Ove zime se očekuju izrazito jaka i česta pojava polarne svjetlosti, zadivljujućeg prirodnog fenomena poznatog pod latinskim nazivom Aurora Borealis. Tako barem tvrde znanstvenici koji se bave promatranjem sunčevih pjega, koje su ključni pokazatelj vjerojatnosti uočavanja polarne svjetlosti. Predviđanja su da će ovaj nebeski događaj daleko nadmašiti trenutne projekcije i da će se, u nekim slučajevima, čak i proširiti geografski raspon gdje se svjetla mogu vidjeti. Promatrači će moći svjedočiti polarnoj svjetlosti češće i s više lokacija na zemlji ako se trenutni uvjeti nastave.

Znanstvenici tako predviđaju da će sljedećih 18 mjeseci biti najveća aktivnost u proteklih 20 godina i nadolazećem desetljeću. Osim toga, do jeseni 2024., kada je mogućnost Aurore Borealis najveća, očekuje se da će solarna aktivnost progresivno rasti.

Fotka: Unsplash

Polarna svjetlost je prikaz prirodnog svjetla koji se pojavljuje u polarnim područjima Zemlje. Područja visoke geografske širine blizu Sjevernog pola, koja uključuju Norvešku, Švedsku, Finsku, Island, Kanadu, Aljasku i Rusiju, mjesta su gdje se polarna svjetlost najčešće vidi.

Fenomen je uzrokovan solarnim vjetrom, strujom nabijenih čestica koje sunce oslobađa. Polarna svjetlost nastaje kada se te čestice sudare s magnetosferom, područjem na koje utječe Zemljino magnetsko polje. Ove nabijene čestice udaraju u molekule plina poput kisika i dušika dok ulaze u zemljinu atmosferu. Ovi sudari uzrokuju oslobađanje energije u obliku živopisnih fotona ili svjetlosnih čestica koje proizvode zapanjujuće svjetlosne prikaze. Ovisno o vrsti molekula plina uključenih u sudar, boje polarne svjetlosti se mijenjaju. Dok molekule dušika mogu proizvesti ljubičasto, ružičasto i plavo svjetlo, molekule kisika obično proizvode zeleno i crveno svjetlo.

Fotka: Unsplash

Mogućnost promatranja Aurore u određenom području može se utvrditi korištenjem raznih servisa poput prognoza polarne svjetlosti. I solarna aktivnost i geomagnetski uvjeti uzeti su u obzir u ovim projekcijama koje provode pouzdane organizacije. Tako avanturisti diljem svijeta pažljivo prate prognoze kako bi savršeno isplanirali svoj put u točno predviđeno područje i u točno vrijeme kako bi svjedočili ovom fenomenu. I mnoge turističke agencije, posebno u zemljama poput Norveške i Islanda, specijalizirane su upravo za ture čiji je cilj promatranje upravo Aurore.

Polarna svjetlost je prekrasan i nezaboravan prizor, a ljudi su i dalje zadivljeni i fascinirani njima diljem svijeta. Međutim, budući da su Aurore prirodna pojava potaknuta solarnom aktivnošću i drugim nebeskim čimbenicima, njihovo viđenje zahtijeva malo sreće, ali i strpljenja. Ali rezultat je iskustvo koje se ne zaboravlja te koje bi trebalo biti na bucket listi svakog pravog avanturista, putnika i ljubitelja prirode. Zato ove zime trk u Norvešku, Island ili Finsku.

Naslovna fotka: Unsplash

Izvor: Interesting Engineering