Krk se ubraja među naše najpopularnije otoke. On ima onaj savršen miks koji ga čini toliko privlačnim. Izuzetno je pristupačan i do njega je lako doći zbog povezanosti s Krčkim mostom. Otok Krk ima bogatu stoljetnu povijest čiji dokazi su i dan danas vidljivi i mogu se istražiti. S druge strane, Krk je i omiljena outdoor destinacija s pregršt planinarskih i biciklističkih staza zbog čega ćeš na njemu vidjeti turiste i izvan ljetne sezone. I, naravno, ne smijem zaboraviti predivne i kristalno čiste plaže koje su mnogim turistima glavni mamac. 

Moram biti iskrena, ljepote otoka Krka sam upoznala relativno kasno i to usred zime, točnije jedne hladne veljače kada sam se s planinarskim društvom iz Zagreba uputila planinariti Vaclavovim grebenskim putem

Par mjeseci nakon toga sam se zaljubila u jednog bodula, počela istraživati poznate i manje poznate lokacije na otoku Krku. U međuvremenu sam se preselila u Rijeku, a Krk je postao drugi dom. Sve ostalo je povijest, kako se kaže…

baska_bracol

Svakog ljeta se lijeno izležavam na njegovim plažama, a izvan ljetne sezone uživam u njegovoj drugoj strani. Istražila sam i neka zabačena i manje poznata mjesta, a restorane upoznala isključivo preko preporuke lokalaca. 

Krk je najveći hrvatski otok. Ili?

Krk je velik, a ako pitaš bodule, reći će da je najveći hrvatski otok. Do nedavno je nosio tu titulu, no novija mjerenja Geodetskog zavoda Rijeka pokazala su da je susjedni otok Cres “narastao” i ima istu površinu kao Krk koji se “smanjio”. Mnoge rasprave se vode po tom pitanju i svatko ima svoju istinu. 

“Kako otoci ne ‘rastu’ tako naglo, bar ne u ovim krajevima, negdje se nekome potkrala pogreška. Možda je riječ o sasvim nebitnim stvarima, no kada je u pitanju susjedsko rivalstvo… Do ‘pogreške’ dolazi kod prvog mjerenja provedenog od 1817. do 1823. godine za vrijeme austrijske vlasti, koju je zanimala površina otoka ponajprije zbog naplate poreza (s time današnja vlast nema problema). Kako za površinu vode nitko nije plaćao porez (za razliku od danas), precizni su austrijski geografi ispustili površinu Vranskog jezera na Cresu iz ukupne površine otoka, dok su kod Krka najvjerojatnije računali i površinu mora u uvali Soline. Kasnije su mjerenja rađena na osnovi tih prvih karata, pa je pogreška ponavljanja sve do nedavno.Tako su se iznenada otoci Cres i Krk izjednačili veličinom od 405,78 kilometara kvadratnih u za sada mrtvoj utrci za najveći hrvatski otok”, piše Denis Lešić u svojoj knjizi “Otok Krk, u riječi i slici”

baska_bracol

Bio najveći hrvatski otok ili tek drugi, zapravo nije nimalo bitno. Otok Krk nudi pregršt sadržaja za obitelji s djecom, ali i one ljubitelje avantura u prirodi. On ima bogatu kulturnu ponudu, a ne izostaju ni odlična gastronomska mjesta. 

Naravno, kao i kod drugih vodiča, on nikad nije kompletan. Tako da mojim redovitim istraživanjem otoka Krka, možeš očekivati i redovito osvježavanje ovog vodiča. No, za početak, bilo da već neko vrijeme ljetuješ ili tek želiš upoznati ovaj popularni hrvatski otok, sljedeća lista nudi pregršt zanimljivog sadržaja. Pa, krenimo…

Mjesta koja na otoku Krku vrijedi posjetiti

Krk

Najbolji način za upoznavanje otoka Krka je da svoje istraživanje započneš u najvećem mjestu – gradu Krku. Krk ima izuzetno bogatu povijest o kojoj možeš i dan danas svjedočiti dok hodaš njegovim starim uličicama. 

Krk je bio grad i prije čak 3.000 godina, a smatra se kako mjesto Koureto, koje spominje poznat grčki pjesnik Homer, zapravo označava današnji Krk. 

Rimljani su prije svog dolaska već zatekli razvijeni grad kojeg su dodatno proširili i učvrstili. Današnje velebne krčke zidine, jedan od simbola ovog mjesta, su počeli graditi upravo Rimljani, no finalni izgled su dobile tijekom srednjeg vijeka. 

Uputi se kroz jedna od četiri vrata u stari dio grada. Osobno preporučujem ulazak kroz Vrata slobode, odnosno Porto Pizanu. Upravo kroz ova vrata je Krk izašao iz svojih zidina i otvorio se turizmu. 

Nemoj propustiti katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije koja potječe iz 12. stoljeća i trg Kamplin na kojem se nalazi Frankopanski kaštel koji je nekoć bio veoma važan fortifikacijski objekt. Na Kamplinu ćeš ljeti uvijek naći zanimljive štandove s malo drugačijim suvenirima, a na pozornici se odvijaju priredbe i koncerti. 

Dok je to mjesto nekoć bilo mjesto suđenja i izvršavanja kazni, danas je rezervirano samo za dobru zabavu. Svoj put nastavi niz uske male uličice i izbij do Vela place kojom dominira stara gradska vijećnica koja je izgrađena za vrijeme venecijanske vladavine gradom. Na vijećnici je posebno zanimljiv sat. Na njemu je označeno 24 sata i to tako da su dnevni sati postavljeni u gornjem dijelu, dok su noćni postavljeni u donjem dijelu sata. 

Predahni u Volsonisu u kojem se krije pravo povijesno i kulturno bogatstvo. Tu ćeš vidjeti ranorimske iskopine i uočiti kako se grad nekoć počeo širiti. 

Produži do rive gdje u mnogobrojnim kafićima možeš potražiti osvježenje. Ako si raspoložen za šetnju, svoj put možeš nastaviti prema kampu Ježevac, a hladno točeno pivo popij u Harley pubu. Vrati se do početne točke preko rive, u jednoj od uličica zgrabi sladoled i prošetaj se predivnom šetnicom uz more prema Dražici gdje se nalaze mnogobrojne plaže. Šetnja završava kod plaže za pse, gdje se nastavlja do kampa (u koji je tijekom sezone zabranjen ulaz ako nisi gost) preko kojeg ide sve do i po Prnibi. To je izvrsna šetnja izvan sezone koju toplo preporučujem. 

Dobrinj

Meni osobno je Dobrinj jedno od najdražih mjesta na otoku Krku. Ovo malo mjesto nalazi se sjeveroistoku otoka, a smješteno je na uzvisini od 200 metara iznad uvale Soline

Ovdje čak i u sezoni ne vlada gužva kao u nekim drugim mjestima. Automobil moraš parkirati izvan naselja te se pješke spuštaš malim i pitoresknim uličicama u staru gradsku jezgru kojom dominira župna crkva sv. Stjepana koja potječe iz 12. stoljeća. 

Zvonik ove crkve ima burnu povijest. 1720. godine je u njega udario grom koji ga je posve razrušio. Ponovno je izgrađen, no opet je bio razoren za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ponovno je podignut nakon rata. 

Prošetaj se starim mjesnim perivojem s kojeg se pruža nezaboravan pogled, posebice za vrijeme zalaska sunca. 

Dobrinj se možda ne može dičiti svojom veličinom, no zato može brojem muzeja. Etnografski muzej se nalazi na prilazu placi, postoji i Etnografska zbirka obitelji Barbalić te Muzej sa sakralnom zbirkom koji se nalazi kod crkve sv. Antona. Ako si ljubitelj modernije umjetnosti, tu je galerija Infeld, najveća galerija na otoku, u kojoj se redovito održavaju razne izložbe. 

Posjet Dobrinju ne bi bio kompletan ako ne svratiš u Zoru na šurlice. Tijekom ljetne sezone obavezno rezerviraj stol jer gastroljupci u Dobrinj ciljano dolaze zbog ove delikatese. 

Više o šurlicama otkrij ovdje.

Vrbnik

Još jedno izrazito poznato mjesto na otoku Krku je Vrbnik koji privlači goste zbog svoje arhitekture, položaja, ali i vrbničke žlahtine. 

Vrbnik se nalazi na 48 metara visokoj litici, a ubraja se među starija naselja na otoku. Tu su pronađeni kameni predmeti te ilirski i rimski nakit, a jedno je i među prvim naseljenim mjestima nakon dolaska Hrvata. 

Savjetujem da auto ne ostaviš na prvom parkingu kod ulaza u mjesto (mada ćeš u sezoni teško naći mjesta) nego produžiš do idućeg. Na taj način ćeš imati pogled na Vrbnik iz drugog kuta i prošetat ćeš do njegove stare gradske jezgre preko male gradske plaže. 

Nekoć je i u Vrbniku bio Frankopanski kaštel, no danas se njegove zidine tek nadziru na dijelu prema moru. Materijal je iskorišten za nove kuće koje su se kasnije gradile. Vizurom mjesta dominira župna crkva sv. Marije i njen zvonik koji je izgrađen 1527. godine. Legenda govori kako je izgrađen blagom pronađenim prekopavanjem Gradeca. 

Svakako se prošetaj sve do ruba mjesta gdje se pruža predivan pogled na kopno gdje možeš uočiti Novi Vinodolski, Selce i Crikvenicu. 

Zavjetna crkva Majke Božje od Zdravlja podignuta je 1859. nakon što je epidemija kolere od 26. lipnja do 20. kolovoza 1855. odnijela 79 života. 

Vrbnik je poznat i po svojim uskim kamenim uličicama, a mještani govore kako se upravo u njihovom mjestu nalazi najuža uličica na svijetu. Ima li tu istine ili ne, provjeri na adresi Grškovićev prolaz 14 gdje se nalazi “klančić”. 

Jurandvor i Baška

Svi ljubitelji povijesti obavezno će svratiti u Jurandvor gdje je pronađena Bašćanska ploča, najznačajniji hrvatski spomenik. Ploča potječe iz 1100. godine, pisana je glagoljicom i dokumentirala je darivanje zemlje kralja Dmitra Zvonimira benediktinskom samostanu. 

Kako piše Denis Lešić u svojoj knjizi o otok Krku, kamenu ploču dužine 199 centimetara i visine 90 centimetara, pronašao je jurandvorski bogoslov Petar Dorčić 1851. godine na tlu bivše benediktinske crkve sv. Lucije. Ploča je ležala u crkvici poput nadgrobne ploče preko koje su godinama prelazili vjernici. To je uzrokovalo znatna oštećenja, a bio joj je i odlomljen dio koji je naknadno spojen. 

“Bašćanska ploča je jedan od najstarijih zapisa na hrvatskom (starohrvatskom) jeziku koji je proslavio malo krčko selo, pretvorivši ga u ikonu hrvatske kulture i pismenosti. Danas se Bašćanska ploča nalazi na počasnom mjestu u ulazu u Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, a u crkvi Sv. Lucije se nalazi njen odljev.” 

jurandvor-

Nakon lekcije iz povijesti, uputi se u turistički najpopularnije mjesto otoka Krka. Baška redovno dobiva epitete poput “biser hrvatskog Jadrana” i “najljepši kvarnerski gradić”.

Baška je prije svega poznata po svojoj predivnoj plaži koja svoj izgled može zahvaliti buri. Naime, Baška se nalazi nasuprot Senju te su udari bure zimi posve normalna pojava. Upravo ti udari proizvode valove koji su svojim zapljuskivanjem oblikovali lijepe oblutke koji se prostiru na dva kilometara dugoj plaži. 

mjesečev plato baška krk (5)

No, Baška je puno više od samo svoje poznate Vele plaže. Ovo mjesto ima i mnoge kulturno-povijesne spomenike, a poznata je i kao ishodište za brojne planinarske staze. 

Čak i ako nisi planinar, u rane jutarnje ili kasne popodnevne sate uputi se na uređenu šetnicu do Mjesečevog platoa. Na ovoj stazi koja počinje kod crkve sv. Ivana pruža se jedan od najljepših pogleda na Bašku. Šetnica je skoro cijelo vrijeme u hladu. 

Omišalj

Omišalj je prvo naselje od strane mosta te je uz Krk najstarije živo naselje na cijelom otoku. Smješten je na 85 metara visokoj litici, a u njemu su živjeli pripadnici ilirskog plemena još oko tisuću godina prije Krista. Rimljani središte naselja sele na drugo modernije mjesto. Dolaskom Hrvata to mjesto je naseljeno među prvima, a kasnije je bio jedan od četiri frankopanskih kaštela i važno središte pismenosti i glagoljaštva. 

Vrijedi posjetiti crkvu posvećenoj Uznesenju Marijinu, a na trgu se nalazi i zvonik kojeg su izgradili domaći majstori početkom 16. stoljeća. Kada se zvonik gradio, kao i neki drugi objekti, graditelji su koristili materijal iz obližnjeg napuštenog antičkog grada Fulfinuma. Nije se znalo otkuda potječe mramor iz grčkih i drugih kamenoloma, no kada su otkriveni ostaci antičkog grada, ta zagonetke je riješena. 

Uputi se do sjevernog dijela grada koji se zove Dubec gdje se s vidikovca pruža predivan pogled na Kvarnerski zaljev i Rijeku. 

Punat i otok Košljun

Punat je malo mjesto koje je smješteno u istoimenoj uvali, a poznato je po svojoj marini koja je najveća na Jadranu. Mjesto je poznato i po svojoj dugoj tradiciji poljodjelstva i maslinarstva. Tu se nalazi i jedina uljara na otoku u kojoj se proizvodi kvalitetno maslinovo ulje.

Iako je samo mjesto novije, prvi tragovi naseljenosti sežu do čak Ilirskih plemena, Grka i Rimljana. 

punat_kosljun_krk

Prošetaj se njegovom 3,5 kilometara dugom šetnicom, a nakon toga se uputi na izlet brodićem do malog otoka Košljuna. Na pristaništu te čeka lik sv. Franje s vukom. Uputi se kroz hladovinu do etnografske zbirke koja sadrži brojne predmete krčkih ribara i seljaka. Stižeš do poznatog franjevačkog samostana po kojem je Košljun poznat. Osim po crkvi Navještenja Marijina, Košljun je poznat i po svojoj bogatoj knjižnici koja se sastoji od čak 30.000 knjiga. Najstarija knjiga potječe iz 1471. godine, a tu se nalaze i brojne rijetke knjige, poput jednog od tri primjerka Ptolomejeva atlasa iz 1511. godine koji je tiskan u Veneciji. 

Najljepše plaže na otoku Krku

Otok Krk je omiljena ljetna destinacija, a to ne iznenađuje jer on skriva pregršt predivnih plaža na kojima ćeš poželjeti provesti cijelo ljeto. Naravno, pojedine popularne plaže privlače veliki broj gostiju, no uvijek se možeš brodićem otisnuti na jednu od zabačenijih uvala do kojih možeš doći jedino s morske strane ili hodanjem po kršu (što ljeti ne preporučujem ako nije u rane jutarnje sate). 

Vela plaža

Pričati o najljepšim plažama, a ne spomenuti Velu plažu po kojoj je Baška poznata je grijeh. Ovdje možda ljeti vlada velika gužva, no to ne umanjuje njenu ljepotu. Duga je dva kilometra, a svoju ljepotu može zahvaliti buri čiji naleti su zapljuskivanjem oblikovali lijepe oblutke. 

baska_vela_plaza

Škrila i Oprna

U blizini Stare Baške nalaze se dvije predivne plaže – Škrila i Oprna. Kod kampa Škrila nalazi se predivna šljunčana plaža koja nudi i brojne ugostiteljske objekte. U njenoj blizini nalazi se i popularna ljepotica Oprna. Obje su krasne plaže, no razlikuju se po gužvi i pristupu. Kako je plaža Škrila uz kamp, njen pristup je lagan, no do plaže Oprna vodi strmi krški put.

skrila_krk

Plaža Potovošće

Ova šljunčana plaža koja se nalazi oko tri kilometra do Vrbnika mnogi ubrajaju među ljepše plaže otoka Krka. Ona ima pristup automobilom i parking koji se plaža, a svakako je plus i ugostiteljski objekt s predivnom terasom. Računaj da na ovoj plaži vlada veća gužva.

Plaže Dražica i Koralj

I grad Krk ima svoje ljepotice. U predivnoj maloj uvali smještena je pješčana plaža Dražica koja je stvorena za ljubitelje picigina. Ručnik ćeš morati, nažalost, staviti na beton. Ako pak preferiraš izležavati ispod krošnje borova, uputi se plažu Koralj. Obje su gradske plaže, no zbog prirode koja ih okružuje, nemaš osjećaj gradske vreve.

drazica

Plaža Vela Draga

Ova predivna plaža nalazi se u predivnoj uvali na potezu od Baške do uvale Bracol. Do nje je jedino moguće doći hodanjem iz Baške ili joj možeš pristupiti s morske strane. Idealan je odabir za cjelodnevni izlet. 

baska_bracol1

Plaža Vrženica

Još jedna plaža na otoku Krku do koje nije moguće doći autom, no svi znamo da se neke od najljepših uvala skrivaju upravo daleko od ceste. Plaža Vrženica nalazi na goloj strani otoka podno svijeta suhozida i mrgara. Do nje je moguće doći brodom, ali i pješke preko FKK kampa Bunculuka. Dobra vijest je što je put donekle u hladu, stoga je hodanjem lakše pristupiti ovoj plaži od nekih drugih skrivenih.

Plaža Vela luka

Ova plaža je pravi raj! Toliko je lijepa da djeluje posve nestvarno. Do nje vodi planinarska staza preko kampa Bunculuka i kanjona Vrženice, no hodanje u ljetnoj sezoni nipošto ne preporučujem jer hlada nigdje nema i teren je težak. Srećom, do plaža ljeti bez problema možeš doći brodom.

uvala_vela_luka

Zlatna plaža

Golden Bay, Zlatna plaža, Velo Čelo i Biškupići – sve su to nazivi za jednu od najljepših plaža na otoku Krku. Smještena je na potezu između Punta i Stare Baške, nalazi se ispod strmih stijena, a pristup do nje je moguć samo brodicom. 

Plaža za pse na otoku Krku

Ako si u potrazi za gradskom plažom za svog čupavca, uputi se na plažu Redagara koja se nalazi u Krku. Ova predivna plaža smještena je u uvali, ima vodu, a blizu je plaže Koralj i Dražice stoga imaš u svakom trenutku pristup ugostiteljskim objektima. 

Punat_prniba_krk

Manje popularne znamenitosti na otoku Krku koje vrijedi posjetiti

Na otoku se također nalaze i pojedine znamenitosti koje vrijedi posjetiti. One se možda ne nalaze odmah uz gore navedena naselja, no vrijedi skrenuti malo sa zacrtane rutine i posjetiti ih. 

Voz

Voz nije pojedina znamenitost, no pomalo je zaboravljena lokacija na otoku Krku koja je nekoć imala veliko značenje za stanovnike. Nalazi se na sjevernom dijelu otoka preko puta mosta, a do njega se dolazi skretanjem s glavne ceste prema zračnoj luci. Tu se nalazi svjetionik Voščica, možeš uočiti i dva oblikovana privezišta za brodove koji potječu iz Napoleonovog doba. Voz je nekoć trajektom povezivao otok s kopnom, no izgradnjom mosta posve je izgubio tu funkciju. Ovdje je vrijeme stalo, a mještani često znaju doći na kupanje. Uz to se tu pruža najljepši pogled na krčki most. 

Ranokršćanska bazilika blizu Omišlja

Ovaj vrijedan kulturni spomenik nalazi se u uvali Sepen nadomak Omišlju, a potječe iz petog stoljeća. Prema nekim izvorima ova bazilika je bila najveća na Mediteranu. Danas je, nažalost, okružena kemijskom i naftnom industrijom, no i dalje oduzima dah. 

Antički grad Fulfinum

Antički grad Fulfinum se razvio u prvoj polovici prvog stoljeća, no njemu se gubi trag. Nagađalo se gdje se možda njegovi ostaci nalaze, a odgovor je stigao u obliku ploče koja je uklesana u zvonik bazilike. 

Danas su vidljivi tek ostaci nekoć velebnog grada koji je imao trg s ramom, stambene objekte, javni vodovod, trgovine i terme…

Napušteni kompleks Haludovo

Jedni posve drugačiji ostaci, oni moderni koji su danas dokaz loše privatizacije, naći ćeš ako se uputiš u Haludovo koje se nalazi pored Malinske. 

Ovaj nekoć luksuzni kompleks znan je dan danas kao najelitniji i najraskošniji turistički objekt nekadašnje države. Unatoč desetljećima njegove devastacije i dalje se prenose brojne, moglo bi se reći čak i nevjerojatne, priče o ovoj zvijezdi jugoslavenskog turizma. One se danas miješaju s još nevjerojatnijim činjenicama njegovog laganog, ali sigurnog propadanja. Nekadašnja perjanica luksuznog turizma je nakon nešto manje od 50 godina od svog otvaranja postala kompleks duhova zaboravljenih vremena i ruglo privatizacije. 

Čak i devastiran i prepušten propadanju, Haludovo otkriva koliko je nekoć bio raskošan i popularan. Danas je ovaj zapušteni kompleks postao svojevrsna turistička atrakcija. Ako se odlučiš za posjet, budi oprezan zbog mnogo stakla i urušavanja.

Cijelu priču o napuštenom kompleksu Haludovo možeš pročitati ovdje.

Sveti Dunat

Ova crkvica se nalazi odmah uz cestu zbog čega danas ne dobiva svu pažnju koju zaslužuje. Nalazi se na putu od Krka prema Puntu pored Dunata. Ovo je izniman primjerak ranoromaničkog graditeljstva, a ubraja se u jedne od najpoznatijih sakralnih spomenika na hrvatskoj obali. 

Ruševine utvrde Gradec

Danas je Gradec skoro pa zaboravljen, a tomu mu ne pomaže ni lokacija. Skriven je u unutrašnjosti otoka, a smatra se kako upravo iz ove drevne potječu famozni Frankopani koji su iz Gradeca krenuli ostaviti svoj neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti. U utvrdi se danas nalaze ostaci crkve sv. Nikole.

Oko Gradeca kruže i brojne priče o zakopanom blagu. Bilo istine u tome ili ne, zvonik crkve u Vrbniku izgrađen je prekopavanjem upravo ostataka ove utvrde. 

Ostaci napuštenog sela Dolovo

Poput velike većine hrvatskih otoka i Krk ima podosta napuštenih sela u kojima već desetljećima nitko ne živi. Definitivno se među najpopularnije ubraja selo Dolovo koje se nalazi u općini Dobrinj, između sela Kras i Gostinjac. 

U ovom selu službeno od 1981. više nitko ne živi, a kako nema izravan pristup automobilom djeluje posve izolirano. Kako bi ga doživio potrebno je automobil ostaviti na malom parkingu pored ploče “Dolovo” te se do njega uputiti planinarskom stazom kroz šumu. 

Dolovo je danas potpuno obraslo biljem, no unatoč tomu se i dalje može vidjeti obris nekadašnjeg kamenog sela. Stepenice, ostaci prozora, razbacane i prljave svakodnevne sitnice, ali i kuhinjska pomagala otkrit ćeš istražujući skrivene kutke sela. 

dolovo_krk

Špilja Biserujka

Otok Krk ima oko 50-ak špilja, no samo je Biserujka otvorena za posjetitelje. Poznata je po svom izuzetno bogatom špiljskom ukrasu. 

Iako špilja “prima” goste već 150 godina, prvi put je službeno za posjetitelje uređena 1950. godine, a današnji oblik stekla je 1997. godine. U špilji možeš uočiti i ostatke čađe koju su ostavile baklje prvih posjetitelja. Špilja je otvorena za javnost od travnja do studenog. 

Najljepše šetnice na otoku Krku

Krk je poznat po svojim planinarskim i biciklističkim stazama, ali i po svojim uređenim šetnicama u kojima mogu uživati svi uzrasti. Ako svoj odmor želiš nadopuniti hodanjem, predlažem par izuzetno lijepim turističkih staza. 

Rajska cesta

Jedna od najljepših šetnica, ne samo na otoku Krku, nego i na Kvarneru, je takozvana Rajska cesta, a mnogi je nazivaju i Rajskim putem ili Rajskom šetnicom. Uputi se iz Malinske preko Haludova do Njivica, a kako je staza cijelo vrijeme u hladu, predstavlja i izvrsnu šetnju i za vrijeme ljetne sezone. Rajska cesta službeno počinje kod Haludova i vodi sve do uvale Kijac otkuda betoniranim putem vodi do Njivica. 

Šetalište Dražica

Grad Krk također ima svoju predivnu šetnicu koja počinje kod plaže Portopisana i proteže se uz obalu i mnogobrojne plaže, sve do plaže Koralj, a može se nastaviti i do pseće plaže Redagara i preko Valamar kampa do Prnibe (računaj da tu dionicu u ljetnoj sezoni za vrijeme rada kampa ne možeš proći ukoliko nisi gost). 

S ove šetnice se pruža najljepši pogled na Krk, a kako je cijelo vrijeme u hladu, šetati se može čak i ljeti tijekom dana. Duž cijele šetnice nalaze se brojni ugostiteljski objekti u kojima možeš potražiti osvježenje tijekom ljetnih vrućina. 

Prniba

Poluotok Prniba omiljena je destinacija mještana, bilo za kupanje, roštilj ili samo ugodu šetnju. Kako bi došao do Prnibe potrebno je kod benzinske pumpe Ina kod ulaza u Krk skrenuti lijevo (odnosno desno ako ideš iz Krka). S te točke možeš i pješke pristupiti šetnici na poluotoku. Cijela Prniba je presječena šetnicama i predstavlja ugodan boravak u prirodi. 

prbnica_krk

Baška – Mjesečev plato

Mjesečev plato je planinarska destinacija, no do njega vodi uređenja šetnica s brojnim klupicama koju vole koristiti i neplaninari. Ova šetnica možda malo ide uzbrdo, no zato zauzvrat pruža nezaboravan pogled na Bašku. Šetnica je skoro cijelim putem u hladu i predstavlja lijepi ljetni izlet u kasno popodnevne sate. 

Više o ovoj šetnici pročitaj ovdje.

Putevima zlatnih kapi krčkog blaga

Možda nije klasična turistička šetnica, no ova pješačka staza nije toliko zahtjevna, nema uspona, a prolazi kroz mnogobrojne stoljetne maslinike. Ova tematska pješačka staza naziva se Putevima zlatnih kapi krčkog blaga, a kao što pretpostavljaš, posvećena je maslinovom ulju. 

Staza počinje u Krku kod križanja ulice Mate Balote i Lakmartinske ulice. Možeš proći cijelu stazu koja vodi sve do Kornića, Muraja te se kod Lakmartina spušta do početne točke. Također možeš proći samo njen kratki dio te se kod skretanja prema Dobrinju vratiti prema Krku. 

Više o ovoj lijepoj šetnici pročitaj ovdje.

Krk je planinarski raj

Kao što sam rekla Krk sam upoznala prije svega kroz planinarenje i uvijek se rado vraćam jednoj od njegovih mnogobrojnih planinarskih stazi. Definitivno se u najpopularnije ubraja uspon na najviši vrh Obzovu te hodanje na Mjesečevom plato. Planinarenje na Krku preporučujem isključivo izvan ljetne sezone zbog nesnosne vrućine i manjka hlada. Ako se pak odlučiš na neku od staza i ljeti, to čini u rane jutarnje sate, ponesi mnogo vode i pazi na zaštitu od sunca. 

Mjesečev plato – Diviška

Početna točka za ovaj, ali i druge izlete na Mjesečevom platou, je mjesto Baška, točnije crkva sv. Ivana. Pored crkve se nalazi par parkirnih mjesta. Imaj na umu da je ovo popularna ishodišna točka za izlete, stoga ako je lijep dan računaj na gužvu. U slučaju da tu ne možeš naći parking, možeš se uvijek parkirati u samom mjestu i hodati do crkve sv. Ivana. 

mjesecev_plato

Planina Mjesec iliti Mjesečev plato je takozvani turistički naziv kamenite zaravni na koju izbijaš za oko 30-ak minuta. Na ovoj stazi ćeš se upoznati i s gromačama i mrgarima i uživati u predivnim pogledima na surovi krš, ali i obalu. 

Uspon na Obzovu

Definitivno jedan od popularnijih uspona je onaj preko Treskavca do Obzove. Kako staza nije toliko duga, uspon se može ostvariti i u rane jutarnje sate tijekom ljeta. 

Obzova je najviši vrh otoka Krka, a nalazi se na 569 metara nadmorske visine. Poput same staze i vrh je potpuno kamenit, a pogled se pruža na okolne otoke, poput Cresa, Plavnika, Prvića i Raba, ali i na obalu, pa čak možeš vidjeti i obrise Nacionalnog parka Sjeverni Velebit

Cijeli opis ovog izleta sa svim potrebnim informacijama pročitaj ovdje.

Baška – uvala Bracol

Meni osobno je jedna od najdražih staza na otoku Krku ona koja iz Baške vodi sve do uvale Bracol, a izlet možeš upotpuniti spuštanjem do rt Škuljica gdje se nalazi osamljeni svjetionik s jednim od najljepših pogleda na otok Prvić i Velebit

bracol_krk

Kanjon Vrženica i uvala Vela luka

Od uvale Bunculuka starta jedna od najzanimljivijih i najljepših planinarskih staza na otoku Krku. Barem ako pitaš mene i moje suplaninare. Ovo nije samo moja najdraža staza na Krku nego je svrstavam u najdraže u Hrvatskoj. Prvi dio staze vodi kroz kanjon Vrženicu da bi nakon uspona otvorio pogled na jednu od najljepših uvala na Krku.

Cijeli opis staze sa svim potrebnim informacijama pročitaj ovdje.

Otok Krk nudi pregršt sadržaja stoga ga možeš posjećivati i tijekom ljetne sezone, ali i kada temperature spadnu. Ljeti otok Krk oživi, nudi pregršt događanja, a skoro svako malo mjesto ima svoje fešte. Zimi se Krk smiruje i otkriva svoju outdoor stranu u koju se svaki planinar i biciklist zaljubi. 

losinj_vodic
cres_vodic

Otkrij još zanimljivih priča s naših otoka:

  1. cres_beli-
  2. osorscica_losinj_sveti_mikula
  3. muzej_apoksiomena_losinj
  4. otok_vis
  5. vis_hrana-