Postoje mjesta kojima ćudljivo vrijeme, kakvo nas, čini se, očekuje ovog vikenda, daje dodatnu draž. Jedno od njih svakako je i Senj. Kamene palače i ulice, jedna od najstarijih katedrala na sjevernom Jadranu, fascinantna tvrđava Nehaj koju kao da su gradili kako bi pomirila uskomešano nebo i neukroćeni krajolik, stare zidine i vrata na kojima je nekoć završavalo mukotrpno putovanje iz unutrašnjosti Hrvatske – redom su mjesta koja kroz povijest nisu mazili blagi povjetarci i sunčani dani. 

Kao što mirno more ne čini priliku za akciju neveri vičnih uskoka, i kao što najbolja djela Kranjčevića, Novaka ili Cihlar-Nehajeva ne zvuče kao da su napisana tijekom anticiklone, tako ni sam Senj svu svoju ljepotu ne otkriva na monotonoj pozadini vedrog neba.

senj
FOTO: L. Jakopčić

Oživljena povijest za male i velike u gradu Senju

Poštujući ovu tradiciju, Senjani su za predstojeći vikend bukirali promjenjivo vrijeme. Povodom Dana grada te 370. rođendana Pavla Rittera Vitezovića (1652-1713), najstarijeg od velikih senjskih književnika, žele nam predstaviti svoj grad u autentičnom izdanju. Da ne bi ispalo da je sve prepušteno vremenskoj prognozi, osmišljen je i zanimljiv program oživljene povijesti. 

Tako nas u petak, 22. travnja, osim tradicionalne izložbe na Nehaju, u senjskom Domu kulture očekuje i otvorenje nesvakidašnje izložbe “Povijesni selfie” – foto-portreta suvremenih Senjkinja i Senjana u različitim povijesnim situacijama. Nakon izložbe održat će se i promocija dvaju monumentalnih Vitezovićevih djela (“Pjesničke poslanice” i “Dva stoljeća uplakane Hrvatske”). Njih će predstaviti gošće iz Matice hrvatske te s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

senj
FOTO: Unsplash

U subotu 23. travnja ne propusti baroknog pjesnika u rap i sevdah izdanju  (show “Vitezović na sceni”, od 11.00 h). Ako dolaziš u društvu mališana, zanimat će te i radionica-čitaonica “Od Senja do zvijezda” (od 10 h). Ako ćeš pak malo misliti i na sebe, navratite na ukusni “Vitezovićev snack” te koncert odličnog zagrebačkog tria Public Hit Factory.

U slučaju ostvarenja “senjske” vremenske prognoze, radionice i dramski program će se održati u dvorani Doma kulture, dok će gastro-program i koncert startati oko 11 h u hotelu “Bura 45/N”. Raspored svih događanja pronađi ovdje.

Naslovna fotka: T. Kušter

muzej_apoksiomena

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Hrvatske:

  1. kastel_svetvincenat
  2. Sit&Meet

Tags