Svaka država ima one must visit destinacije koje privlače veliki broj posjetitelja u bilo koje doba godine. Poznati manastir Rila jedna je od vodećih znamenitosti u Bugarskoj i upravo se on ubraja među najpopularnije jednodnevne izlete u ovoj državi. 

Manastir Rila se ubraja u najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir u cijeloj Bugarskoj. On se ujedno smatra i najvažnijim bugarskim kulturnim, povijesnim i arhitektonskim spomenikom te jednom od najvažnijih turističkih atrakcija u jugoistočnoj Europi. 

rila_manastir_bugarska1

On je 1983. godine upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi i to zbog svoje važnosti u oblikovanju duhovnog i društvenog života u Bugarskoj, ali i zbog toga što je primjer “bugarske renesanse” na prijelazu iz 18. do 19. stoljeća. 

Burna povijest manastira Rila

Sve je zapravo započelo s bugarskim pustinjakom Ivanom Rilskim, koji je proglašen svecem već za vrijeme svog života. Sv. Ivan Rilski je živio od 876. do 946. godine kao pustinjak bez ikakvih materijalnih dobara u špilji nedaleko današnjeg manastira. Imao je iscjeliteljske moći zbog čega su ga u špilji posjećivali brojni hodočasnici. 

Manastir su podigli njegovi sljedbenici, a iza sebe ima burnu povijest. Svoj vrhunac je doživio od 12. do 14. stoljeća. Kako je Bugarska stoljećima bila okupirana od strane Osmanlijskoj carstva, upravo je manastir Rila predstavljao duhovno i kulturno središte zbog je i dan danas simbol bugarskog naroda. 

Nakon što su ga Osmanlije srušile, Hrelja Dragovola ga je dao ponovno izgraditi. Prvo je napravljen Hreljin toranj (1334. -1335.godine) koji je danas zapravo najstariji dio manastira. Na njega se posjetitelji mogu popeti uz kupnju ulaznice kod manastirskog muzeja. On je dao sagraditi i crkvu i zidine 1343. godine. No, Osmanlije ga napadaju od kraja 14. stoljeća da bi ga na koncu u 15. stoljeću spalili. Krajem 15. stoljeća uz pomoć donacija iz Grčke i ruske pravoslavne crkve, manastir biva ponovno obnovljen. 

Nažalost, mirno razdoblje ne traje dugo tako da manastir za vrijeme bugarskog narodnog preporoda biva zapaljen 1833. godine. Obnovljen je od 1834. do 1862. i to uz pomoć Bugara iz cijele države. Arhitekt Aleksej Rilets gradi stambene prostorije, a toranj Hrelja dobiva 1844. godine zvonik. 

Danas se manastir sastoji od glavne crkve koja se nalazi u središtu kompleksa i mami uzdahe svojom ljepotom i svojim freskama. Stambeni kompleks oko crkve se sastoji od četverokatne zgrade s čak 300 prostorija, ima četiri kapele i knjižnicu s 250 rukopisa i preko 9.000 starih tiskanih knjiga. Dok su u njemu nekoć mogli spavati samo vjerski hodočasnici, danas i turisti mogu iznajmiti sobu. Dok je manastir i crkvu moguće posjetiti besplatno (vjerski objekti u Bugarskoj su besplatni, ulaz se naplaćuje samo u muzeje ili muzejske dijelove), ulaz se naplaćuje za manastirski muzej i toranj. 

Mi smo manastir Rila posjetili s turističkom agencijom tijekom jednodnevnog izleta iz Sofije, a tura je koštala oko 30-ak eura. Ako nisi u Bugarskoj s autom, ovo je najjednostavnija i najisplativija opcija. Uz to ćeš na turi doznati puno toga o povijesti i važnosti ovog mjesta. 

Stara pekara mami mirisima hodočasničkog kruha

Osim samog manastira, tijekom svog boravka nemoj propustiti posjetiti staru pekaru koja se nalazi izvan zidina. Ona je nekoć znala nahraniti stotine i stotine hodočasnika. I dan danas je najpopularniji njihov hodočasnički kruh koji je samo odlazio i odlazio. 

Isprobati vrijedi i mekitsi, prženu poslasticu u duhu uštipaka, koja je omiljeno bugarsko jelo za doručak. Dobili smo preporuku da ako želimo isprobati izvorni mekitsi da to upravo učinimo u pekari pored manastira Rila. Poslužuje se uz šećer u prahu, jogurt ili marmeladu, a modernije verzije dolaze i s drugim dodacima. Ne, nismo uzeli samo jedan primjerak – pojeli smo tri.

Pored pekare odmah pokraj štandova za suvenire nalazi se mala stazica koja vodi do rijeke i pruža kratki bijeg od vreve posjetitelja u samom manastiru. Na toj šetnji ujedno imaš priliku vidjeti velebne zidine manastira iz jedne druge perspektive. 

rila_manastir_bugarska

S razlogom se manastir Rila ubraja među top atrakcije Bugarske – njegova ljepota, mir koji vlada unatoč velikom broju posjetitelja, svježi zrak (ipak se nalazi na 1.147 metara nadmorske visine) i očaravajuća priroda pridonose cjelokupnom doživljavaju. 

bugarska
belogradchik_bugarska