Blagdan vina, manifestacija Dani vina Vrbnik, tradicionalno se održava posljednjeg vikenda u kolovozu, pa će se i ove godine održati 26. i 27. kolovoza u drevnom gradu nad morem Vrbniku. 

Dani kada se slavi čarobni Dionizijev napitak ove godine obogaćeni su nizom događanja kako bi u Vrbnik privukli što raznolikiju publiku i približili kulturu vina i stola te promovirali destinaciju Kvarner kao eno – gastro destinaciju s vrhunskim autohtonim proizvodima. Svatko tko se za vikend nađe na otoku Krku i u Vrbniku može pronaći nešto za sebe, a turistički brodovi iz Crikvenice, Selca i Novog Vinodolskog uveli su dodatne ture kako bi što više zainteresiranih turista i domaćih stanovnika došlo do Vrbnika. 

dani_vina_vrbnik

Ovogodišnji dvodnevni otočki vinski spektakl počinje u petak 26.8. u 15 sati s Vrbnik Wine Walkom – vođenom turom po vrbničkim vinarijama kojom će se obići svi vinari članovi Udruženja Kvarner Wines (PZ Vrbnik, Kuća vina Ivan Katunar, Katunar Estate Winery, Gospoja, Vinarija Šipun i Vinarija Nada), a u sklopu ture će se promovirati i „kopneni“ kvarnerski vinari (OPG Ružić, Plovanić vina, Grand Village Estate Winery i Vinska kuća Pavlomir). U vinarijama će se kušati vina, a vinari su osim vina pripremili niz iznenađenja za posjetioce. Nakon svečanog otvorenja manifestacije u 20:30 će se za sudionike Vrbnik Wine Walka izvlačiti bogata tombola koju su sponzorirali kvarnerski vinari.

Tradicionalno se oba dana u vremenu 18:00 – 24:00 održava sajam autohtonih proizvoda u staroj jezgri na kojem, izuzev vinara iz Vrbnika i otoka Krka, odnosno Kvarnera svoje proizvode izlažu i ostali proizvođači autohtonih prehrambenih proizvoda te partneri iz Osječko-baranjske županije. Poseban naglasak je stavljen na autohtone proizvode i na proizvode koji nose oznaku kvalitete Hrvatski otočki proizvod. Izuzetno je bogat i ovogodišnji glazbeni program pa će u sklopu sajma nastupati grupe Insula, Fortunal, Arcamivida, Pan i Whiteheads, Trio Crikvenica, The Mystic Rose i Bojan Volk Quartet, dok će domaćini sve posjetitelje u petak počastiti koncertom hrvatske glazbene dive Zorice Kondže.

dani_vina_vrbnik

Subota 27.8. rezervirana je za Vrbnik Wine Run – utrku općinom Vrbnik koja starta u 9:30, a natjecatelji trče jednom od najljepših ruta na Kvarneru uz more i kroz vinograde Vrbničkog polja. U 18:00 sati se u Vinotelu Gospoja održava Vinska radionica Pet lica kvarnerskih vina koju vodi pet sommelierki – ambasadorica Kvarner Wines Ines Matić Matešković, Monika Neral, Lucija Matijević, Martina Škarica i Manuela Mrkonja. Posljednji, vrlo atraktivan program je Vrbnik Wine & Bike Night – biciklijada koja starta kod pršutane Gospoja i prolazi Vrbničkim poljem.

U sklopu ovogodišnje manifestacije posjetiteljima će se predstaviti projekt „Vinske ceste Kvarnera – dio Vinske europske kulturne rute Iter Vitis“.

Ovaj vikend se u Vrbniku okupljali vinoljupci. Nazdravlje!

FOTO: PR

krk_kolaz
dolovo_krk

Otkrij još zanimljivih vinskih događanja:

  1. ides_i_pijes_kaptol