Britanska prijestolnica ubraja se među najpopularnije svjetske metropole u koju godišnje hrle turisti iz cijelog svijeta. London nudi pregršt atrakcija i zanimljivosti i često se čini da je teško u moru svega posložiti plan i program puta. London je uz to velik i mnogo vremena ode na putovanje s jedne lokacije na drugu. Kako bi što lakše organizirao svoj predstojeći put u London, donosim pregled znamenitosti koje bi tijekom svog boravka svakako trebao posjetiti. Odaberi one za tebe najzanimljivije i posloži ih na karti kako bi si što lakše organizirao dane u glavnom gradu Velike Britanije. 

Najpoznatije atrakcije u Londonu

Postoje ona mjesta u Londonu koja jednostavno moraš posjetiti i u njima uživati barem izvana. U par sati kroz ugodnu šetnju možeš posjetiti House of Parliament i Big Ben. Iza se nalazi Westminster Abbey, najznačajnija crkva u Londonu za koju svakako odvoji vremena i posjeti je. Šetnju nastavi prema stožeru Winstona Churchilla za vrijeme Drugog svjetskog rata te se kroz St James’s park prošetaj do Buckingham palače

london

Među top londonske atrakcije ubraja se Tower Bridge, jedan od simbola Londona, a odmah pored njega nalazi se famozni Tower of London koji iza sebe ima nevjerojatnih 900 godina povijesti i nezaobilazna je atrakcija. Ulaznica iznosi čak 30 funti, no bogata povijest, zanimljivo postavljeni izložbeni primjerci upoznat će te na najbolji i živopisni način s okrutnom povijesti sjedišta britanske moći. 

london

Nezaobilazni dijelovi grada su Soho, Notting Hill, Camden, Piccadilly, Trafalgar Square i China Town koji skrivaju prepoznatljive londonske ulice, trgovine i mnogo manje poznatih atrakcija koje će te oduševiti.

london

Najbolji muzeji u Londonu

London je grad muzeja. U njemu se nalaze jedni od najpoznatijih svjetskih muzeja, a dobra vijest je što je većina njih besplatna. Tu se ne ubrajaju privatni muzeji, no oni najpopularniji ne naplaćuju ulaznice. Većina muzeja se otvara između 9h i 10h, a rade do oko 17h. Svakako provjeri radno vrijeme jer pojedini muzeji znaju za vikend imati produženo radno vrijeme. Pripremi se također na velike gužve, no kako su u pitanju velebne zgrade, redovi ispred samog ulaza su itekako protočni.

london

Među najpopularnije muzeje ubraja se British muzej, najstariji javni muzej na svijetu, a predstavlja povijest čovječanstva i razvoj umjetnosti iz cijelog svijeta. Popularna je njegova egipatska sekcija, jedna od najvećih u svijetu, a svakako su zanimljive skulpture iz Partenona. Za obilazak ovog muzeja potrebno vam je minimalno pet sati. 

london

Na istoj lokaciji nalaze se tri poznata svjetska muzeja – Natural History Museum, Science Museum i Victoria and Albert Museum. Zbog veličine muzeja, koncentracije i radnog vremena, moguće je u jednom danu posjetiti samo dva. V&A je najveći muzej dekorativne umjetnosti na svijetu i često ima posebne izložbe za koje se naplaćuje ulaz. 

Tate Britain, Tate Modern i Design museum su must za svakog ljubitelja umjetnosti, a imaju redovito i posebne izložbe koje često znaju biti čak i zanimljivije od stalne postave pojedinog muzeja. Cijene se okvirno kreću oko 20-ak funti za pojedinu izložbu. Vrijedi posjetiti i Royal Academy of Arts, National Gallery, Museum of London i National Portrait Gallery. 

london

Popularna adresa je i Madame Tussauds muzej voštanih figura poznatih osoba, povijesnih i suvremenih. U manje muzeje se ubraja Freud Museum, Florence Nightingale Museum, ali i brojni privatni muzeji poput Cartoon muzeja. 

london_put

Zelene oaze – mnogobrojni parkovi u Londonu

London je poznat po svojim mnogobrojnim parkovima koji služe kao izvrstan bijeg od gradske vreve i vrućine. Ako te vrijeme posluži, od razgledavanja odmori u jednom od najpoznatijih parkova.

london

U samom centru nalazi se St James’s park, Green Park, Hyde Park, Kensington Gardens, a nešto malo dalje možeš uživati u zelenoj idili u Hampstead Heathu, Regent’s Parku, Greenwich Parku ili Richmond Parku. 

Harry Potter na ulicama Londona

Svi ljubitelji Harryja Pottera nikad neće htjeti napustiti London. Brojne lokacije u gradu poslužile su kao kulisa za popularni filmski serijal. Najveća i ujedno najskuplja atrakcija jest Warner Bros. Studio London u kojem za oko 90 funti ulazite doslovno u svijet Harryja Pottera. Nažalost, karte ne samo da je skupa nego je i veoma tražena, tako da je potrebno kupiti je čim doznaš datum svog posjeta Londonu. 

Platforma 9 ¾ popularna je turistička atrakcija na Kings Crossu, a tu se ujedno nalazi i službeni Harry Potter shop u kojem doslovno možeš kupiti što god ti srce poželi, a cijene čak i nisu toliko šokantne.

london

Među ostale popularne atrakcije ubraja se Leadenhall i Borough Market, Piccadilly Circus, Westminster Station, House of MinaLima, a turističke agencije također nude razne zanimljive rute po gradu. 

Sherlock Holmes na ulicama Londona

Nije Harry Potter jedini književni lik koji obitava na londonskim ulicama. Prije najpoznatijeg čarobnjaka bio je najpoznatiji svjetski detektiv, Sherlock Holmes čijim starim, ali modernim stopama možeš kročiti na ulicama Londona. 

london

Najpopularnija adresa je Baker Street gdje se ujedno nalazi i njegov muzej na adresi iz same knjige. Velika je gužva, a muzej je mali, stoga se pripremite na čekanje. Mnogobrojne recenzije komentiraju kako je preskup i da je zapravo samo poslastica za istinske obožavatelje.

london3

Na pivo otiđite u Sherlock Holmes pub, ne propustite St Bartholomew’s Hospital, Hotel Café Royal, Tapas Brindisa Soho i Metropolitan Police, odnosno Scotland Yard.

London – grad kojem se uvijek možeš vratiti

Teško je u jednom tekstu istaknuti sve one atrakcije koje bi u Londonu trebao posjetiti. Jer osim onih klasičnih, London je meka za ljubitelje kazališta, hrane, piva, shoppinga… Kako bi što više stigao vidjeti tijekom svog boravka u Londonu, posloži si listu prioriteta jer sigurno nećeš stići vidjeti sve što poželiš. Na karti si označi onu glavnu znamenitost te provjeri što se nalazi oko nje, tako ćeš uštedjeti na vremenu. Računaj da su muzeji veliki te više od jednog dnevno nećeš stići pogledati.

London

Ali nemoj se opterećivati – prvi boravak u Londonu ionako je upoznavanje s glavnim znamenitostima, a već drugi put ćeš ići specifičnije. Jer u London se uvijek možeš vraćati i istraživati neke posve druge strane ove famozne britanske metropole. 

Naslovna fotka: Unsplash

london_hrana

Pripremaš se u London? Onda je dobro da pročitaš i sljedeće postove:

  1. putovanje london
  2. putovanje london (1)
  3. što i gdje jesti u londonu