Da ljudi uistinu žele posjetiti mala mjesta u Slavoniji, osjetiti njihov duh, uživati u društvu lokalaca i kušati slavonska vina, rakije, gin, jesti autohtona jela, pjevati i plesati do kasno u noć, pokazao je prvi event “Ideš i piješ” koji je održan u subotu 4. rujna u mjestu Kaptol podno zelenih brežuljaka predivnog Papuka

Iza prvog wine&walk eventa u Kaptolu upečatljivog naziva “Ideš i piješ” stoji udruga Čaš’ca, mala udruga s velikim ciljevima, kako se ekipa sama predstavlja. 

ides_i_pijes_kaptol

Njihova želja je promoviranje Općine Kaptol kao poželjne turističke destinacije. Sa svojim prvim “Ideš i piješ” nisu samo postigli taj cilj, nego su ga i nadmašili. 

Koncept ove manifestacije bio je posve jednostavan i upravo zbog toga tako fantastičan. Sudionici svoj pohod na vinograde započinju u centru Kaptola kod kafića Castrum, hodaju 11 kilometara gdje ih čeka čak 12 postaja na kojima se upoznaju s lokalnim vinarijama, ali i s autohtonim rakijama, jednim craft slavonskim ginom te jedu slavonske delicije. 

ides_i_pijes_kaptol

Mi smo bili dodijeljeni u posljednju, četvrtu grupu koja je startala svoje cuganje i istraživanje vinograda oko podne. U samom centru mjesta je već vladala zarazno dobra energija i uzbuđenje, a smijeh se mogao čuti u svakom kutku kafića Castrum. 

ides_i_pijes_kaptol

Zadovoljstvo nisu mogli sakriti ni lokalci koje je tog jutra šokirala količina stranaca. Prvi wine&walk “Ideš i piješ” je bio popunjen u rekordnom roku, a organizatori su morali i odbijati ljude. Sve skupa Kaptol je te subote posjetilo 350 gostiju. 

Nakon pića dobrodošlice, odjeveni u službene majice, objesili smo svoju vinsku čašu o vrat i uputili se na svoj pohod. Staza je bila duga 11 kilometara, a na svakom kilometru nas je čekala postaja na kojoj smo kušali alkoholna pića i upoznavali se s lokalcima. 

Vinarija Kaptol, Veleučilište Požega, Vinarija Pavlović, Vinarija Soldo, Vinarija Perak, Josipović pjenušci i vina, Vinarija Bartolović, Destilerija Šimić, OPG Štefka, OPG Mikić, Vinarija Perić i Castrum gin su se pobrinuli da nitko ne ostane žedan. 

Na polu puta nas je dočekao i Funky Food štand koji je servirao ni manje ni više nego čobanac u pecivu koji nas je oduševio na prvi zalogaj. Jelo je bilo toliko ukusno, da se nije stiglo ni poslikati.

ides_i_pijes_kaptol

Na štandovima nije nedostajalo ni kulena, sira, čvaraka, kruha premazanog svinjskom masti s češnjakom i paprikom, kiflica, orahnjača… A što bi bila zabava u srcu Slavonije da nas putem nisu pratili pjesma i ples. 

ides_i_pijes_kaptol

Umjesto 20-ak minuta, zadržavali smo se i duže na pojedinim štandovima, upijali priču o povijesti ovog dijela Slavonije, popili povremeno i više od jedne čaše, a put smo niz vinograde nastavljali uz pjesmu. Postepeno je i ruksak postajao sve teži jer nismo mogli odoljeti i kupnji pokoje boce alkohola. 

Večer je završena koncertom benda Sax koji je sve sudionike čekao na glavnom trgu. Tko je ostao gladan i žedan, mogao se zasititi na food trucku Funky fooda, a razni suveniri i domaće delicije mogle su se kupiti na štandovima oko plesnog podija. Doma smo ponijeli domaći kulen i slaninu OPG-a Carpinus, čak četiri domaća pekmeza od OPG-a Danica Toman, a nisam mogla otići bez da kupim majicu s natpisom #snaša.

“Ideš i piješ” nije samo dokaz koliko u Kaptolu može biti zabavno i živo. Ova manifestacija je bitna jer pokazuje da uz trud male grupe ljudi, koja prvenstveno želi oživjeti svoje rodno mjesto, izgraditi sebi život i posao u srcu Slavonije, se promjene mogu dogoditi. 

Dobar projekt, koji nudi pregršt zabave i kvalitetan sadržaj, koji ujedinjuje lokalne poduzetnike i obrtnike, može privući goste iz cijele Hrvatske. 

ides_i_pijes_kaptol

Prvo izdanje “Ideš i piješ” wine&walka nadmašilo je sva očekivanja, kako organizatora, tako i nas gostiju. U srcu Slavonije tog dana smo zaboravili na sve brige, prepustili se dobroj zabavi i uživali u savršenom trenutku. Jer često nije potrebno više osim čaše dobrog vina, lijepe prirode i srdačnih Slavonaca. 

Otkrij još zanimljivih priča iz Slavonije:

  1. kopacki_rit
  2. papuk_jankovac
  3. slavonija_baranja

Comments are closed.