Vijest da je drevni grad Medvedgrad osvanuo u novom ruhu oduševila je mnoge. Ova povijesna utvrda iznad Zagreba, uočljiva brojnim posjetiteljima i iz aviona, od sada je potpuno obnovljena i pretvorena u novi Centar za posjetitelje. Obnova ovog važnost objekta započela je u 2018. godini i od tada je Medvedgrad bio zatvoren za javnost. 

Službeno otvorenje Medvedgrada održava se 22. listopada, a već dan kasnije, točnije 23. listopada jedan od vodećih simbola grada Zagreba otvara svoja vrata svim posjetiteljima. 

medvedgrad

Već pri samom dolasku na Medvedgrad uočit ćemo obnovljene zidine, popločen prilaz i hodne staze, a našu će pažnju odmah privući Centar za posjetitelje koji izgleda futuristički, a opet dočarava svo bogatstvo ovog drevnog grada.

Tu su novi sadržaji čija je svrha obogatiti edukativno-turističku ponudu na području Parka prirode Medvednica. Dodatni sadržaji Centra uključuju posebnu ponudu za djecu s dva edukativna programa i pripadajućim interaktivnim dječjim igračkama te mozgalicama koje će omogućiti zabavno učenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima PP Medvednica.

MEDVEDGRAD

U Velikom zapadnom palasu nalazi se informacijski centar s info pultom i suvenirnicom. U njegovoj središnjoj dvorani postavljena je muzejska izložba „Začarana povijest“ koja interpretira zanimljivu i bogatu povijest Medvedgrada te samog Parka.

MEDVEDGRAD

U Malom istočnom palasu nalazi se stalna muzejska izložba „Tajne drevne planine“, a sastoji se od srednjovjekovne smočnice i kazališta sjena. Posebno atraktivna je Južna kula koja prikazuje prirodne i kulturne vrijednosti i važnosti zaštićenog područja. Kreativni izlošci praćeni interpretacijskim tekstovima izvedeni su dijelom u kompleksnoj multimedijalnoj produkciji. Uz navedeno, u Centru je otvoren i prostor na kojem se mogu odvijati razni programi, radionice, događanja i slično.

Zagreb i Hrvatska dobili su novi interaktivni Centar koji Zagreb i Park prirode Medvednica stavljaju na novu mapu svjetskih prirodnih i edukativnih destinacija za budućnost.

FOTO: Marko Edge