Ljepota naše domovine sazdana je od brojnih sitnih dijelova koji zajedno tvore čudesan mozaik. Otoci, planine, rijeke, gradovi, ljudi i običaji njegovi su neizostavni kamenčići, no poseban sjaj daju mu fortifikacijski objekti. 

Burna stoljeća hrvatske prošlosti, koja su Hrvatsku smjestila na granično područje velikih carstava, ostavila su nam mnoge kule, utvrde, zidine i ostale tipove obrambene arhitekture. S druge strane, u ljepoti naše zemlje uživali su i naši preci, pa su pojedinci podigli neke od najreprezentativnijih rezidencijalnih objekata čijim se veličanstvenim izvedbama divimo i danas. 

U knjizi “Najljepši hrvatski dvorci i utvrde” autor teksta Hrvoje Kekez te autori fotografija Roman Avdagić i Dario Žagar vode u svijet najljepših stotinu hrvatskih dvoraca i utvrda – svijet isprepleten legendama, ali ponekad i ne tako bajkovitim događajima. 

najljepsi_dvorci_hrvatske

Putovanje od Baranje preko svih hrvatskih regija do Konavala zastaje na upravo onim lokalitetima koji su ne tako davno bili ili poprišta velikih opsada i bitaka ili, pak, mjesta ugodnoga, ladanjskog života. Stotinu je razloga da ih bolje upoznate…

„Čudesna knjiga koja na jednom mjestu donosi svu ljepotu fortifikacijskih objekata u Hrvatskoj“, izjavio je urednik knjige Vid Jakša Opačić.

Ova zanimljiva knjiga izašla kod izdavača Mozaik knjiga i možeš je kupiti ovdje.

Naslovna fotka: Unsplash

Provjeri mjesta koja smo mi istražili:

  1. dvigrad_istra
  2. kastel_svetvincenat
  3. ruzica_grad
  4. velicki_grad_papuk