Napokon smo dočekali! U 2022. godini putovanja se vraćaju na velika vrata, a Booking.com-ova predviđanja vezana za putovanja otkrivaju kako će putnici u nadolazećoj godini ponovno oživjeti svoju strast za putovanjima. Nakon više od godine dana neprekidnih ograničenja putovanja, napokon se odaje priznanje pozitivnom utjecaju koji putovanja imaju na zdravlje i blagostanje, a odlazak na odmor u 2022. godini postat će najvažniji oblik brige o sebi.

No, nije riječ samo o upijanju sunčevih zraka ili rezervaciji odmora na kojem se prakticira joga jer gotovo pola putnika iz Hrvatske (45%) tvrdi da im je za punjenje baterija najvažniji bijeg od rutine svakodnevice, dok 47% tih putnika kaže da im u isključivanju od svakodnevice pomažu aktivnosti koje im u njihovu svakodnevnom životu nisu dostupne.

S time na umu, Booking.com dijeli popis regenerirajućih aktivnosti uz odredišta koja su putnici najviše preporučivali za te aktivnosti kako bi potaknuo putnike na putovanja i odmor na kojem će iskusiti nešto novo u 2022. godini.

Planinarenje u brdima

Udisanje svježeg zraka u novom odredištu dok istražuješ krajolik odličan je način za punjenje baterija. Bilo da odabereš šetnju dolinom Strążyska ili planinarenje po Nacionalnom parku Tatra, grad Zakopane u Poljskoj idealno je odredište za one koji sljedeće godine žele pobjeći od svakodnevice tako da odu na putovanje koje uključuje planinarenje.

Staze za brdske bicikliste

Uz više od 360 staza za istraživanje, nije čudno što putnici Booking.com-a ocjenjuju grad Riva del Garda u Italiji najvišim ocjenama kao odredište za brdski biciklizam. Oni koji se vole odmoriti uz adrenalinski biciklizam oduševit će se prekrasnim pogledom na jezero Garda i planine Trentino.

Lokacije za odlične fotografije

Kreativne putnike koji opuštanje pronalaze u dokumentiranju svojih putovanja objektivom oduševit će živahni prizori u Parizu u Francuskoj. Oni kojima je Montmartre fotografska muza mogli bi čak razmisliti o pronalaženju savršene kompozicije tijekom samostalnog obilaska ovog područja.

Uživanje u prirodi

Ako ti je potrebna navala adrenalina da biste se osjetio živim i da bi napunio baterije, onda su za tebe idealne aktivnosti na otvorenom u Queenstownu na Novom Zelandu. Ovaj adrenalinski grad na obali jezera Wakatipu poznat je po avanturističkim sportovima koji će te uistinu izvući iz zone ugode.

Smirujuće ronjenje s maskom i disaljkom

Sharm el Sheikh u Egiptu idealno je mjesto za bijeg u spokojan podvodni svijet koraljnih grebena i dom velikih tropskih riba, kornjača i raža. Zašto ne bi istražio dubine Nacionalnog parka Ras Mohammed na obilasku uz ronjenje s maskom i disaljkom?

Najbolja mjesta za odmor na brodu

Katkad je samo potrebno more jer 87% putnika iz Hrvatske kaže da pogled na vodu istog trenutka poboljšava njihovo raspoloženje. Paraty na obali Costa Verde u Brazilu poznat je po izletima brodom uz posjete prekrasnim uvalama i plažama Praia da Lula i Praia de Santa Rita.

Spuštanje niz padine

Spusti se niz padine i na vrhu ostavi svu svoju svakodnevicu u Zermattu, smještenom ispod kultnog vrha Matterhorn u Švicarskoj. Ovo je odredište visoko ocijenjeno za skijanje, a prekrasan pogled i hladan vjetar u kosi odmah će ti napuniti baterije.

Jahanje na valovima

Ne moraš se oslanjati na snimke zvukova valova za opuštanje ako se nalaziš u Kuti u Indoneziji. Uz 2 km pješčane i surferske plaže ovo je odredište savršeno za one koji svoj zen postižu dok veslaju na dasci i surfaju na valovima. Kuta je jedno od rijetkih mjesta u kojima dno mora nije greben i stoga je idealno mjesto za početnike, ali i iskusne surfere.

Promatranje divljih životinja

Nije uvijek najvažniji adrenalin. Potreba za tišinom i povezivanjem s prirodom čini promatranje ptica iznimno meditativnom aktivnošću i idealnim načinom za isključivanje od svakodnevice na putovanju. U Nacionalnom parku Udawalawe na Šri Lanci obitava više od 150 vrsta ptica i uz njihovu smirujuću pjesmu ondje će ti se činiti kao da si u potpuno drugom svijetu.

Pročitaj još o sjajnim destinacijama:

  1. odrzivo_putovanje
  2. Wadi Rum Jordan
  3. Grandhotel_Pupp