More, šuma i priroda te autentična istarska kuhinja motivi su gala večera koje će se održati u sklopu Weekend Food Festivala. Večere za pamćenje zajedničkim će snagama pripremati najbolji svjetski i hrvatski chefovi. Jedinstvena je to prilika za sve da uživaju u rapsodiji na tanjuru i u ugođaju nekih od najboljih rovinjskih restorana: Agli Amici, Cap Aureo i Adriatic.

Početak festivala obilježit će večera “Best of Croatia“, u četvrtak 5. svibnja, kao dobrodošlica u Rovinj i Hrvatsku svjetskim chefovima i predstavnicima stranih medija, na kojoj će bogatstvo hrvatske kuhinje predstaviti Matija Bogdan, Hrvoje Kroflin i Tvrtko Šakota te domaćini Jeffrey Vella i Danijel Đekić iz restorana Monte u Rovinju. 

Cap Aureo

Petak 6. svibnja rezerviran je za dvije večere različite tematike “More” i “Šuma“, koje će se održati u restoranima Agli Amici i Cap Aureo. Restoran Agli Amici u Udinama, na čijem je čelu poznati talijanski chef Emanuele Scarello nosi 2 Michelinove zvjezdice, a prošle je godine otvorio i svoju hrvatsku filijalu, restoran Agli Amici u Rovinju, koji je ubrzo nakon otvaranja također ovjenčan Michelinovom zvjezdicom. 

Emanuele Scarello i Lorenzo Lai

U sklopu Weekend Food Festivala u ovom restoranu pripremat će se gala večera “More”, a uz chefa domaćina, vrhunsko gastronomsko iskustvo priredit će talijanska chefica Chiara Pavan iz restorana Venissa, jedan od najboljih portugalskih chefova Joao Rodrigues iz Feitorie te fantastična hrvatska chefica Marina Gaši iz restorana Marina u Novigradu. 

Cap Aureo

U restoranu Cap Aureo gala večeru “Šuma” pripremat će najbolja chefica svijeta 2017. godine Ana Roš iz slovenske Hiše Franko. Iz njezina tima stiže i najbolja slastičarka svijeta Maša Salopek koja će svojim desertima zaokružiti ovu posebnu večeru. Svoje umijeće predstavit će i Santiago Lastra, chef iz londonskog KOL-a, koji je izabran za najboljeg chefa 2021. godine prema GQ magazinu. 

Santiago Lastra
Santiago Lastra

Uz domaćina Jeffreyja Vellu, hrvatsku gastro scenu predstavljat će i Hrvoje Kroflin iz restorana ManO2, koji je upravo kandidiran za listu 100 najboljih chefova svijeta. 

Paul Ivić

U subotu, 7. svibnja, gala večeru “Zeleno”, čiji meni će u potpunosti biti vegetarijanski, predvodit će austrijski chef hrvatskog porijekla Paul Ivić. Njegovi restorani TIAN u Beču i Munchenu nose po jednu Michelin zvjezdicu. Chefu Iviću pridružit će se i proslavljeni turski chef Maksut Aksar iz restorana Neolokal, a hrvatski predstavnici ove večere bit će najbolji hrvatski chef 2021. godine Tvrtko Šakota iz restorana NAV, te Deni Srdoč, chef restorana NEBO koji je prošle godine osvojio Michelinovu zvjezdicu u vrlo kratkom roku nakon otvorenja restorana. 

Jedna od najboljih hrvatskih slastičarki Tea Mamut zaokružit će ovu večeru svojim slasticama. Sve večere bit će zaokružene sljubljivanjem s vrhunskim hrvatskim vinima i koktelima. 

Najveći zaljubljenici u gastro avanture svoje ulaznice za ove jedinstvene večere mogu osigurati na linku. Program Weekend Food Festivala već je objavljen na www.weekednfoodfestival.hr, gdje se nalaze i brojni besplatni masterclassovi koji su uključeni u ulaznicu za Festival i za koje je potrebno rezervirati mjesto.

Otkrij još zanimljivih gastro priča:

  1. castrum_gin
  2. Tradizione_a_tavola
  3. vodnjan