Ako ti nedostaju okusi tradicionalno pripremljenih, dugo kuhanih toplih jela iz pinjate, ovog proljeća kreni put Istre jer se “Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ ponovno vraća u punom sjaju. 

Ova, sad već poznata gourmet manifestacija održat će se od 20. travnja do 6. svibnja 2022. na području Bala, Svetvinčenta i Kanfanara, a svi će posjetitelji imati priliku probati i uživati u brojim autohtonim istarskim jelima spremljenima na tradicionalan način, upravo onako kako su to pripremale naše none. 

Tradizione_a_tavola

Njegujući bogatu tradiciju kraja, konobe Klarići, Mrgani 42, Kod Kancelira i OPG Pekica pripremaju tradicionalna jela na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana, a iz bogate ponude izdvajaju se jote od kiselog kupusa i repe, guste maneštre iz koje proviruju komadi koromača, slanca i trukinje kao i tradicionalnu istarsku paštu – pljukance, fuže, njoke i raviole. Mirisi su i okusi to što vraćaju u neka daleka prošla, jednostavnija vremena kada se cijela obitelj s nestrpljenjem okupljala oko stola, radujući se dobrom društvu i još boljoj hrani.  

Tradizione_a_tavola

Uz domaću paštu, posjetitelji će imati priliku kušati i istarski pršut, divlje šparoge i šugo od divljači, odnosno domaće kokoše, a ovo vrhunsko gourmet iskustvo upotpunit će jela pripremljena s mesom istarskog boškarina. 

Tradizione a tavola

Za još bolji cjelokupni doživljaj pobrinut će se tekući eliksir života, neizostavni sastojak gotovo svakog istarskog jela – ekstra djevičansko maslinovo ulje, ali i veliki izbor domaćih vina istarskih vinara koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih istarskih jela.

Tradizione_a_tavola

Manifestacija „Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ rezultat je suradnje turističkih zajednica Svetvinčenat, Bale – Valle i Kanfanar s turističkom kompanijom Maistra na razvoju gourmet proizvoda u destinaciji, a s ciljem očuvanja bogate tradicije i oživljavanja starih autohtonih, ponekad možda i zaboravljenih jela koja su sastavni dio kulture istarskog kraja. Ova manifestacija samo je jedan od brojnih događanja koji kontinuirano obogaćuju ponudu Istre te time jačaju njenu poziciju vrhunske gourmet destinacije koja je već prepoznata diljem svijeta. 

istra_hrana

Istra je predivna u proljeće, a ova slasna gourmet priča dodatni je razlog za putovanje. Svako jelo će te barem na trenutak vratiti u bezbrižno razdoblje djetinjstva, ali i inspirirati na neka nova istraživanja i druženja u Istri. 

FOTO: PR

istra_vodic

Otkrij još zanimljivih mjesta u Istri:

  1. dvigrad_istra
  2. kastel_svetvincenat
  3. dajla_palaca
  4. pazin_staza