Rijeka je bogatija za novu pješačku stazu naziva “Zeleno-plava Rijeka” koja se proteže od Kantride preko Vrata Jadrana do Preluka. Službeno otvorenje planiramo je za subotu 16. prosinca u 10 sati, a Planinarsko društvo Kamenjak poziva sve zainteresirane da im se priključe u šetnji koja će trajati do četiri sata, a sve što trebaš je ponijeti udobnu odjeću, čvrstu obuću, vodu i hranu. 

Početak staze je u Parku lovora, novom velikom gradskom parku između Dječje bolnice i Doma za starije osobe. Park lovora uredili su članovi PD Kamenjak u protekle tri godine, kroz projekte EPK Rijeka 2020 i Riječki program lokalnog partnerstva. Veliku pomoć pružili su  brojni partneri i donatori – gradske službe i tvrtke, škole, javne ustanove, udruge…

Slijedi šetnja dijelom Poučne planinarske staze “Šuma Striborova” na Biviju, koju su prije 14 godina uredili članovi PD Kamenjak u sklopu projekta Male planinarske škole u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka – dječji odjel Stribor. Stalni suradnik u aktivnostima je i Riječki sportski savez s najmlađim sportašima iz raznih klubova.  

Nakon kratke šetnje lokalnom uličicom staza kroz šumu vodi na stari pješački most preko pruge i izlazi na odmorište Vrata Jadrana, gdje se ujedno nalazi i info centar Turističke zajednice Kvarnera. 

zeleno_plava_rijeka

Slijedi veliko šumsko područje prema Preluku, koje je zbog svoje vrlo visoke vrijednosti uvršteno u okosnice mreže zelene infrastrukture Grada Rijeke kao Prijedlog zaštićenog područja Park šuma Preluk – Bivio. U donjem dijelu šumska staza pretvara se u morsku stazu te se kratkim poveznicama spaja s plažama na obalnoj šetnici – u blizini Preluka, kod Akademije, blizu hotela Hilton i na okretištu jedinice na Biviju. 

Projektom je omogućeno da Riječani svih uzrasta, rekreativci, sportaši i turisti po svom izboru mogu započeti ili završiti šetnju “Zeleno – plavom Rijekom” na nekoliko ulaznih mjesta. Glavne startne točke su Park lovora, Vrata Jadrana i Preluk. 

Staza je označena plavo-bijelim markacijama po uzoru na planinarske oznake, u skladu s novim standardima Turističke zajednice Kvarnera. Na svim raskršćima i početnim pozicijama predviđene su info-ploče.

Uređenjem staze “Zeleno-plava Rijeka”  stvorena je izuzetna cjelina tri povezana objekta zelene infrastrukture u zapadnoj sportsko-rekreativnoj zoni grada Rijeke. Uz Park lovora i Šumu Striborovu nova atrakcija je buduća park-šuma iznad Preluka. A sve te staze povezane su i obalnim putem.