Maroko je u nedjelju objavio da od ponedjeljka, 29. studenog prekida sve letove u dolasku iz cijeloga svijeta u trajanju dva tjedna zbog omikrona, nove varijante covida-19 koja je ocijenjena zabrinjavajućom.

Privremena zabrana stupa na snagu u ponedjeljak i trajat će dva tjedna, objavila je marokanska novinska agencija MAP citirajući zdravstveni odbor.

Odluka je odgovor na “brzo širenje” omikrona, posebno u Europi i Africi, obrazlaže zdravstveno tijelo Kraljevine Maroko. Dodaje da će stanje redovito procjenjivati kako bi izmijenilo mjere bude li potrebno.

Varijanta koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nazvala omikron dovela je u sumnju globalne napore u borbi protiv pandemije jer postoji bojazan da je B.1.1.529 vrlo zarazan, zbog čega mnoge zemlje ponovo uvode mjere za koje su mislile da su stvar prošlosti.

Francesco_Luca_Labianca_unsplash
Foto: Francesco Luca Labianca (Unsplash)

Ta nova varijanta ima najmanje 10 mutacija, za razliku od bete koja ima tri ili delte s dvije mutacije. Delta je, međutim, jako ugrozila globalni oporavak i milijune ljudi ponovo strpala pod mjere zatvaranja. Znanstvenici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva.

Zdravstveno stanje vezao za pandemiju koronavirusa poboljšalo se u Maroku kojemu je turizam ključna gospodarska grana što je omogućilo početkom studenoga ukidanje noćnog policijskog sata koji je bio na snazi dva mjeseca, navodi agencija France presse.

Vlasti su 21. listopada uvele covid potvrdu obveznu za sve javne prostore i planiraju cijepiti 80 posto od svojih 37,70 milijuna stanovnika.

Do sada je objema dozama cijepljeno 22,63 milijuna Marokanaca, a trećom 1,64 milijun.

Naslovna fotografija: Marcel Pirnay (Unsplash)

Nastavi čitati:

  1. Damir_vujnovac_putovanja-min
  2. take_you_to_sandra_petrac
  3. odrzivo_putovanje
  4. Grandhotel_Pupp