Nitko od nas nije operiran od predrasuda, posebice onih koje se tiču zemalja, gradova, naroda i mentaliteta. Tu smo sposobni stvoriti razne priče i mitove, kreirati ponekad i čudovišta satkana od “nečijih tamo dojmova”, “susjedovih priča”, “televizijskih serija” i “bestseller knjiga”. Oni su mračnjaci. Hladni. Kao i sami grad. Zatvoreni prema drugima. Nepristupačni. I prije svega nenasmijani. Tako ukratko bih opisala svoje predrasude koje sam imala o Švedskoj, glavnom gradu Stockholmu i samim Šveđanima. Previše skandinavskih trilera, serija i filmova iste tematike. Previše pogrešne geografije koja nam često u glavi kreira i karakter pojedinog naroda. Jer tako je poznato da nas određuje vjetar, kiša, sunce i oblaci. Znaš što je tako divno kod putovanja – što ti u samo par sati sruši predrasude koje si godinama gradio. Kad se sada sjetim Stockholma i Švedske sjetim se nasmijanih i pristupačnih ljudi koji će ti pomoći gdje god se nalazio. I dok ti pomažu, uslužuju te ili samo s tobom pričaju, nabacit će i pokoju šalu. I svi zajedno ćete se nasmijati.

Prvi susret s nekom državom uvijek se događa na graničnom prijelazu. Tu sam znala doživjeti svega, od podrobnog i pomalo neugodnog ispitivanja o mojim (ne)čistim namjerama posjete dotičnoj zemlji, preko potpune indiferentnosti, do bezobrazluka i totalnog kaosa. Ali moram priznati da se teško mogu sjetiti iskrenog osmijeha i srdačne dobrodošlice. Upravo to mi se dogodilo kad sam sletjela u Stockholm. Granični policajac je doslovno svaku osobu pozdravio uz široki osmijeh, svakog je uz topli pogled pogledao u oči prilikom pregledavanja putovnice, te na koncu pružio natrag putne isprave, pogađaj, uz široki osmijeh. Treba se priznati, kad te netko tako dočeka, odmah u dotičnu zemlju ulaziš pun pozitivne energije.

Dotična srdačna uslužnost i široki osmijesi pratili su nas na svakom uglu, od prodavačice karata u podzemnoj, njene kolegice u trgovini pored hostela, do radnika u muzejima, restoranima i birtijama. Pri tome nitko od njih ne djeluje usiljeno ljubazno, ono poznato glumljenje zbog kojeg se često neugodno migoljiš u svojoj stolici i želiš da konobar što prije ode kako bi se mogao opustiti. Ne, Šveđani su opušteni, neusiljeni i, ono što me najviše iznenadilo, nepretenciozni. Ne znam zašto, no uvijek sam vjerovala kako svima pristupaju s određene udaljenosti i prije svega visine. Šveđani, odnosno stanovnici Stockholma, su sve samo ne to.

Nažalost, za istraživanje glavnog grada Švedske ovaj put nisam imala puno vremena, točnije dva i pol dana, stoga je unaprijed bio definiran plan, ali i to je bilo donekle dovoljno da steknem barem neki uvid u Stockholm. Ono što svakako trebaš znati jest da je uži centar Stockholma mali, stoga veliki dio možeš doslovno prošetati, što je izvrsna prilika za doživjeti njegove ulice, mnogobrojne kanale i simpatična mjesta koja vrve na sve strane.

stockholm švedska putopis

Nomad swedish food&bar
stockholm švedska putopis

Što jesti i piti u Stockholmu?

Kako smo stigli poprilično kasno prvi dan, nakon što smo spremili stvari, uputili smo se u obližnji restoran u kojem su jedno od glavnih jela, pogađaš, mesne okruglice. Nomad swedish food&bar kombinacija je pomalo hipsterskog i cool mjesta u kojem osim što možeš uživati u dobroj hrani, možeš slušati i nastupe bendova. Kako smo kasnije shvatili, jazz je poprilično popularan u Švedskoj, pušta se u posebnim klubovima, ali smo naletjeli na nastup jazz benda i u starom pubu u starom dijelu grada. Odmah prvu večer smo se upoznali s grupom Šveđana koji su nam oduševljeno dijelili savjete što vidjeti u tako kratkom periodu i koje dijelove grada nipošto ne smijemo propustiti.

Nomad swedish food&bar
Barrels Burgers&Beer
Nomad swedish food&bar
Slinger Bulten
stockholm švedska putopis (18)

Mesne okruglice su glavno jelo, a kao što smo navikli i u Ikei, poslužuju se uz pire krumpir i brusnice, osobno kombinacija koju jako volim. Inače pire krumpir im je veoma čest prilog. Neizostavni su burger barovi u kojima osim klasičnih krumpirića, na moje oduševljenje, služe i one od batate. Vegetarijanska, vegan i bio mjesta su na svakom uglu, a naletjet ćeš često i na juice barove i pekare iz kojih se širi miris cimeta. Svi ljubitelji piva doći će u ovoj zemlji na svoje. Moja preporuka je svakako jednu od večeri odvojiti za uživanje u nekom pubu ili posjeti vikinškom restoranu /ili baru u kojem je poseban doživljaj ispijati piće. Mi smo posjetili Aifur krog&bar koji je uređen u duhu starih Vikinga, a tamo ćeš naletjeti i na ljude koji se odijevaju poput Vikinga. Obavezno je lupanje kriglama o stol i gromoglasno vikanje. Nažalost, uživanje u hrani i piću u Švedskoj nije najjeftinija opcija, stoga se pripremi na visoke račune.

stockholm švedska putopis (18)
Aifur krog&bar
Aifur krog&bar
stockholm švedska putopis (27)
Wayne’s coffee

Što sve posjetiti u Stockholmu?

Drugi dan smo se pješke uputili do Gradske vijećnice od koje se pruža fantastičan pogled na stari grad. Ne propusti popeti se na toranj. Samo penjanje je posebno iskustvo. I nemoj ići liftom. Od gore se pruža predivan pogled na krovove Stockholma i obližnje kanale, što je izvrsna uvertira u razgledavanje samog grada. Prošetaj se i uz obalu, iza same Vijećnice gdje se u luci nalaze stari brodovi koji su svojevrsna atrakcija.

stockholm švedska putopis
Gradska vijećnica
stockholm švedska putopis

Pješke se uputi u Gamla Stan, najstariji dio grada koji odiše posebnom atmosferom. Njegove male uličice pune malih trgovina, pubova, restorana i suvenirnica pružaju poseban šarm ovom dijelu grada.

Kao veliki obožavatelj dvoraca, nisam mogla, a da ne posjetim Kraljevsku palaču koja izvana ne djeluje tako velika, no jednom kad uđeš unutra potrebno je dva do tri sata kako bi sve vidio. Posebno je zanimljiv podrum u kojem se čuvaju kraljevski dragulji, kao i velebna prostorija u kojoj su se odvijali krunidbe. Upravo u Kraljevskoj palači ćeš steći dojam koliko je Švedska u doba svog vrhunca bila velesila. Raskošno ukrašene prostorije ostavljaju bez daha, a najstariji dio pruža maleni uvid u stare dane Kraljevine Švedske.

stockholm švedska putopis
Kraljevska palača
stockholm švedska putopis
stockholm švedska putopis
stockholm švedska putopis
Gamla Stan
stockholm švedska putopis
stockholm švedska putopis

Nažalost, većina muzeja ima poprilično kratko radno vrijeme. Veliki dio je otvoren do 17h, a neka mjesta otvaraju vikendom svoja vrata tek u 12h. Stoga je važno napraviti dobar plan i suziti broj muzeja koje želiš posjetiti. Vasa muzej je spektakularno mjesto i definitivno must see atrakcija, posebno zbog svog velebnog broda, ali i njegove priče. No, ona je vrijedna jednog svog vlastitog teksta.

Vasa muzej
Vasa muzej
stockholm švedska putopis
Djurgarden
stockholm švedska putopis

Cijeli dio nazvan Djurgarden je zanimljivo mjesto. Nekadašnje kraljevsko lovište danas je pretvoreno u park u kojem se nalaze brojni muzeji, gore spomenuti Vasa muzej, ali i Vikinški muzej, Muzej alkoholnog pića, Nordsika muzej i Skansen, veliki muzej na otvorenom. Mi smo se nakon Vasa muzeja uputili do trajekta koji se nalazi pored poznatog zabavnog parka Grona Lund koji je u nedjelju vrvio ljudima. Za znatno manji iznos nego turističke brodske ture, trajekt će te uputiti na obližnje otoke, svakako nešto što trebaš doživjeti.

Stockholm ne zovu bez razloga Venecijom Sjevera. Smješten na čak 14 otoka, glavni švedski grad je oduvijek bio usko povezan s vodom i dio svoje moći mogao je upravo zahvaliti svom geografskom smještaju. I danas je grad živ oko same obale, mnogobrojni usidreni brodovi pretvoreni su u restorane i kafiće, a brojne zelene površine pružaju čisto uživanje i odmor od razgledavanja grada.

stockholm švedska putopis
Soedermaln
Soedermaln

Soedermaln, dio grada nakon Gamla Stana, pruža predivan pogled na Stockholm. Šetnjica iznad same obale otkriva prizore na stari dio grada i Gradsku vijećnicu iz jednog drugog kuta i definitivno ovaj dio grada trebaš dodati na svoju must see listu. Fjaellgatan i Mariaberget očarat će te na prvu svojom arhitekturom i mirom koji vlada ulicama.

Neizostavna atrakcija u Stockholmu jest njegova podzemna, koja se ubraja u najveću galeriju na otvorenom u svijetu. Od 100 stanica njih čak 90 je ukrašeno raznim umjetničkim djelima, stoga koji sat odvoji i za istraživanje tog dijela grada. Mene su toliko očarale šarene i vesele postaje da su definitivno zasluže svoju posebnu priču na blogu.

Stockholm podzemna subway
Podzemna
stockholm švedska putopis

U Stockholmu nisam provela mnogo vremena, bio je u pitanju tek usputni i posve neplanirani city break, no i to kratko vrijeme je bilo dovoljno da me na neki način smiri i centrira. Upravo to je ono što me kod ovog grada toliko oduševilo – njegova smirenost, poput lješkarenja vode koja se proteže niz njegove mnogobrojne kanale, ispunjava svakog posjetitelja. Stockholm nije otkačen grad poput Berlina, u njemu ne vlada vreva kao na ulicama Londona, on nije karizmatičan poput Rima, on nije hladan poput Varšave, kulerski opušten poput Beograda, kaotičan poput Istanbula – ali u jednu ruku on je sve to, ali posve smireno izbalansiran, da niti jedan dotični dio ne preuzima primat i ne narušava tu mirnoću postojana na njegovim ulicama. Jer svatko tko pomno osluškuje bilo ovog grada osjetit će upravo to – mirnoću postojanja, na tim ulicama, u tom trenutku. I to će ponijeti natrag.

Želiš čitati više o Stockholmu? Onda provjeri i:

  1. stockholm švedska putopis
  2. Stockholm podzemna subway
  3. Vasa muzej