Slobodno se može reći da otok Vis nije samo privlačna destinacija zbog svoje povijesti, nevjerojatno lijepe prirode nego i zbog fantastične gastronomske ponude. Prije samog puta na otok sreće dobila sam toliko preporuka dobrih restorana da sam popunila itinerar za skoro dva tjedna. A kada sam online detaljnije provjerila ocjene i ponudu ostala sam ugodno iznenađena koliko dobrih restorana Vis ima. Definitivno mogu reći kako na Vis možeš doći samo kako bi uživao u vrhunskoj hrani. 

Ono što prije istraživanja restorana trebaš znati jest da Vis drži određenu cijenu koja je ponešto veća. Kako su u pitanju redom vrhunski restorani koji su prvenstveno namijenjeni nešto bogatijim turistima koji plove Jadranom na svojim jahtama i jedrilicama, tako je ponuda prilagođena njihovim novčanicima. Zauzvrat ćeš dobiti ne samo gastro delicije nego i vrhunsku uslugu. Mi smo za vrijeme našeg šestodnevnog boravka na Visu istražili najpopularnije konobe, jedan ekskluzivni riblji restoran, ali smo posjetili i jednu pizzeriju i uživali u odličnim slasticama. U ovom vodiču ćeš doznati koje su najčešće gastro preporuke koje dobiješ za Vis i što bi svakako od njih trebao posjetiti i isprobati. 

Darko’s Agroturizam, Žena glava

Naše gastro otkriće jest Darkova konobica u središtu Visu u mjestu simpatičnog naziva Žena glava. Prije samog odlaska na Vis par ljudi mi je spomenulo jednu konobicu u mjestu koje se zapravo zvalo Žedna glava, ali je tijekom godina jedno slovo izgubilo. Nakon kratkom istraživanja, odlučili smo posjetiti Darka i to iz dva razloga – recenzije su redom hvalile Darka i njegovu ženu koji godinama vode ovo mjesto. I zbog kozlića pod pekom. 

Darkov mali gastro raj

Na koncu je večera koju smo imali kod Darka ispala jedna od najboljih gastro iskustava koje smo imali u posljednje vrijeme. Više je razloga za to. Hrana je fantastična, a osim peka raznih vrsta (hobotnica, riba, janjetina, kozlić, piletina), isprobati možeš i ribu na gradele, gulaš od koze, crni rižot, raznu vrstu roštilja… Darko i njegova žena 80% svega što poslužuju uzgajaju sami, a nabavljaju od lokalaca samo ono što sami nisu u stanju proizvesti. Vino, rakija, maslinovo ulje, sir, povrće, meso – mnogo toga stiže s njihovih polja. 

Koliko god je hrana vrhunska na ovom mjestu su ipak glavne zvijezde Darko i njegova žena koji se ovim poslom bave punih 33 godine. Darko je u bivšoj Jugoslaviji imaju stalan posao, no kako nam je rekao jednostavno je osjetio da mu vrijeme klizi niz prste te je odlučio nešto u svom životu promijeniti. Odlučio je otvoriti malu konobicu od svega par stolova u dvorištu svog doma. Upravo on je prvi na Visu krenuo s ovom vrstom ponude, a uskoro se u slične pothvate upuštaju i njegove današnje kolege o kojima uvijek priča uz široki osmijeh. 

darkos_agroturizam
Kod Darka postoji svega par stolova

Tada su mnogi mislili da je lud jer tko daje otkaz na sigurnom poslu i upušta se u takav pothvat. No, Darko je prije svega bio sretan. I dan danas nakon 33 godine svakog gosta dočekuje osobno, a ako ga uhvatite da nije u tolikoj gužvi, doznat ćete štošta o svakodnevnom životu na Visu. 

Konoba se od otvaranje nije širila, ostalo je i dalje samo par stolova. Kako Darko ističe, on nikad nije htio ići na masovnije, mada je mogao bez problema proširiti svoj biznis. Kod njega se uvijek traži mjesto više, stoga svoj dolazak moraš najaviti par dana prije. I obavezno reći što planiraš jesti. 

darkos_agroturizam(
Mjesto gdje nastaju gastro čuda

Nas je Darko sačekao širokog osmijeha ispred same konobe te nas odveo do našeg stola. Večeru smo započeli s domaćim rakijama na njegovu preporuku, a uskoro smo i upoznali Darkovog “somelijera za rakije”, kako ga on od milja naziva. Gospodin njegovih godina ušetao se, sjeo za “domaći stol” i kasnije Darku i njegovoj ženi pomogao oko gostiju. Susjed, naravno.

Uskoro nam je za stol stigao topao domaći kruh, domaće maslinovo ulje i sol, uz Darkovo objašnjenje da uzmemo samo po jednu šnitu kako si ne bi pokvarili peku. Kruh je bio toliko dobar da je bilo teško stati samo na jednoj šniti. No, bili smo karakteri. 

darkos_agroturizam
Kozlić pod pekom

Uskoro je stigao kozlić pod pekom i domaće bijelo vino. Kako je stigao, veoma brzo je i nestao. Mala napomena – obavezno za kraj pojedi i glavicu češnjaka. Kada probaš bit će ti posve jasno zašto to dodatno naglašavam. Večeru smo zaokružili s domaćim kolačem s kozjim sirom kojeg izrađuje Darkova žena. 

O Darku smo danima pričali, a pred sam odlazak smo se vratili po tri litre bijelog vina. Tada nas je Darko odveo i u svoj podrum te nas počastio s rashlađenom čašom vina. Dok je on sjedio s nama i prepričavao dogodovštine iz mladosti, njegova žena ga je svaki malo upozoravala da se treba latiti posla jer za samo dva sata stižu prvi gosti. 

darkos_agroturizam
Darko i nakon 33 godine uživa u svom poslu

Darko’s agroturizam nije razvikano mjesto na Visu. Jer kada te upućuju u neku konobu svi redom spominju Roki’s. Darko je počeo malen i ostao je malen. Kod njega ćeš doživjeti pravu domaću atmosferu, kao da si mu stvarno došao doma u goste, a pri tome ćeš uživati u vrhunskim gastro delicijama. Ako trebam odabrati jedno mjesto koje ću ti preporučiti to je upravo ovo. 

Cijena za dvije osobe: kozlić pod pekom, domaći kruh, litra bijelog vina, dvije rakije, kolač – oko 500-injak kuna

Pojoda, Kut

Kada smo s Darkom zadnji dan pričali o svim restoranima koje smo posjetili tijekom svog boravka, na spomen ribljeg restorana Pojoda u Kutu samo je komentirao “to je naša perjanica”. Upravo za ovaj restoran sam dobila mnogo preporuka, a mnogi od njih su udijelili prave hvalospjeve na njihov račun.

Pojoda se ubraja među najbolje riblje restorane na Visu

U pitanju je vrhunski i luksuzni riblji restoran u naselju Kut u Visu. Prevladavaju strani gosti koji pretežito dolaze s usidrenih jahti i jedrilica. Kako je na glasu kao jedan od najboljih na Visu, potrebno je svoje mjesto rezervirati barem dan vremena ranije. 

Za razliku od brojnih drugih restorana, Pojoda nema pogled na more, ali njegova predivna vanjska terasa smještena u starom dijelu Kuta sve to nadoknađuje. 

Pojoda možda nema pogled na more, ali zato ima predivnu terasu stvorenu za uživanje

Poznati su po vrhunskoj ponudi ribe, a brojni gosti ističu kako su njihova hladna i topla predjela nešto što se treba isprobati. Stoga gosti znaju naručiti i samo presjek predjela. Mi smo isprobali novitet koji se službeno još nije našao na jelovniku – tatarski od tune. Prava delicija. Za glavno jelo smo odabrali lastavicu i dva priloga, a za desert smo kušali dva kolača. Za kraj smo dobili rakiju na račun kuće.

Pojoda je poznata i po svojim hladnim i toplim predjelima
U pojodi obavezno moraš isprobati ribu

O kvaliteti hrane je posve nepotrebno pričati jer je vrhunska. No, ono što uistinu ovo mjesto čini tako vrhunskim jest usluga – konobari su uslužni, informativni, a ako imaju vremena odvojit će i pokoju dodatnu minutu kako bi s tobom popričali. I u toj vrevi nabaciti i pokoju šalu. Ovdje ne dolaziš samo uživati u fantastičnoj hrani, nego naprosto dolaziš uživati. U Pojodi se ništa ne radi brzo mada se zbog količine gostiju može činiti kako je u pitanju rad na traci. No, to je samo varka. Gosti su ovdje prepušteni čistom uživanju. 

Cijena za dvije osobe: tatarski od tune, lastavica, kuhani krumpir, blitva, litra bijelog vina, mineralna, dva kolača – oko 800-injak kuna

Roki’s, Plisko polje

Mislim da nije postojala osoba koja mi nije preporučila peku u konobi Roki’s. I definitivno se Roki’s ubraja u najpopularniji restoran na otoku Visu. Toliko je popularan da, naravno, moraš svoje mjesto rezervirati koji dan prije. Toliko je popularan da ima svoj kombi koji goste kupi po otoku (praktično za znati).

U pitanju je obiteljska tvrtka koja je osnovana 1991. kao nastavak 200-godišnje obiteljske tradicije proizvodnje vina. Kako legenda kaže prvi Roki je stigao iz Genove za vrijeme Napoleonskih ratova te ženidbom s imućnom djevojkom dobio u posjed kuću u Pliskom polju gdje se nalaze i vinogradi. 

konoba_rokis_vis
Roki’s ima predivnu i prostranu terasu

Roki’s je prvenstveno nastao kao vinarija, a početkom 1980-ih među prvima u Hrvatskoj počinju s flaširanjem svojih vina i prodajom istih po restoranima i dućanima, većinom po Splitu i Zagrebu. 1998. obitelj proizvodi svoj prvi pjenušac Smash, a s porastom turizma na Visu u dvorištu kuće se otvara konoba. 2017. se gradi moderni vinski podrum-kušaona u sklopu samog restorana.

Mi smo u Roki’s otišli na ručak te smo uživali u miru bez večernje vreve gostiju na prekrasnoj terasi konobe. Ručak smo započeli hladnom ribljom platom, a glavno jelo je bila hobotnica ispod peke u koju se ubaci i šaka riže kako bi upila višak toća. Na otok smo za tu rižu čuli od hvalospjeva do kritike. No, definitivno zanimljiv twist kojeg trebaš isprobati. 

konoba_rokis_vis
Roki’s se ubraja u najpoznatije gastro adrese otoka Visa

Što reći o hrani? Fantastična jednom riječju. Ono što nam se nije svidjelo jest činjenica da jedino toče po dec vlastitog vina i to po cijeni od 24 kune. Druga opcija je bila da naručiš njihovu butelju. Jeftinije je bilo vino u ekskluzivnom ribljem restoranu nego u Roki’su. Što je pomalo ironično jer se 200 godina bave prvenstveno proizvodnjom vina. Načula sam da je butelja u samoj konobi skoro duplo skuplja nego ako je kupiš za van. Pretpostavljam da kuća ima svoju vlastitu filozofiju iza toga. 

konoba_rokis_vis
U peku obavezno ide i šaka riže

Roki’s je učinio ono što Darko nikad nije htio – proširio se i tijekom godina je postao nešto između konobe i ekskluzivnog restorana. Osobno nikad nisam bila favorit “onog između”. 

Roki’s nudi vrhunsku hranu koju svakako ako si na Visu trebaš isprobati. Posve je jasno zašto se ubraja među nezaobilazne gastro adrese otoka. No, ako preferiraš nešto intimniju i obiteljsku atmosferu, Roki’s to već dugo nije. 

Cijena za dvije osobe: riblja plata, hobotnica pod pekom, kruh i dva deca bijelog vina oko 500-ak kuna

Gostionica Aerodrom, Plisko polje

Prava mala gastro oaza u unutrašnjosti otoka pruža okrepu između odlaska s jedne na drugu plažu. Filozofija ovog mjesta je posve jednostavna – nepretenciozno retro uređenje u blizini starog vojnog aerodroma koje nudi dobra vina i vrhunske gastro zalogaje. 

gostionica_aerodrom_vis
Pravi mali gastro raj

Ovdje nećeš naći 30 i nešto jela, ovdje ne možeš naručiti toplu večeru i ručak, ovdje dolaziš kako bi isprobavao otočke delicije, poput pršuta, ovčjeg sira, salate od hobotnice, salate od tune, marinade, komiške pogače i slane ribe. Upravo zbog toga se ovo mjesto nametnulo kao must visit gastro adresa koja u bilo koje doba dana ima popunjene stolove. 

Aerodrom je poznat i po svom uređenju
gostionica_aerodrom_vis

Na terasi Aerodroma kao da je vrijeme stalo. Čim zakoračiš na njegovu terasu zaboraviš na bilo koju jurnjavu i vrevu i prepustiš se otočkom vremenu u kojem uvijek ima vremena za pokoju čašu vina i ribicu. 

Ali prije svega zbog dobrog vina i slasnih gastro delicija

Mi smo došli tek čalabrcnuti pokoji zalogajčić, no na kraju smo naručili skoro sve što postoji na meniju. Nažalost, nismo stigli probati komišku pogaču jer je u tom trenutku nisu imali te su čekali kako bi se ispekla (netko izvan gostionice radi pogaču). Na svaki zvuk parkiranog automobila smo se trzali, no pogači je trebalo više vremena nego nama.

Cijena za dvije osobe: slana riba, salata od hobotnice, pršut, sir, po dva deca vina, boca mineralne vode – oko 300-injak kuna

Karijola, Vis

Prvo mjesto na kojem smo jeli na Visu je bila pizzerija Karijola u mjestu Visu. Kako smo stigli jutarnjim trajektom, što ujedno znači buđenje oko sedam ujutro, pri dolasku smo umirali od gladi. U Visu većina restorana radi iza 17h, no Karijola otvara svoja vrata u 13.30h, a možeš pogoditi tko je bio prvi gost na terasi. 

pizzeria_karijola_vis
Pizzeria Karijola u Visu ima fantastičnu terasu

Inače ovu kultnu pizzu sam godinama jela u Zagrebu gdje Karijola ima dvije pizzerije. Ono što ovu pizzu čini tako posebnom jest tanko tijesto, s puno velikih zračnih mjehurića, savršeno hrskavo koje se peče od oko 60 do 90 sekundi. Na pizzu idu samo vrhunski sastojci, a niti jedna pizza nije natrpana nego u svakom zalogaju osjećaš i okus samog tijesta. 

Famozna Karijola potječe s Visa

Inače, Karijola potječe iz Visa, a tek kasnije se otvorila u Zagrebu zbog čega je postala naširoko poznata. Osobno obožavam ovakvu vrstu pizze i nakon brojnih godina degustacije pizza diljem Hrvatske, mogu reći da mi je ova iz Karijole najbolja. Stoga ako se želiš jedan dan malo odmoriti od ribe i tradicionalnih otočkih delicija, ova pizzerija je must visit. 

Cijena za dvije osobe: dvije pizze i dva piva – oko 300-injak kuna

Konoba Gušti poja, Podšpilje

Još jedno popularno gastro mjesto nalazi se u središtu otoka. Konobu Gušti poja smo dobili na preporuku od brojnih lokalaca koji tamo često pobjegnu od turista. Ovo je jedna od rijetkih konobica koja radi tijekom cijelog dana. 

konoba_gusti_poja

Uređenje i cjelokupna atmosfera je prije svega domaća, a to ujedno znači da ćeš kušati lokalna jela. Mi osobno nismo stigli probati slana jela, ali smo svratili probati njihov kolač od rogača kojeg su nam hvalili te čokoladni kolač s narančom. Ako ideš tamo na ručak ili večeru, mnogi su hvalili pašticadu od tune. 

Cijena za dvije osobe: dva kolača i dvije kave s mlijekom – oko 70-ak kuna

konoba_gusti_poja
Kolači iz konobe Gušti poja

Slatke delicije na Visu

Na Visu smo između ostalog uživali u odličnim slatkim delicijama. Na preporuku smo u Komiži posjetili malu slastičarnicu Cukar koja ima svega par stolova na terasi. Što reći o njihovim kolačima – kremasto savršeni. Cukar nudi modernu verziju tradicionalnih okusa otoka Visa. Jednom kada uđeš u slastičarnicu ne znaš koji kolač naručiti.

cukar_slasticarnica
Tradicionalni okusi na moderan način u slastičarnici Cukar u Komiži

Osobno sam se odlučila za kolač od rogača i kadulje. Ni dan danas se ne mogu odlučiti koji mi je bio bolji. Prosječno su cijene kolača oko 25 kuna, a za doma možeš kupiti i tradicionalne suhe keksiće. Na preporuku smo također dobili isprobati kolače u konobi Gušti poja.

slasticarnica_cukar_komiza-
Mi smo probali kolač od rogača i kadulje

Gdje na Visu jesti odličan sladoled?

Moram priznati da sam na Visu jela jedan od najboljih sladoleda posljednjih godina. Prvu večer smo isprobali sladoled u Kutu koji se zove odličnog naziva Slatki kut, a u ponudi nude klasične okusa premium homemade sladoleda. 

Pravo otkriće nam je zadnji dan bio sladoled u Visu naziva Pa ti odoli. Što reći o ovom sladoledu? Prezentacija sladoleda je tako dobra da poželiš isprobati svaki okus. A okusi? Jesi li ikad zamislio sladoled od slanog kikirikija ili šafrana, torte od limuna ili rogača i kadulje? 

pa_ti_odoli_vis-min
Pa ti odoli slastičarnica nudi pravu raspodiju okusa

Ovdje imaš cijelu rapsodiju neobičnih i posve neočekivanih okusa koji su toliko savršeni da ti nije jasno kako ih do sada nigdje nisi stigao isprobati. Kuglice premium sladoleda su možda nešto skuplje, točnije 14 kuna, dok one “obične” dođu 12 kn, ali vjeruj mi vrijede svake kune. 

Vis je savršena destinacija za sve ljubitelje dobre, kvalitetne i ukusne hrane. Već dugo u Hrvatskoj na tako maloj površini nisam susrela toliko dobrih restorana, konobica i gostionica koji mame svojom gastro ponudom, ali i vrhunskom uslugom. Vis je pravi gastro raj!

pojoda_vis_ku
Osmijeh sve govori!

Dodatne preporuke mjesta na otoku Visu

Za kraj ti predlažem još par dodatnih mjesta koje trebaš posjetiti dok si na Visu. Mi osobno nismo stigli jer jednostavno nismo imali dovoljno dana na raspolaganju. No, ako ti ostaješ duže na Visu, ova mjesta bi trebao posjetiti: konoba Senko (plaža Mala ravna), buffet Vis (Vis), konoba i bar Lola (Vis), Frutarija za doručak (Vis), Fort George za večeru uz najljepši zalazak sunca (Vis), konoba Robinzon (Komiža), OPG Vidović, restoran na otočiću Veliki Budikovac

vis_sto_vidjeti

Zanima te još priča s otoka Visa?

  1. otok_vis
  2. otok_vis