Postoje ona mjesta koja se zbog svoje ljepote i položaja brzo nametnu kao “the Instagram photo spot”. Odjednom tu lokaciju vidiš posvuda. Istražujući znamenitosti otoka Lošinja putem Instagrama, u više navrata naletjela sam na jedan te isti prizor – predivne stepenice koje u uvali Čikat vode u more. Kako nam je Čikat bio na listi, prošetali smo se i do tih famoznih stepenica. One su stvarno predivne uživo, no pravi dragulj je zapravo vila Karolina ispred čijeg se ulaza one nalaze. Većina turista pozira na stepenicama (i ja sam, priznajem), kratko se divi vili, no zapravo ni ne zna kako zanimljivu povijest, ljubavne intrige i životne sudbine skriva ova lošinjska ljepotica. 

Čikat na Lošinju je 1992. godine proglašen Park-šumom čije stoljetne krošnje skrivaju brojne šetnice, a među najpopularnijima je ona uz samu obalu koja prolazi pored luksuznih hotela i poznatih lošinjskih vila. 

cikat_losinj

Zapravo je Čikat sve do kraja 19. stoljeća bio posve zapušten. 1886. je osnovano Društvo za pošumljavanje i poljepšavanje Malog Lošinja te su posađene prve sadnice. U tom periodu brojno austro-ugarsko plemstvo otkriva Lošinj i svu njegovu ljepotu te se polagano u uvali Čikat počinju graditi velebne vile. 

cikat_losinj

Druga izgrađena vila bila je upravo vila Carola, odnosno kasnije nazvana Karolina (Carolina), koju je 1989. u ime Josefa F. Lovasyja iz Budimpešte projektirao bečki arhitekt K. von Wiedenfeld. Vila je izgrađena u velebnom secesijskom stilu, a pažnju je plijenio i pripadajući vrt. 

Vila Karolina je bila ljubavna oaza austrijskog cara i njegove ljubavnice

No, zapravo se smatra kako je Josef F. Lovasy bio tek paravan za austrijskog cara Franju Josipa l. koji je upravo u vili Karolini provodio dane sa svojom ljubavnicom – poznatom bečkom glumicom Katharinom Schratt. Mnogi su je zvali neokrunjenom caricom monarhije. 

vila_carolina_losinj

Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da je upravo careva službena supruga Elizabeta, poznata kao Sissi, upoznala muža s glumicom nadajući se da će mu se ona svidjeti. Sissi je njihov odnos,  koji nije bio nimalo tajan, podržavala. 

Naime, njihov brak je odavno bio samo na papiru, par je živio odvojeno, a Sissi se nakon samoubojstva sina Rudolfa posve povukla od javnosti u vilu na Krfu. 

Tragična smrt novog vlasnika vile Karoline

Velebni dani vile Karoline u vrijeme socijalizma postaju tek davna prošlost. Vila dolazi u vlasništvo tvrtke Jadranka d.d. u kojoj su redovito boravili njeni sezonski radnici. Za vrijeme Domovinskog rata vila postaje dom brojnim izbjeglicama. 

vila_carolina_losinj

Sve do 2003. vila je prepuštena propadanju, dok nije zapela za oko bogatom talijanskom paru, točnije rečeno ženi talijanskog političara i poduzetnika Giorgija Punta, koja se u Karolinu zaljubila prilikom jednog posjeta Lošinju. 

Giorgio vilu kupuje za milijun eura, a smatra se kako je u renovaciju iste uložio znatno veći iznos. Osim renovacije same vile i njenih pomoćnih objekata, obnovljen je i okolni park zasadima nekadašnjeg parka s agavama, oleandrima i palmama. Vila je u potpunosti obnovljena 2005. godine, no Giorgio nije stigao uživati u njenoj punoj ljepoti i raskoši. Nedugo nakon obnove tragično pogiba u helikopterskoj nesreći u Italiji. 

cikat_losinj

Žena uskoro vilu stavlja na prodaju, a govori se kako nakon smrti muža više nije dolazila. Vila Karolina nije dugo ostala prazna. Zapela je za oko ruskom naftašu Nikolayju Petrovich Tokarevom koji je 2009. kupuje za 12 milijuna eura. Smatra se kako glavni razlog kupnje vile Karoline nije bio njen vanjski izgled nego ljepota njenog interijera. 

Nažalost, vila nije otvorena za javnost niti sam igdje uspjela naći fotografije njenih odaja. Promatrač može samo zamisliti njene raskošne prostorije jer ako su u duhu njene vanjštine, sigurno oduzimaju dah. 

vila_carolina_losinj

Trenutno je vila ponovno zatvorena jer su imovine ruskih bogataša diljem svijeta zbog rata u Ukrajini blokirane, a vila Karolina nije ostala imuna na to. Koja sudbina još čeka jednu od najljepših vila na našoj obali, teško je predvidjeti. Jer sudeći prema njenoj povijesti, rijetki ostaju imunu na njenu ljepotu. 

cikat_losinj

Stoga kada se uputiš fotkati romantične stepenice, okreni pogled prema vili i proviri kroz njenu velebnu ogradu – tako lako će pred tvojim očima oživjeti njena bogata povijest, a ti ćeš poželjeti istražiti njene odaje koje zasigurno skrivaju puno intrigantnije priče od onih za koje smo čuli.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *