Rujan je idealno vrijeme za pohod na Sveto brdo kojeg mnogi smatraju jednim od naših najljepših vrhova. Svatko tko je ostvario uspon, to će potvrditi. No, ako si narednih dana planirao planinariti do Svetog brda, stižu loše vijesti. 

Prije par dana je planinarsko društvo Babunj obavijestilo kako se zbog opravdanje sumnje na pojavu stjenica ne preporučuje noćenje u tom planinarskom objektu. Ubrzo nakon toga je osvanula obavijest kako se 10. rujna zatvaraju Ivine vodice zbog dezinfekcije prostora.

Sveto brdo Velebit

“Molimo posjetitelje da se pridržavaju sljedećih uputa: zabranjen je ulazak u sklonište 72 sata nakon tretmana dezinsekcijskim sredstvima, nakon isteka 72 sata od tretmana, sklonište se može koristiti na vlastitu odgovornost. U slučaju sumnje na kontakt sa stjenicama, molimo obavijest o tome na email adresu pd.babulj@hps.hr, objavilo je društvo na svom službenom Facebook profilu

Nije dugo trebalo da se oglasi i planinarsko sklonište Vlaški grad koji je također najavio za isti vikend provođenje dezinfekcije prostora. 

“Kao što ste već vjerojatno čuli, planinarsko sklonište Ivine vodice su naselile stjenice. Zbog blizine skloništa Ivine vodice i sklonosti stjenica da se sele s ruksacima, vrećama za spavanje i sličnim, postoji mogućnost da su se doselile i na Vlaški grad. Iz tog razloga, a i prevencije, smo odlučili ovaj vikend napraviti dezinsekciju skloništa. Stoga se mole svi da ne planiraju noćenje ovaj vikend na skloništu! Hvala! Također Vas molimo da se javite u slučaju da ste imali kontakt sa stjenicama na Vlaškom! Možete se javiti tu na Facebook ili na email planinari.paklenica@gmail.com, objavljeno je na službenoj Facebook stranici.

 

Upravo planinarska skloništa Ivine vodice i Vlaški grad se najčešće koriste za noćenje prilikom uspona na vrh Sveto brdo. Stoga ako si planirao dotičnu rutu, ovaj vikend planinarski pohod odgodi ili biraj kraću stazu ili drugu mogućnost noćenja.

Ako planiraš planinarski izlet na Sveto brdo, pročitaj opis staze:

  1. sveto_brdo1