London se ne ubraja samo u najpopularnije metropole Europe nego i cijelog svijeta. To je jedan od najposjećenijih gradova koji ima za ponuditi uistinu mnogo toga – od kulture i umjetnosti, do parkova, hrane, shoppinga, izlazaka… U ovom gradu svatko može pronaći nešto za sebe. Stoga ni ne čudi zašto se nalazi na brojnim must visit listama. Kako bi tvoj put do Londona prošao što jednostavnije, donosim par stvari koje trebaš znati prije nego se uputiš u ovu svjetsku metropolu.

1. Kako putovati do Londona?

Do Londona uistinu možeš jeftino doći. Potrebno je pratiti akcije na avionske karte kojih često ima iz hrvatskih gradova, poput Rijeke ili Zadra. Cijena karata često zna pasti do nevjerojatnih 30-ak eura, ali imaj na umu da takve karte uključuju tek jedan mali ruksak koji mora stati ispod sjedala. Ako ti se ne da čekati pojedinu akciju, pročekiraj ponudu iz Ljubljane ili Trsta. Mi smo putovali iz Trsta Ryanairom za oko 900 kn pri čemu je jedan putnik imao uz malu torbu cabin bag. U pitanju je bila regularna cijena.

putovanje london

2. Sa zračne luke do Londona

Low cost avio kompanije slijeću u Stansted ili Luton. Dobro prouči način kako ćeš doći do centra Londona. Vlakovi su nešto skuplja opcija, ali su svakako brža i voze češće. Mi smo sa Stansteda išli vlakom za 52 funte (povratna karta za dvije osobe) koju smo kupili putem aplikacije Stansted express. Kartu aktiviraš kad putuješ, a to isto vrijedi za povratnu kartu koja inače traje 30 dana. Vlak vozi svakih 10-ak minuta i ono važno – vozi i usred noći. Do Londona mu je potrebno oko sat vremena, dok bus, čija karta dođe 7 funti u jednom smjeru, vozi čak dva sata. Svakako prouči vozni red prije nego se odlučiš na let. Karte kupi unaprijed online kako bi imao što manje problema i tehnikalija kad sletiš. 

3. Je li za Veliku Britaniju potrebna putovnica?

U Veliku Britaniju možeš putovati s osobnom iskaznicom. Ako imaš putovnicu, ponesi je sa sobom jer postoje brže linije na zračnoj luci gdje skeniraš putovnicu i ne moraš čekati u većem redu.

putovanje london

4. Javni prijevoz u Londonu

Čim stigneš do centra Londona, kupi kartu za javni prijevoz jer gdje god si smješten, karta će ti trebati. London je toliko velik da nećeš od jedne atrakcije hodati do druge. Najisplativije je uzeti tjednu Travel card na Oyster koja iznosi oko 40 funti za jednu osobu. Ova opcija se isplati ako ste u Londonu više od pet dana. Javni prijevoz je skup, ali jednostavno neophodan. Karte u jednom smjeru ispadaju skuplje, a kad jednom uzmeš Oyster samo ulaziš i izlaziš kroz metro ili u bus. Oyster možeš kasnije i vratiti i dobiti novac zauzvrat ili ga zadržati prilikom povratka u London. Zadrži ga, vjerujem mi, jednom ćeš se vratiti u London.

5. Smještaj u Londonu

Osobno sam bila smještena kod obitelji, no prilikom mog prvog boravka u Londonu, spavala sam u hostelu. London ima uistinu veliku ponudu smještaja. Prilikom odabira smještaja, svakako provjeri njegovu povezanost s javnim prijevozom.

6. Voziti se taksijem ili Uberom u Londonu?

U Londonu voze taksiji, no za njih trebaš izdvojiti nešto više novaca. Vozi i Uber koji je jeftiniji. Dobro je znati za “ne daj bože” situacije. 

putovanje london

7. Cijena muzeja u Londonu

Svi javni muzeji u Londonu su besplatni. Zato su gužve velike, no kako su u pitanju veliki muzeji, redovi su uvijek protočni. Većina otvara u 10h ujutro i zatvara oko 17.30h. Svakako online provjeri radno vrijeme jer vikendom pojedini muzeji znaju raditi duže. Ako muzej ima posebnu privremenu izložba, onda se posebno plaća. 

8. Cijene turističkih atrakcija u Londonu

Druge atrakcije, poput Towera, Buckingham palače i Westminster Abbey, se naplaćuju. Karta za Tower of London iznosi 30 funti. Može se kupiti i online gdje se nudi 10% popusta, no imaj na umu da dotičnu kartu moraš isprintati. Navodno rade na tom problemu, no svakako provjerite ako se odlučite na online kupnju. Isto tako sve vrste karata čekaju u istom redu. Otvara se u 9.30h, a zatvara u 17.30h, a za razgledavanje je potrebno minimalno dva i pol sata. Osobno nisam doživjela gužvu ispred samog ulaska u Tower, ali zato su redovi bili za ulazak u većinu atrakcija. Najpopularnija atrakcija jesu kraljevske krune i drugi dragulji. 

putovanje london

9. Gastronomska ponuda u Londonu

Ne opterećuj se oko hrane u Londonu. Na svakom kutu, posebice oko stanica javnog prijevoza i atrakcija, nalaze se coffee shopovi i male trgovine gdje možeš naći dobrih opcija za doručak. Oboružaj se i energetskih prutićima i nekim čokoladicama koje će ti dobro doći prilikom razgledavanja muzeja. 

10. Cijene hrane u Londonu

Hrana na prosječnim mjestima, poput kineskih restorančića ili ne toliko razvikanih pubova, se kreće od 8 do 15 funti. Pivo je prosječno oko 5 funti, na nekim mjestima i nešto manje. Kava se kreće od 2.5 do 4 funte, ovisno o veličini šalice. 

11. Gužve u Londonu

U Londonu se navikni na ogromne gužve gdje god se okreneš, od muzeja, do javnog prijevoza do kafića. Stoga muzeje i druge atrakcije posjećuj rano ujutro.

putovanje london

12. Kad su najveće gužve u gradu?

Britanci u Londonu izlaze nakon posla tijekom radnog tjedna. Svi pubovi su tada puni i oko 22-23h se svi kupe doma. Nemoj se iznenaditi ako tijekom vikenda uočiš manju gužvu. Vikendima rado idu izvan grada na brojne izlete.

13. Suveniri u Londonu

Kad su suveniri u pitanju, kineska ponuda je ogromna, ali poprilično jednolična i ružna. Stoga suvenire potraži na nekim drugim više cool mjestima, poput raznih londonskih tržnica. Izbjegavaj tipične suvenirnice gdje su cijene paprene, a ponuda loša. Primjerice, čarobnjački štapovi iz Harry Pottera u suvenirnicama dođu skuplje, nego oni u licenciranoj trgovini na King’s Crossu.

putovanje london

14. Karte za popularne predstave i izložbe

Ako želiš pogledati neku kazališnu predstavu ili posjetiti pojedinu popularnu izložbu, svakako karte kupi online što ranije moguće. Pojedine atrakcije su često mjesecima unaprijed rasprodane. I svakako prije puta provjeri što pojedini muzeji i galerije nude i napravi plan – London je prepun zanimljivih izložbi kojima je teško odoljeti.

15. Gotovina ili kartice?

Gotovina ti uopće nije potrebna, svugdje možeš plaćati karticom. Dapače, na nekim mjestima čak ni ne primaju gotovinu.

16. Londonu se uvijek vraćaš

I za kraj, nemoj se opterećivati ako ne stigneš vidjeti sve što si zacrtao. London je velik i nudi uistinu mnogo toga. Ali bez brige – kad tad ćeš se vratiti opet. 

Sad kad si sprema za put u London, pročitaj i sljedeće blog postove:

  1. putovanje london (1)
  2. što i gdje jesti u londonu
  3. London_sto_vidjeti