Kako ti se čini ideja o planinarenju u Grčkoj, točnije na Peloponezu, gdje te čeka organiziran cjelodnevni i poludnevni izlet u pratnji vodiča i spavanje u predivno uređenoj autohtonoj kući koja je okružena zelenilom? Sigurno sam već zagolicala tvoju znatiželju. A ako još na to dodam da na to putovanje ideš potpuno besplatno i na njega vodiš i svog najdražeg suplaninara, sigurno se odmah pitaš što trebaš napraviti. Odgovor je planinariti, točnije proći jednu od predivnih staza diljem Hrvatske. Zvuči kao san svakog planinara? Moram priznati da je. 

Iza ove ekskluzivne planinarske avanture u Grčkoj stoje adidas Terrex i Intersport koji su tvoj boravak u prirodi i tvoju ljubav prema hrvatskim stazama i planinama odlučili nagraditi. 

Grčku možda doživljavamo pretežito kroz ljetni godišnji odmor, izležavanje na plaži i kroz bogatu gastronomiju, no vjerovao ili ne, ovo je jedna od najbrdovijitih zemalja u Europi s čak 80 posto brdskih područja. Upravo Peloponez se smatra rajem za planinare. 

Sretnu planinarku ili planinara čeka upravo planinarska avantura u tom dijelu Grčke između 8. do 10. prosinca 2023. Vrijedna nagrada pokriva sve troškove, a jedino što ti trebaš je spremiti svoj planinarski ruksak i uskočiti u svoje omiljene Terrexice

Dva sretna planinara osvajaju:

  • 2 noćenja s doručkom u nastambi Mazaraki House (dvokrevetna soba za dobitnika i za odabranog pratitelja)
  • povratni let u ekonomskoj klasi iz odabrane zračne luke iz Hrvatske za Atenu, povratni prijevoz do smještaja
  • paket dobrodošlice
  • cjelodnevno planinarenje s vodičem na engleskom jeziku, polazak iz smještaja
  • poludnevno organizirano planinarenje s vodičem na engleskom jeziku
  • pokriveni troškovi hrane 
  • Domaćin koji govori engleski

Kako osvojiti planinarsku avanturu u Grčkoj?

Stigli smo do onog “moraš” dijela koji je zapravo izuzetno jednostavan. Sve što trebaš je na svoj pametni mobitel instalirati aplikaciju Komoot (vjerujem da je već ionako imaš), profil staviti na “javno”, u aplikaciji se pridružiti skupini adidas Terrex & INTERSPORT i do 15. studenog prohodati jednu od ponuđenih staza. Nemoj zaboraviti ispuniti i obrazac u kojem ćeš ostaviti svoje podatke (to možeš učiniti ovdje), ,

15 planinarskih staza diljem Hrvatske

U sklopu ovog zanimljivog planinarskog projekta predloženo je čak 15 dionica diljem Hrvatske koje prikazuju prirodnu raznolikost naše države, a mnoge od njih se ubrajaju među najljepše staze. Osobno sam prošla veliki dio ovih staza i istinski uživala u njima. Ne mogu, a da ne izdvojim svoje omiljene…

mosor_greben

Šest Under Dreamskies favorita:

Veliki Risnjak

Osobno moj favorit među nacionalnim parkovima je Risnjak kojeg pohodim barem jednom godišnje. Kružna staza koja starta kod ulaza Nacionalnog parka i vodi sve do Velikog Risnjaka ubraja se među najljepše staze u Hrvatskoj koju svaki planinar treba proći barem jednom. 

Ja sam je prošla više puta. Staza je duga 17,4 kilometra, a za njen prolazak, ovisno o kondiciji, potrebno je oko pet sati. No, priroda je toliko lijepa, a pogled s vrha nezaboravan, da računaj da će ovaj izlet duže trajati. 

Snježnik i Guslica

Moj prvi samostalni planinarskih pohod nakon Opće planinarske škole je bila kružna staza Platak-Snježnik-Guslica-Platak kojoj se nakon toga uvijek rado vraćam. Brojni planinari će potvrditi da je ovo jedna od najljepših staza, ne samo u Gorskom kotaru nego i u cijeloj Hrvatskoj. Duga je 15 kilometara, za nju ti je potrebno također oko pet sati hodanja, no kao i kod gore navedene staze računaj da će ti trebati više. Zašto? Jer je naprosto prelijepa. 

Petlja Lapjak

Jedne jeseni uputili smo se na aktivni produženi vikend u Slavoniju, točnije istraživali smo planinarske staze na Papuku. Kao veliki ljubitelji starih utvrda bogate povijesti, posjetili smo Stari grad Velika te nastavili svoj put prema vrhu Lapjak. 

velicki_grad_papuk

Upravo staza “Petlja Lapjak” predložena je u sklopu ovog projekta. Cijela ruta je duga 6,96 kilometara, a za nju je potrebno izdvojiti oko dva sata. 

Slap Skakavac, Ivačka glava i jezero Jankovac

Posjetiti Papuk, a ne doživjeti ljepotu najvećeg slavonskog vodopada, 35 metara visokog slapa Skakavca, je neoprostivo. To znači da smo prilikom našeg istraživanja prirodnih ljepota Slavonije, posjetili ovaj poznati slap te doživjeli svu ljepotu jezera Jankovac. 

U sklopu adidas Terrex i Intersport popisa staza našla se i skoro 14 kilometara duga staza koja vodi kroz najljepše dijelove Papuka. Za nju je potrebno oko četiri sata hodanja. 

jankovac_papuk

Petlja Zavižan

Nemoguće je pričati o planinarskim ljepotama Hrvatske, a ne spomenuti Nacionalni park Sjeverni Velebit i Zavižan. Upravo staza “Petlja Zavižan” pokazuje najljepše zavižanske vrhove te prolazi i pored Velebitskog botaničkog vrta. Staza je duga 7,24 kilometra i računaj da ti je za nju potrebno oko tri sata. 

Velika Paklenica

Među najljepše planinarske uspomene ubrajam uspon na vrh Sveto brdo kojeg sam ostvarila od ulaza u Nacionalni park Paklenica, a staza je između ostalog prolazila i pored Planinarskog doma Paklenica. Ovaj dio dionice mi se urezao u pamćenje, a još uvijek se sjećam ukusnog toplog obroka u samom domu. 

Stoga ne iznenađuje što su adidas Terrex i Intersport uvrstili upravo ovu dionicu među svojih 15 planinarskih staza. Potez od ulaza u Nacionalni park Paklenica pa sve do planinarskog doma i natrag je dug 15,2 kilometra i računaj da ti je za prolazak potrebno oko četiri i pol sata. 

izvor_kupe

Ovo je samo dio planinarskih staza koje se nalaze na listi. Cijeli popis koji između ostalog uključuje i Medvednicu, Mosor, rijeku Kupu, park šumu Marjan, Srđ, Nacionalni park Plitvička jezera i Nacionalni park Krku te Vidovu goru, možeš potražiti unutar aplikacije Komoot.

Više o samom nagradnom natječaju provjeri ovdje.

Sretno! I, naravno, vedro 😉

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom adidas