Sa svrhom upoznavanja još jedne staze sa zajedničke karte planinarskih staza i šetnica Crikveničko-vinodolske rivijere koje TZG Novi Vinodolski uređuje zajedno s TZG Crikvenice i TZO Vinodolske općine, 18. studenog TZG Novi Vinodolski u suradnji s Planinarskim društvom Strilež organizira vođenu šetnju Od izvora do Frankopana. 

Upoznat ćeš dio staze koja spaja morsku obalu i izvor pitke vode Žrnovnica s junačkom poviješću Frankopana. Staza inače kreće iz Povila, a ključne točke koje možeš vidjeti tijekom pohoda su vidikovac Gradina, Stari grad Ledenice i Žrnovnica. Budući da je zahtjevnost cijele staze umjereno zahtjevna, u želji da šetnja bude dostupna što većem broju ljudi ovaj put proći će se jedan dio staze, točnije dio koji se pruža duž morske obale.  

stari_grad_ledenice

Kružna šetnja u dužini od otprilike osam kilometara započet će u Povilama, malom turističkom mjestu koje će te osvojiti prekrasnom obalom, čistom šljunčanom plažom te šetnicom uz more. Nošeni mirisom kristalno čistog mora uz opojne mirise borove šume put će te odvesti do Male Drage, plaže koja je poznata po tome što tijekom toplih mjeseci pruža gostoprimstvo i dobrodošlicu našim najvjernijim prijateljima, psima. 

Nakon kratkog odmora bijelom cestom nastavit ćemo put do zaljeva Žrnovnica, zaljeva u kojem je izgrađen javni vodoopskrbni sustav iz kojeg se dobiva visokokvalitetna pitka voda, blage tvrdoće i konstantne temperature od 8°C. Danas se iz tog izvorišta vodom snabdijeva područje Grada Novog Vinodolskog, Crikvenice i Općine Vinodolske, a to područje je pod visokom zaštitom te je pristup izvorištu ograničen.

S obzirom na navedeno, za ovu će šetnju biti potrebno prijaviti svoje sudjelovanje putem e-mail adrese: info@tz-novi-vinodolski.hr. Šetnja će, ako vremenski uvjeti dopuste, započeti u subotu u 10 sati, a okupljanje je u Povilama kod restorana „Garfild“ u Dugnu. Iako je zahtjevnost staze lagana potrebno je uzeti čvrstu obuću i tekućinu.

Iskoristi subotnje jutro za boravak u prirodi te aktivno provedi vrijeme. Sigurni smo da ćeš uživati! 

novi_vinodolski_vodic