Prošle godine sam po prvi put planinarila na Kozjaku, a odabrana staza nas je odvela sve do planinarskog skloništa Orlovo gnijezdo. Čim sam ga ugledala, zaljubila sam se u ovaj objekt. Stoga me posebno razljutila vijest kako je ovo planinarsko sklonište potpuno devastirano i trenutno nije u upotrebi. 

HPD Ante Bedalov je na svojoj službenoj Facebook stranici objavilo ovu šokantnu vijest te se pitaju dokle ide ljudska zloća. 

orlovo_gnijezdo
orlovo_gnijezdo
orlovo_gnijezdo
orlovo_gnijezdo

Teško je opisati što osjećate kad zateknete takav rušilački pohod, toliki bijes prema objektu koji služi za opće dobro. Razbijeni su prozori, vrata, stol i banzi su bačeni niz liticu, stakla i smeća ima na sve strane… Dva stara stabla sa strane skloništa su nasilno iscijepana, a služila su planinarima, ljubiteljima prirode i izletnicima za hladovinu. Dokle ide ljudska zloća???”, napisali su objavi. 

Uz planinarsko sklonište Orlovo gnijezdo, oštećenje je pretrpjela i planinarska kuća Pod Koludrom gdje je razbijena vanjska rasvjeta, betonskim blokovima se udaralo po vratima podruma zbog čega je razbijen katanac. Bačene su vanjske stolice, kanta i poklopac gustirne. I ovdje se iživljavalo nad prirodom te su slomljeni nasadi ružmarina ispred kuće. 

“Planinari HPD-a ‘Ante Bedalov’ u toku 4. i 5. mjeseca planiraju radne akcije obnove planinarskog skloništa ‘Orlovo gnijezdo’ i planinarske kuće ‘Pod Koludrom’. Jer ne znamo rušiti. Jer znamo samo graditi, surađivati i pomagati jedni druge. Jer volimo prirodu, ljude i cijenimo ljudski rad. Starije, ali i naše planinarske generacije obvezuju nas da popravimo uništene objekte. Ova nemila djela ćemo, naravno, službeno prijaviti policiji i medijima s ciljem da se odgovorne pojedince pronađe i kazni. Ova objava je ujedno i poziv svim ljudima i institucijama dobre volje da pomognu u renoviranju uništenih objekata. Izgradimo zajedno sretniju budućnost sviju nas! Zdravi i veseli bili!”, piše u službenoj objavi. 

FOTO: Privatna arhiva, Facebook HPD Ante Bedalov