Tko je imalo upoznat s hrvatskim planinama i vrhovima, zasigurno je čuo za vrh Sveto brdo na Velebitu koje se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Paklenica. S ovog vrha se pruža nezaboravan pogled, a mnogi planinari smatraju da je Sveto brdo zasluženo dobilo titulu najljepšeg hrvatskog vrha. Sveto brdo je posljednji visoki vrh Velebita kojim završava njihov niz. 

Nacionalni park Paklenica privlači uistinu raznolike posjetitelje, od turista koji će se tek prošetati do Manite peći i planinarskog doma Paklenica, preko penjača koji uživaju u brojnim penjačkim smjerovima do planinara koji posjećuju njegove poznate vrhove. Paklenica nudi za svakog po nešto. 

Na južnom Velebitu, između priobalnog Starigrada i ličkog Metka, naša najpoznatija planina dostiže svoje najviše vrhove. Upravo ovaj vršni dio Velebita pruža prave alpske doživljaje, a pogledi na sve strane ostavljaju bez daha. 

sveto_brdo

Klanci Velike i Male Paklenice ubrajaju se u jedno od najzanimljivijih krških područja u Hrvatskoj. Paklenica obiluje špiljama, jamama, ponikvama, strmim stijenama, zatvorenim dolinama i drugim krškim fenomenima. Manita peć, koja je otvorena za posjetitelje, je najljepša špilja u području Paklenice, a mnogi smatraju i cijele Hrvatske. Nacionalni park Paklenica je poznat kao penjački raj koji se ubraja među najbolja europska penjališta. 

Vaganski vrh je najviši vrh Velebita, a nalazi se na 1.757 metara nadmorske visine, a vidik s njega je usmjeren na Liku. Posljednji visoki vrh Velebita, Sveto brdo, mnogo je popularnija planinarska destinacija, a s njega se pruža toliko lijep pogled na primorsku i ličku stranu da se čini posve nestvaran. Inače se Sveto brdo nalazi na 1.751 nadmorskoj visini. Na samom vrhu se nalazi križ i ploča s ispisanih Deset Božjih zapovijedi. 

sveto_brdo
Popločani put do planinarskog doma Paklenica

Mi smo se jednog ljetnog vikenda uputili u Nacionalni park Paklenica sa željom da u dva dana obiđemo njegova dva najpoznatija vrha – Sveto brdo i Vaganski vrh. Plan je bio prvi dan popeti se do Vlaškog grada, a idući posjetiti Sveto brdo te nastaviti put do Vaganskog vrha od kojeg smo se trebali vratiti do svoje početne točke – ulaza u Nacionalni park Paklenica. Nažalost, tijekom noći nas je iznenadilo nenajavljeno nevrijeme zbog kojeg smo u gojzerice uskočili par sati kasnije nego planirano. Zbog toga se na dnevnom redu našlo “tek” Sveto brdo. Sveto brdo je toliko lijepo da bih uvijek potpisala samo “tek”. 

Staza do Svetog brda: ulaz u NP Paklenica – pl. dom Paklenica – pl. sklonište Ivine vodice – Vlaški grad – Sveto brdo

Od planinarskog doma Paklenica idu dva najduža uspona do Svetog brda, a ove staze ćeš odabrati ako planiraš prespavati u jednom od skloništa unutar Nacionalnog parka Paklenica. 

Obje staze vode istim putem do planinarskog skloništa Ivine vodice gdje se odvajaju. Jedna do Svetog brda ide preko takozvane Čičine doline dok druga do vrha stiže preko Vlaškog grada. Najbolja opcija je kombiniranje staza, što smo mi na koncu i učinili. 

sveto_brdo

Nakon što kupiš ulaznicu za Nacionalni park Paklenica, automobil je potrebno ostaviti kod parkinga kod Velike Paklenice. Tu službeno počinjemo s usponom. 

Računaj da je staza od Velike Paklenice do planinarskog doma Paklenica najpopularniji dio Parka, stoga se pripremi na poveći broj ljudi. Ovaj dio puta je popločan kamenjem te je do planinarskog doma potrebno oko dva sata hodanja

Mi smo upravo kod planinarskog doma Paklenica napravili svoju prvu veću pauzu. Prateći korito potoka Velika Paklenica nastavljamo svoj uspon prema planinarskom skloništu Ivine vodice do kojeg je potrebno oko tri sata hodanja. Put prolazi kroz šumu, ugodan je i ljeti izuzev zadnjih 45 minuta podno samog skloništa. Tada slijedi strmi uspon kojeg se i dan danas dobro sjećam. Kada netko spomene Ivine vodice, ja se već počinjem znojiti od uspona. 

sveto_brdo
Zanimljiv dio staze nakon Ivinih vodica prema Vlaškom gradu

Ovo planinarsko sklonište je popularno među planinarima koji žele posjetiti Sveto brdo i Vaganski vrh jer od njega možeš započeti svoj uspon do oba vrha. U pitanju je zidana prizemnica s jednom prostorijom i drvenim tavanom, a u njemu može spavati oko 12 osoba. Prednost ovog skloništa je i cisterna s pitkom vodom koja se nalazi u samoj blizini. 

Mi smo svoj put nastavili prema planinarskom skloništu Vlaški grad do kojeg je potrebno oko sat vremena hodanja. Kako smo mi posjetili Sveto brdo za vrijeme renovacije skloništa, večer smo proveli u šatorima, što inače nije običaj, no u tom trenutku druga opcija nije postojala. Inače i tu postoji izvor vode koji se nalazi oko pedesetak metara od skloništa, na stazi prema Ivinim vodicama. Od Vlaškog grada do Svetog brda je potrebno oko sat i pol. 

sveto_brdo3
Nakon uspona od Vlaškog grada i prije prve kiše

Mi smo prenoćili kod Vlaškog grada, a prvotni plan je bio buđenje u pet ujutro te pohod na Sveto brdo i Vaganski vrh. Nažalost, tijekom noći se posve promijenilo vrijeme te nas je dočekalo grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša. Pričekali smo koji sat te smo se prema Svetom brdu uputili tek iza devet sati ujutro. 

sveto_brdo

Od planinarskog skloništa Vlaški grad put se uspinje prateći u zavojima uski hrbat i prolazi mimo spomen-ploče trojici splitskih planinara koji su tu poginuli 14. veljače 2006. godine. Nakon pojasa šume, put ide strmo uzbrdo uz travnatu padinu te iza maloga prijevoja se spaja sa stazom koja dolazi iz smjera Čičine doline. Slijedi 30 minuta strmog uspona. 

sveto_brdo
Podno Svetog brda stiže nova kiša

Nama je umjesto sat i pol bilo potrebno znatno više jer nas je dva puta uhvatilo nevrijeme i jaka kiša. Prvi put nakon spomen ploče, a drugi podno samog vrha kada smo zamalo i odustali od uspona zbog jake grmljavine. Bez obzira na opremu, posve smo pokisli, no srećom se vrijeme iznenadno razvedrilo i omogućilo nam da ipak ostvarimo uspon na Sveto brdo. Ni mokre gojzerice i iznemoglost nisu uspjeli uništiti doživljaj. Sveto brdo je posebno, a to ćeš shvatiti samo kada se na njega popneš. 

sveto_brdo
Napokon na vrhu

Inače za ovaj uspon od parkirališta kod Velike Paklenice, preko Ivinih vodica i Vlaškog grada je potrebno oko sedam i pol sati hodanja bez uračunatih pauza. Iskreno, teško mi je reći koliko je nama bilo potrebno jer nismo planinarili po najboljih vremenskim uvjetima. Imaj na umu da se vrijeme uistinu brzo mijenja te da je Sveto brdo opasno pod grmljavinskim nevremenom. 

sveto_brdo
sveto_brdo

Povratak do početne točke: Sveto brdo – Čičina dolina – Ivine vodice – pl. dom Paklenica – Velika Paklenica

Za povratak smo odabrali drugu stazu koja vodi niz prostrane travnjake s predivnim pogledima prema moru i Maloj Paklenici. Ovaj dio staze je izuzetno zanimljiv i lijep. 

sveto_brdo
Spuštanje s vrha

S vrha smo se vratili na gore spomenuto križanje staza te smo svoj put nastavili predivnim travnjacima. Put Čičinom dolinom traje oko sat i pol. Na idućem križanju spuštamo se strmo kroz šumu sve do planinarskog skloništa Ivine vodice. Mi smo tu napravili dugoželjenu pauzu, stavili svoje gojzerice na sunce kako bi se osušile te smo skuhali toplu kavu. Vraćamo se do planinarskog doma istom stazom s kojom smo došli. Ukupno je ovom stazom potrebno također oko sedam i pol sati do početne točke. 

sveto_brdo

Mi smo od jutra kasnili sa svojim pohodom, nevrijeme nas je dva puta zaustavilo, a poduža pauza kod Ivinih vodica odužila je naš izlet te smo do parkinga stigli pod okriljem noći. 

Uspon na Sveto brdo ubrajam među teže uspone, no unatoč svim problemima s kojima smo se susreli na putu (renovacija skloništa Vlaški grad, nenajavljeno nevrijeme, promjene plana, smočene gojzerice…) nikad taj izlet ne pamtim po težini nego samo po predivnoj prirodi i nezaboravnom pogledu koji se ne proteže samo sa Svetog brda nego cijelim putem. Sveto brdo je definitivno destinacija koju svaki planinar barem jednom treba posjetiti.

Ja planiram svoj drugi uspon, ovaj put u nadi da ću stići i do Vaganskog vrha. 

sveto_brdo
sveto_brdo

Korisne informacije za uspon na Sveto brdo od strane Velike Paklenice:

 • Početak staze: Velika Paklenica
 • Parking: uređeno parkiralište kod Velike Paklenice (nakon službenog ulaza u Nacionalni park)
 • Naplaćuje li se ulaz?: Da, cijene provjeri ovdje
 • Dužina i trajanje staze: opisana staza do vrha Sveto brdo traje oko sedam i pol sati bez uračunatih pauza, a silazak s vrha do početne točke također oko sedam i pol sati. Staza spada pod K3, odnosno kondicijski je zahtjevna
 • Za koga je prikladna staza: Staza je prikladna za iskusne planinare s dobrom kondicijom
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, planinarski dom Paklenica, a izvor vode postoji kod planinarskog skloništa Ivine vodice i Vlaški grad
 • Napomena: Dobro proučiti vremensku prognozu i pratiti je tijekom izleta ako je moguće jer je Sveto brdo poznato po naglim promjenama vremena

Nastavi čitati i o drugim zanimljivim stazama:

 1. mali princ,
 2. veliki crnopac, velebit (16)
 3. omiska_dinara
 4. premuziceva_staza
 5. premuziceva_staza
 6. samarske stijene