Točno se sjećam trenutka kada sam po prvi put ugledala slasticu koju potpisuje šibenska slastičarnica Yum Pastry Shop. Na jednom Instagram profilu sam ugledala pravo malo slastičarsko remek djelo. Na prvu nisam bila sigurna je li to tek malena slatka skulptura ili je to uistinu kolač kojeg možeš posjeti. Bilo je to negdje 2018. kada se Yum Pastry Shop i otvorio. Svaki put kada bi mi pokoji kolač iskočio na feedu, ja sam poželjela sjesti u auto i uputiti se do Šibenika. Htjela sam pronaći odgovor na pitanje “Jesu li te slastice samo lijepe ili su i ukusne?”. 

Možda nisam odmah imala priliku posjetiti Šibenik, no čim mi se ukazala prilika otvorila sam Google mapse kako bih pronašla gdje se ova slastičarnica nalazi. Yum Pastry Shop nalazi se u samom središtu Šibenika u njegovoj očaravajućoj staroj jezgri na adresi Božidara Petranovića 8. Ima veliku i prostranu terasu, a unutrašnjost slastičarnice proteže se na više katova koji su pomno uređenju u shabby chic stilu. 

yumpastry

Često sam gladnih očiju posjećivala Instagram profil Yum Pastry Shopa, no kada sam stala ispred svih slastica iz aktualne ponude nisam se mogla odlučiti koju isprobati. Ispred mene su se nalazila prava mala umjetnička djela koja oduševljavaju svojom besprijekornom i kreativnom formom, slatke minijature čiji detalji su toliko istančani i precizni da nisam mogla skinuti poglede s kolača. 

Naravno, nismo mogli naručiti samo jednu slasticu po glavi nego smo uzeli četiri kolača koja su nas privukla svojim izgledom, ali i sastavom. 

yumpastry

Odlučili smo se za šareni Chantilly od kokosa, confit od marakuje i banane i drobljenac od lješnjaka. Pažnju nam je očekivano privukao slatki kaktus. U pitanju je puding od riže s vanilijom i karamelom, cremeux od tamne čokolade i kikirikija, biskvit od kikirikija i hrskavi keks od homemade paste od kikirikija. 

yumpastr

Pažnju nam je privukla i Pavlova s tučenim ganacheom od pistacija, premazom od yuzua i džemom od jagode i bosiljka. Nezaobilazna je bila i glavna zvijezda ove slastičarnice. U pitanju je kolač u obliku šibenske Katedrale sv. Jakova, odnosno namelaka od mliječne čokolade, moussea od lavande i bijele čokolade, confita od šumskog voća i biskvita od pistacija i maslinovog ulja. 

Kada su slastice napokon stigla za naš stol nismo bili sigurno bismo li ih jeli ili samo uživali u tim malim remek djelima koje uopće na prvu ne izgledaju kao slastice. Nakon što smo im se divili iz doslovno svih kuteva, odlučili smo da je vrijeme da kolače i isprobamo. 

yumpastry1

Jesu li toliko savršeno kao što izgledaju? Jela sam u brojnim slastičarnicama diljem Hrvatske i slobodno mogu reći da su ovo jedni od najboljih kolača u našoj državi. Svaki kolač kada se razreže se sastoji od raznih slojeva, a često ti nije jasno kako su se tako savršeno posložili na tako malom području. Svi okusu se međusobno nadopunjuju zbog čega je svaki zalogaj rapsodija okusa koju ćeš dugo pamtiti. 

Slastice s potpisom Yum Pastry Shopa su remek djela, izvana i iznutra. Ako te put odvede do Šibenika ili njegove okolice, ovu slastičarnicu moraš obavezno staviti na svoju must visit listu. Nakon samo par zalogaja ona neće postati samo tvoja omiljena šibenska slastičarnica nego i jedna od najdražih u cijeloj Hrvatskoj. 

Nastavi čitati:

  1. pula_mason_burger
  2. vis_hrana-