitvica i kada ih posjetiti

Nacionalni park Plitvička jezera je otvoren 365 dana u godini, no radno vrijeme se mijenja ovisno o godišnjem dobu. U slučaju jakih vremenskih nepogoda, pogotovo zimi, Park zna biti zatvoren. Također je u određenom periodu za vrijeme pandemije koronavirusa bio zatvoren. Svakako radno vrijeme provjeri online

plitvice_zimi

Plitvice su predivne u svako doba godine, stoga ne možeš pogriješiti ako ih posjetiš više puta. Imaj na umu da je vrhunac sezone tijekom ljeta, tada je najveća gužva i ulaznice su najskuplje. Zimi pak nisu otvoreni svi dijelovi Parka, otvorena su Donja jezera, dok su Gornja jezera zatvorena, a otvaraju se većinom početkom travnja.

Dobro je znati…

Prijevoz panoramskim vlakom i elektrobrodom je uključeno u cijenu ulaznice. 

Poštuj prirodu! Zabranjeno je bilo kakvo oštećivanje, kupanje u jezerima, pecanje, paljenje vatre, uznemiravanje i hranjenje životinja, bicikliranje i kampiranje. 

plitvicka_jezera

Ulaz kućnim ljubimcima je dopušten, no moraju cijelo vrijeme biti na lajni. 

Pripremi se na ogromne gužve, posebice u vrhuncu sezone, ali i za vrijeme posebnih popusta. No, bez obzira na sve, Plitvička jezera su destinacija koju barem jednom u životu trebaš posjetiti. 

Nastavi čitati:

  1. ulaznice_plitvice
  2. plitvicka_jezera1
  3. plitvice
  4. plitvice
  5. plitvice_zimi