Istra se definitivno ubraja među naše najprivlačnije ili bolje rečeno najukusnije regije. Često ćemo otići u Istru samo kako bi mogli guštati u odličnoj gastro ponudi, a još kad k tome dodamo mnogobrojne vinarije posve je jasno kako se ovaj dio Hrvatske nalazi pri samom vrhu naše gastro-vinske ponude. 

Moram biti iskrena i priznati kako sam ljepote Istre otkrila poprilično kasno, a pobliže sam je počela upoznavati nakon što sam se preselila u Rijeku. Upravo Istra je naš česti odabir za vikend putovanja i mnogobrojne planinarske izlete. Na tom putu uvijek rado svratimo na novu gastro adresu kako bi se počastili pravim delicijama. 

konoba_morgan
Pogled s terase konobe Morgan

Ako planiraš provesti par dana u unutrašnjosti Istre, a nisi siguran gdje možeš dobro jesti i piti, sljedeća mjesta obavezno uključi u svoj putni plan. Većinu mjesta sam osobno posjetila i uvjerila se u njihovu vrhunsku uslugu. Dio ovih mjesta su preporuka meni dragih ljudi koji imaju istančano nepce, a dotične lokacije ću definitivno posjetiti prilikom svog idućeg road tripa po Istri. 

selo_mekisi
agroturizam Selo Mekiši

Okolica Momjana je prava gastro i vinska oaza ne samo Istre nego i Hrvatske. Na tako malom mjestu nalaze se izvrsne konobe i poznate vinarije. Doslovno u ovaj dio Istre možeš doći samo kako bi dobro jeo i pio- po cijele dane. 

Vinarija Kabola

Nipošto nemoj propustiti posjetiti vinariju Kabola (Kanedolo 90), Vina Sinković i agroturizam San Mauro (San Mauro 157) i vinariju Kozlović (Vale Momjan 78). U blizini Momjana nalazi se i jedna od najboljih istarskih konoba Stari podrum (Most 52), a svi ljubitelji dobrog odreska i još boljeg piva svratit će u San Servolo Beer & Steakhouse (Momjanska ulica 7a). 

U blizini Vižinade smjestio se agroturizam Selo Mekiši gdje smo uživali u fantastičnoj i cjenovno izuzetno prihvatljivoj večeri

mekisi_selo
mekisi_selo
istra_hrana
agroturizam Selo Mekiši

Ako te put odvede do Motovuna, obavezno na ručak/večeru otiđi u konobu Pod voltom (Trg Josefa Ressela) gdje sam osobno isprobala fuže s tartufima koji su bili fantastični. Nakon večere posjeti B5 Wine bar (ulica Borgo 5) gdje ćeš naći odličnu ponudu vina. Ovdje sam se po prvi put susrela s gin tonikom s istarskim teraninom, piće u koje sam se totalno zaljubila i kojeg dan danas pripremam. Nezaobilazna adresa je i vinarija Roxanich (Kanal 30). 

motovun_gin_tonik
Gin tonik s teraninom (B5 Wine bar)

Uz rijeku Mirnu i u blizini Motovunske šume smjestio se restoran Old river (Rušnjak 70) pored kojeg smo često prolazili te smo tijekom jednog road tripa odlučili kušati njegovu hranu. Ostali smo ugodno iznenađeni, a njihov pršut svakako trebaš naručiti kao predjelo. 

istra_hrana
old_river_istra
restoran Old river

Na jednom od svojih road tripova istražili smo i Pazin gdje smo se zaželjeli dobre pizze, a pronašli smo je pizzeriji Peperone (ulica Franine i Jurine 6). U istoj ulici nalazi se i slastičarnica Antica (ulica Franine i Jurine 2b), nezaobilazna slatka adresa Pazina. U njoj smo uzeli cijelu kutijicu suhih keksića koji su bili jedni od najboljih koje sam jela zadnjih godina. 

pazin_hrana-
Pizzeria Peperone

Ako se uputiš na planinarski izlet kružnom stazom po pazinskim bregima ili te put odvede u blizinu Pazina, svakako svrati u konobu Bani (Bani 73). Ova obiteljska konoba ima dugogodišnju tradiciju, a nadaleko su poznati po svojoj domaćoj tjestenini. 

pazin_staza
pazin_staza
konoba Bani

U blizini Brtonigle na vrhu brežuljka s pogledom koji oduzima dah smjestila se konoba Morgan (Bracanija 1) koju obavezno posjeti uoči zalaska sunca – bit će to večera koju ćeš dugo pamtiti.

istra_hrana_morgan
konoba Morgan

Nakon posjeta špilji Mramornici, svrati do restorana agroturizma Sterle (Stancija Drušković 20), a jedna od nezaobilaznih adresa ovog dijela Istre je vinarija Cattunar (Nova Vas 94). 

Kotli su zadnje dvije godine postali jedno od najposjećenijih lokacija u unutrašnjosti Istre. Nekoć mirna i neistražena oaza Istre postala je prava turistička atrakcija koja svaki vikend, ali i radnim danom privlači veliki broj posjetitelja. Zahvaliti to može rijeci Mirni koja je svojim tokom u kamenom vapnencu napravila kotle koji plijene poglede. Uz to kroz ovo mjesto prolazi i najpopularnija istarska planinarska staza 7 slapova

konoba_kotlic
konoba_kotlic
konoba Kotlić

S pogledom na rijeku Mirnu istarske delicije možeš jesti u konobi Kotlić (Kotli 3), a na domaću rakijicu možeš otići do kuće pored gdje jedna stariji bračni par poslužuje i prodaje pića kroz mali prozor svoje kuhinje. Svakako jednu bisku kupi za doma. 

Imaj na umu da je uvijek dobro unaprijed rezervirati svoj stol u većini gore navedenih mjesta. 

Istra uistinu nudi bezbroj fantastičnih restorana, konoba i vinarija. Za otkriti sve gastro oaze u unutrašnjosti Istre potrebne su godine i to samo kako bi se isprobala ona vodeća ponuda. A gdje su tek skrivena mjesta… U jednu ruku je teško odabrati samo par lokacija, no s druge strane to uvijek ostavlja mjesta za povratak. A Istri se uvijek poželiš vraćati. Mi već imamo novi popis koji je potrebno prekrižiti s bucket liste. 

Naslovna fotka: PR vinarija Kabola

istra_vodic

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Istre:

  1. pustinja_sterna
  2. rovinj
  3. jama_baredine
  4. pazin_staza
  5. cingarela_slap
  6. spilja_mramornica