Problem zagađenja planete svima nam je poznat, ali napokon se kreće u konkretnije akcije i od 1. siječnja 2022. godine prestaje mogućnost kupovine plastičnih vrećica u trgovinama.

Rezultat je to akcije koju je pokrenuo 2020. godine Greenpeace. Peticija je uspješno prikupila 65 000 potpisa za zabranu upotrebe plastičnih vrećica u trgovinama, a u srpnju 2021. godine Sabor je službeno usvojio Zakon o gospodarenju otpadom u kojem se nalazi i zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje. Ova zabrana započinje prvim danom nove godine, tako da se više nećeš moći kupiti plastične vrećice u trgovinama i trgovačkim centrima.

Greenpeace je objavio na svojim stranicama kako Zakon donosi i zabranu nekih jednokratnih plastičnih predmeta, koja proizlazi iz Direktive EU o jednokratnoj plastici. U startu su se zabranili plastični tanjuri, pribor za jelo, slamke, štapići za miješanje napitaka, štapići za uši, štapići za balone, posude za hranu i piće od stiropora te tzv. oksorazgradiva plastika.

Ova odluka ne znači da se u potpunosti ukidaju plastične vrećice jer u opticaju ostaju vrećice s debljinom stijenke manjom od 15 mikrometara koje prvenstveno služe za potrebe rasute hrane i higijenskih razloga.

A za sve ostalo na raspolaganju su ti papirnate i kartonske vrećice te platnene i pletene opcije. Stoga, u novu 2022. godinu krenimo svi s manje plastike!