Prve asocijacije kad pomislim na podzemnu jesu: brzina, gužva, sivilo… Nipošto se ne bih prvo sjetila veselih boja, plavog neba, duge… Vozila sam se metroima od Londona, Berlina, Rima, Budimpešte preko New Yorka. Kad se sjetim Londona, pomislim na rush hour, kod Budimpešte se sjetim danjeg svijetla jer neke stanice nisu toliko ukopane, dok u Rimu one idu duboko. Berlinski metro je veoma jednostavan za snalaženje, dok sam se u New Yorku zbog različitih ulaza znala i izgubiti u smjeru kretanja. Ali niti jedna stanica podzemne kojom sam se do sada vozila, nije me oduševila svojim izgledom. Niti jednu podzemnu nisam posjetila zbog nje same. I onda sam došla u Stockholm.

Da je Stockholm poseban i po svojim podzemnim stanicama, otkrila sam posve slučajno kad sam na Instagramu zapratila profil Visit Stockholm. Par tjedana prije mog odlaska osvanula mi je fotografija koja me oduševila na prvi pogled. A kad sam pročitala da je u pitanju jedna od mnogobrojnih metro stanica, odmah sam se bacila u istraživanje. I napravila plan koje stanice stignem posjetiti, s obzirom na kratko vrijeme boravka u glavnom gradu Švedske.

Stockholm podzemna subway
T-Centralen
Stockholm podzemna subway
Stockholm podzemna subway
Stockholm podzemna subway

Stockholm metro – najveća art galerija na otvorenom

Podzemna u Stockholmu smatra se najvećom umjetničkom galerijom na otvorenom na svijetu, od 100 stanica čak njih 90 je ukrašeno s muralima, skulpturama, mozaicima i raznim instalacijama, a pri kreiranju ovog uistinu zanimljivog umjetničkog djela, sudjelovalo je čak 150 umjetnika od 1957. godine do danas. Stoga se stockholmska podzemna ubraja u jednu od must see atrakcija.

Kako bi vidio one najpoznatije, potrebno je oko 2h i jedna karta koja traje 75 minuta. No, ako imaš ipak više vremena, vrijedi odvojiti i koji dodatni sat kako bi u miru istražio kutke ovih zanimljivih stanica. Najbolje vrijeme za posjet je iza 10h kada je većina stanovnika na poslu ili kasnije navečer iza 22h.

Stockholm podzemna subway
Stadion
Stockholm podzemna subway
Stockholm podzemna subway
Stockholm podzemna subway

Prva postaja koju nipošto ne smiješ propustiti jest T-Centralen, žila kucavica grada koja se ujedno ubraja u prve ukrašene podzemne postaje. U njoj dominira plava boja i zanimljivi crteži na zidovima čiji cilj je pružanje smirene atmosfere koja bi trebala ublažiti vrevu koja svakodnevno vlada na ovoj stanici.

Među popularnijim postajama ubraja se Stadion koja plijeni poglede svojom dugom i plavim nebom. Ona je ukrašena 1973., a posve slučajno se u blizini svake godine održava Pride festival. Crteži trebaju sve putnike posjetiti kako je plavo nebo iznad njih.

Stockholm podzemna subway
Tekniska Högskolan
Stockholm podzemna subway
Stockholm podzemna subway

1827. osnovan je Kungliga Tekniska Högskolan, odnosno KTH Royal Institute of Technology, a 1973. dobiva svoju metro stanicu pod nazivom Tekniska Högskolan koja naravno slavi tehnologiju i znanost. Na platformama nalazi se pet geometrijskih tijela od kojih svaki predstavlja jedan od pet Platonovih elemenata: vatru, vodu, zrak, zemlju i eter.

Stockholm podzemna subway
Radhuset
Stockholm podzemna subway
Stockholm podzemna subway
Stockholm podzemna subway

Među ostale stanice koje trebaš posjetiti ubrajaju se Solna Centrum, Radhuset, Odenplan, Thorildsplan, Kungsträdgården, a kako imaš nešto više vremena dodaj i Solna Strand, Tensta, Östermalmstorg, Hallonbergen i Mörby Centrum.

Dobra vijest je što je podzemna odličan bijeg kad poludi vrijeme i počne kiša, a otvorena je tijekom radnog tjedna do jedan ujutro, dok petkom i subotom radi 24h. Bez obzira koliko vremena planiraš provesti u Stockholmu, svakako posjeti podzemnu i istraži njena umjetnička djela. To je definitivno muzej koji nikad nećeš zaboraviti.

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Stockholma:

  1. stockholm švedska putopis
  2. stockholm švedska putopis (57)
  3. Vasa muzej