Kampanja Boranka Saveza izviđača Hrvatske dobitnik je nagrade Europski građanin za 2020. godinu. Riječ je o priznanju koje Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća u promicanju europskih vrijednosti i zajedništva.

Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka, istaknuo je kako je nagrada Europski građanin velika čast i veliko priznanje. 

„Naša kampanja Boranka pokazala je kako ljubav prema prirodi i domovini može ujediniti čitavu Hrvatsku, ali biti i odličan primjer ostalim europskim državama kako se odgovorno odnositi prema okolišu i zajednici.  Boranka je do sada uključila više od 7,000 volontera koji su na opožarenim područjima Dalmacije posadili više od 85,000 novih stabala.  Zbog toga je Boranka postala ujedno i najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi, ali i najnagrađivanija neprofitna kampanja ikad.  Mi u Savezu izviđača Hrvatske nastavljamo s naporima očuvanja prirode i u narednom razdoblju, a ovakve nagrade samo su nam dodatna motivacija da uključimo još više građana i vratimo zelenilo na crna požarišta“, rekao je Špicer.

Savez izviđača Hrvatske baštinik je stoljetne tradicije skautskog pokreta u Hrvatskoj te je najveća organizacija za djecu i mlade u zemlji. Kampanju Boranka Savez provodi od 2018. godine.

Nagrada Europski građanin dodjeljuje se od 2008. godine pojedincima i organizacijama za inicijative koje jačaju europski duh solidarnosti, kreativnost i motiviranost te potiču aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima. Građani i udruge projekte za ovu nagradu mogu prijaviti samostalno, a kandidate mogu nominirati i zastupnici u Europskom parlamentu. U svakoj državi članici, nacionalni žiri odabire finaliste, a o konačnim pobjednicima odlučuje Odbor za nagradu koji vodi predsjednik Europskog parlamenta.

Više detalja o ovoj odličnoj inicijativi provjeri na službenoj stranici.

FOTO: Unsplash

Nastavi čitati:

  1. klm_let
  2. plasticne_vrecice