Otok Vis, poznat i kao otok sreće, idealno je mjesto za provesti ljetni godišnji odmor. Brojni su razlozi za to. Manjak klasičnih ljetnih gužvi na koje smo navikli na većim otocima i popularnim mjestima, netaknuta priroda, raznolike plaže, izvrsna gastronomska ponuda, bogata povijest i skriveni vojni objekti – Vis nudi pregršt toga. Na ovom jadranskom otoku ćeš napraviti raznolik i zanimljiv itinerar u kojem možeš kombinirati lijeno lješkarenje na plaži, posjet prirodnim atrakcijama, uzbudljive izlete te vrhunske gastro večeri. Ne znaš što sve vidjeti i posjetiti za vrijeme svog boravka na Visu? Ovaj vodič će ti olakšati “muke po ljetovanju”. 

Mi smo proveli šest dana na Visu tijekom kojih smo kombinirali one najbolje strane koje ovaj otok nudi. Naravno, šest dana nije dovoljno kako bi se ovaj otok potpuno istražio, no tjedan dana je dovoljno kako bi shvatio zbog čega ga mnogi nazivaju otokom sreće. 

komiza_vis
Komiža

Velika većina na Vis ide zbog netaknute prirode i njegove specifične ljepote i lakoće postojanja. Njegove uvale su poznate diljem svijeta, plaže su se često našle na listama onih najljepših, stoga ne iznenađuje činjenica kako je Vis popularna nautička destinacija. 

Najljepše plaže na Visu

Kako ćeš vjerojatno većinski dio svog ljetnog godišnjeg odmora provesti na plaži, ovaj vodič započinjem s najljepših plažama ovog otoka, ali i njegove okolice. Moj savjet je da posjetiš više plaža, umjesto da uživaš samo na jednoj. 

otok_vis

Vis je poseban po tome što nudi uistinu raznolike plaže i nestvarno lijepe uvale. Svakako je dobro imati automobil jer na otoku vozi bus koji povezuje Vis i Komižu za vrijeme dolaska/odlaska trajekta, a većina plaža se ne nalazi u tim mjestima. Ako na Vis ne dolaziš s vlastitim autom, uvijek možeš iznajmiti skuter. Naravno, izvrsna opcija su ture brodom, pa ako imaš tu mogućnost, svakako je iskoristi. 

Stiniva

Stiniva je definitivno najpoznatija plaža otoka Visa, a slobodno mogu reći da se ubraja i među najpoznatije plaže Hrvatske. Često se našla na brojnim stranim listama najljepših plaža na svijetu. To, naravno, ima svojih posljedica. 

otok_vis
Stiniva

Na Stinivi nećeš biti sam. Dok se još nekoć moglo dogoditi da u njenoj ljepoti uživaš u miru, danas turisti do nje dolaze brodom ili pješke (svakako obuci tenisice jer je spuštanje/penjanje strmo). 

Stiniva je predivna, to je neosporno. I svakako je vrijedi posjetiti. No, iskreno na njoj sam najmanje uživala. Stigli smo brodom prije deset ujutro, no već tada je bila poprilična gužva, tolika da si morao gledati gdje ćeš ostaviti ručnik. 

otok_vis
Stiniva

Inače, Stiniva je 1967. godine proglašena značajnim krajobrazom, a smatra se kako je u daljnjoj geološkoj prošlosti zapravo bila špilja s morskim ulazom, no da se njen svod urušio zbog čega danas ima svoj specifičan izgled. Ako malo bolje promatraš sve ono što te okružuje na ovoj plaži, doslovno možeš pred očima oživjeti tu špilju. 

Srebrna

Veoma zanimljivu povijest ima i plaža s više naziva – Srebrna, Srebrena ili Srebarna i nekad poznata kao Lubandjera. Ona se ubraja među najpopularnije i najljepše plaže otoka Visa. Prekrivena je velikim bijelim oblucima vapnenca, a okružena je ravnim kamenim pločama. 

otok_vis
Srebrna

Nekadašnji naziv Lubandjera je već odavno potisnut. Tri su teorije o podrijetlu današnjeg naziva. Jedna teorija govori kako je ime plaža dobila po ispranim pločama kamenoloma koje imaju lijepu srebrnu boju, a druga govori kako je ova uvala bila ribarska pošta u kojoj se lovila velika količina ribe pa su se nakon lova na dnu mora presijavale velike količine ribljih ljuskica. A čula sam i treću teoriju koja govori kako je ime dobila jer predivno sjaji na mjesečini. 

otok_vis
Srebrna

Srebrna je posebna i po tome što je zapravo jedan od najstarijih kamenoloma na područje današnje Hrvatske. U ovoj uvali su vidljivi povijesti tragovi vađenja kamenih blokova koji su prije 2.400 godina služili za izgradnju antičke Isse. Razina mora je od antičkih vremena do danas porasla za dva metra stoga se najstariji dio kamenoloma nalazi pod morem. 

otok_vis
Tepluš

Nešto manja, ali sličnog tipa jest plaža Tepluš koja se nalazi odmah u blizini Srebrne. Meni osobno je ta plaža draža zbog nevjerojatno lijepe boje mora. Između ove dvije plaže nalazi se i plaža Bili bok, kamena plaža koja se ujedno ubraja u FKK plažu. 

Stončica se također ubraja među popularnije plaže, a nju će obožavati svi oni koji vole pješčane plaže. Kako je manja čak i uz veću gužvu meni ostavlja intimnu atmosferu. Među pješčane plaže ubraja se i plaža Zaglav koja se smatra jednom od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj. 

otok_vis
Stončica

Vela Smokova je također pješčana plaža i veoma je popularna kod nautičara. Mi smo osobno do nje također stigli brodom. Inače do nje se može doći i kozjim putem iz bivšeg vojnog poligona, no svakako je dobro tim putem ići s dobrim vodičem. Ova plaža je također poznata po tome što se u njenoj uvali stotinjak metara od obale na dubini od svega dva metra nalazi krilo aviona potopljenog u Drugom svjetskom ratu. 

Svakako vrijedi posjetiti i plažu Pritišćina, Mala travna, Grandovac i Kamenice. Ako imaš mogućnost odlaska na izlete brodom, posjeti plažu Porat na otoku Biševo i predivne plaže na otočiću Budihovac (Budikovac). Mi smo do tog otoka došli u sklopu izleta brodom oko otoka Visa. Brod pristaje u Plavoj laguni, no meni osobno je puno ljepša plaža do koje dođeš puteljkom pored restorana. I definitivno mi je to najljepša plaža u blizini Visa. 

otok_vis
Plaža na otoku Veliki Budihovac

Špilje na otoku Visu

Definitivno najpopularnije prirodne atrakcije otoka Visa su njegove mnogobrojne špilje koje čak i s obale privlače veliki broj posjetitelja koji dolaze na jednodnevne izlete. 

Modra špilja

Najpoznatija špilja otoka Visa zapravo se ne nalazi na Visu nego manjem otoku nasuprot Komiže pod nazivom Biševo. Ona je toliko popularna da posjetitelji potegnu čak iz Splita kako bi je vidjeli. 

Ako si te mogućnosti posjeti ovu špilju prije 9 ujutro ili izvan vrhunca sezone. Naime, ljeti dnevno kroz nju zna proći oko 2.500 posjetitelja što čekanje redova za ulazak na čamac čini nesnosnim. 

otok_vis
Ulaz u Modru špilju

Inače cijena iznosi oko 13 eura (kada smo mi bili ulaznica je koštala 100 kn), a ako dolaziš s agencijom s Visa imaš prednost ulaska, odnosno stojiš u brzoj liniji. Malim čamcem se prevoziš do špilje u kojoj se zadržavaš svega 10 minuta. Svakako nedovoljno, no vrijedi otići na ovaj izlet čak i samo zbog tih par minuta. 

Modra špilja je, slobodno mogu reći, čak bolno lijepa. Nestvarno lijepa. Kao prizor iz nekog fantasy filma. Boja koju vidiš nastaje zbog refleksije sunčeve svjetlosti o pijesak. Prolaz kroz koji se ulazi čamcem napravljen je umjetno i to je jedino umjetno u ovoj špilji. Drugi otvor je poput svoda, mnogo je širi i nalazi se ispod razine mora. Upravo on je zaslužan za ovu nevjerojatnu boju. Nekoć se u Modroj špilji moglo kupati, no zbog ogromne količine posjetitelja to je danas zabranjeno. 

otok_vis
Modra špilja

Prema pričama još su prve generacije biševskih ribara znale za špilju do koje se nije bilo baš lako probiti, a vjerovali su kako unutra žive vile i morska božanstva. 

Medvidina špilja

Možda je manje poznata, no oni koji su je posjetili su ostali jednako impresionirani. Špilja se sastoji od prostrane dvorane i niskog zavojitog kanala koji nakon 70-ak metara završava malim žalom do kojeg mogu doći tek mali čamci. Kao što pretpostavljaš naziv je dobila po Medvjedici koja je nekoć obitavala u ovoj špilji, no već neko vrijeme je istrijebljena. Ulaz u špilju je besplatan.

Zelena špilja

Na otočiću Ravnik nalazi se potopljena špilja s dva veća ulaza koja je nastala urušavanjem horizontalnih slojeva stijena zbog udara snažnih južnih valova i potresa. 

Nasred visokog svoda nalazi se rupa kroz koju se probija svjetlost i stvara zelenkasti refleks. Ulaz u špilju se naplaćuje oko 7 eura (50 kn), a dozvoljeno je i kupanje. 

otok_vis

Jednodnevni izlet brodom oko otoka Visa

Ako imaš tu mogućnost svakako jedan dan izdvoji za morsku turu, odnosno izlet brodom/gliserom oko samog otoka. Mnogobrojne agencije nude ovaj izlet, a cijena varira. 

Ulazak brodom u sklonište podmornica iz bivše Juge

Mi smo išli s viškom agencijom Rent Vis, izlet je trajao oko šest sati i s gliserom smo prošli doslovno cijeli otok. Cijena izleta je iznosila 300 kn po osobi, a u cijenu nisu uključene ulaznice u špilje koje smo na ovoj turi posjetili. Imaj na umu da se danas cijene izleta kreću od 60 do 70 eura.

Naravno, najbolja opcija jest ako sam možeš rentati brod i istražiti razne uvale i otočiće koji se nalaze oko Visa. Tada ćeš shvatiti zašto se Vis naziva i hrvatski Capri.

Military tura po otoku Visu

Vis nije poznat samo po svojim prirodnim ljepotama nego i kao vojni otok na kojem je oduvijek boravila vojska raznih zemalja. Posebno je zanimljivo istražiti vojnu povijest iz bivše Jugoslavije u kojoj je JNA gradio brojne podzemne tunele i skrivene bunkere koji pričaju jednu posve drugačiju povijest ovog otoka. 

militarty_tura_vis
Tura po napuštenim vojnim tunelima je prava avantura

Većina nekadašnjih vojnih objekata je napuštena i prepuštena propadaju, a u njih slobodno možeš ušetati. Naravno, ako znaš gdje se pojedini objekti nalaze. No, najbolje je uzeti military turu koju nude razne agencije. Ne samo da ćeš bez straha od gubljena istražiti najpopularnije vojne objekte nego ćeš doznati štošta toga o skrivenim vojnim radnjama, tadašnjim strahovima i paranojama, željama i suludim pothvatima.

militarty_tura_vis
Vis je tijekom svoje povijesti bio i vojno središte

Mi smo prema preporuci išli na military turu s komiškom agencijom Alternatura. Tura je trajala oko tri i pol sata, košta 60 eura po osobi, a u sklopu nje se obiđu najatraktivnije vojne adrese, poput raketne baze Stupišće, nuklearnog bunkera Vela glava i Titove špilje. 

Mjesta Vis i Komiža

Najveća dva mjesta na otoku Visu su Vis i Komiža i oni su must see. Mada su oba mjesta blizu jedan drugome, ipak se poprilično razlikuju. Jednostavno atmosfera u Visu i Komiži nije ista. Stoga obavezno posjeti oba mjesta kako bi sam to osjetio. I možda shvatio u čemu je razlika. 

U Visu se nalazi jedna od najvećih kolekcija amfora

Vis je razvučen i zbog toga je i u vrhuncu sezone ponešto mirniji nego Komiža koja je puno skučenija. Vis ima bogatu antičku povijest. Prošetaj od pristaništa trajekta sve do naselja Kut kako bi Vis bolje upoznao. Svima je poznato antičko naselje Issa koje je osnovano u 4. stoljeću prije Krista, a ostatke možeš vidjeti i dan danas. 

Svakako posjeti arheološki muzej koji se nalazi u staroj austrijskoj tvrđavi u samom centru grada koji između ostalog ima jednu od najvećih kolekcija potpuno očuvanih amfora u Europi. Odvoji i pokoju minutu za priču s kustosom muzeja koji će ti ispričati mnogo zanimljivih priča o povijesti, ali i sadašnjosti ovog otoka. 

otok_vis
Nezaobilazna adresa jest Fortica
otok_vis

Nemoj propustiti popeti se do utvrde Fort George, poznatije kao Fortica, otkuda se pruža predivan pogled i još nezaboravniji zalazak sunca. Ulaz je besplatan, možeš istražiti cijelu utvrdu, dio muzeja i popeti se na sami vrh, dok se na terasi nalazi restoran i kafić gdje su cijene nešto veće, no vrijedi popiti piće čekajući da sunce nestane s horizonta. 

Komiža je puno manja, skučenija, mnogima simpatičnija. Ovo mjesto je poznato kao ribarsko naselje, a i dan danas možeš osjetiti taj duh na njegovim uličicama. U samom centru možeš posjetiti Ribarski muzej, a nemoj propustiti ni crkvu sv. Nikole koja se nalazi iznad samog naselja. 

otok_vis
Crkva sv. Nikole

Od tamo imaš divan pogled na Komižu, ali i na vinograde i maslinike koji su nekoć krasili svaki iskoristivi komad zemlje. Kao i ostatku Hrvatske i na Visu su se gradili suhozidi, a osim njih vidjet ćeš i velike hrpe kamenja. Kako na Visu nema puno obradive zemlje, stanovnici su čistili zemlju od kamenja i slagali suhozide dok su ostatak jednostavno skupljali na hrpe unutar posjeda. 

otok_vis

Popni se na Hum

Nezaobilazna destinacija je i Hum, najviša točka otoka Visa do čijeg podnožja možeš lagano doći automobilom. Također postoje i brojne planinarske staze koje prelaze preko Huma. Najljepši pogled na Komižu i otočiće ispred nje doživjet ćeš upravo na brdu Hum čiji vrh se nalazi na 587 nadmorske visine. Do samog vrha ne možeš doći jer se na njemu nalazi vojni objekt koji je za razliku od drugih pod stalnim nadzorom. 

vis_hrana
Vis je nezaobilazna gastro destinacija

Pohod na restorane na otoku Visu

Vis je poznat i kao gastro destinacija u kojoj se nalaze mnogobrojni restorani koji nude vrhunsku uslugu i prave gastro delicije. Većina restorana ima izrazito visoke ocjene zbog čega nastaje “problem” koje točno mjesto odabrati. Kako bih ti olakšala taj izbor, složila sam veliki vodič kroz gastro ponudu otoka Visa kojeg možeš pročitati ovdje

otok_vis
Vožnja kroz unutrašnjost otoka je pravi doživljaj

Vožnja autom kroz unutrašnjost otoka Visa

Poseban je doživljaj spuštenih prozora jednostavno se samo voziti po unutrašnjosti otoka, a svaki malo će te pokoja cesta odvesti do fantastičnih vidikovaca s kojih se pruža nezaboravan pogled. Razna mala mjesta nalaze se u unutrašnjosti otoka gdje vrijeme čak sporije teče nego u onim većim. 

Vis nudi brojne opcije uz pomoću kojih možeš kreirati odmor kakav želiš, bilo da ti je želja provesti aktivne dane ili samo hedonistički uživati na plažama i u restoranima. Koju god opciju odabereš – na Visu ćeš se potpuno odmoriti i riješiti svih briga koje te čekaju doma. 

otok_vis
vis_gastro

I za kraj: Ove stvari trebaš znati prije odlaska na Vis

  • Do Visa se dolazi trajektom iz Splita koji vozi oko dva i pol sata. 
  • Na Vis je najbolje doći osobnim automobilom, no to nije najjeftinija opcija jer su karte za trajekt skupe. Svakako prije organiziranja puta provjeri cijene. 
  • Ako nisi u mogućnosti na Vis doći automobilom, obavezno iznajmi skuter jer samo na kotačima možeš potpuno istražiti otok. 
  • Između Visa i Komiže vozi autobus koji prati raspored dolaska/odlaska trajekta.
  • Izlete je dobro rezervirati pokoji dan ranije, posebno one koji idu brodom/gliserom jer su pod utjecajem vremena. Također se organiziraju ako se napuni grupa za pojedini izlet. 
  • Smještaj na Visu nije jeftin. S jedne strane postoje stvarno izrazito loše uređeni apartmani, s druge strane oni fantastični. Odvoji vremena i dobro prouči ponudu. Vis nije velik, stoga ako imaš auto, slobodno možeš uzeti smještaj izvan Visa ili Komiže. Mi smo bolje opcije našli preko Airbnba nego preko Bookinga. 
  • Restorani su nešto skuplji, no zato zauzvrat dobivaš vrhunsku uslugu.
  • Na Visu postoji samo jedna veća trgovina koja se nalazi na cesti Vis-Komiža, no i to “veće” uzmi s rezervom. 

Zanima te još priča s otoka Visa? Pročitaj sljedeće postove:

  1. otok_vis
  2. vis_hrana-