Šetnja Adventom iz davnina ove je godine upotpunjena i interaktivnom AR platformom virtualne  proširene stvarnosti u kojoj nas pripovjedačica Iva vodi cijelim putem kroz Šumu Striborovu. Uz izbornike s tekstualnim informacijama i kartom lokacija, virtualna Iva i govorno upoznaje građane sa svakim postavom  upotrebljavajući poznate citate iz bajki Ivane Brlić Mažuranić. 

Advent iz davnina kroz platformu proširene stvarnosti omogućuje poseban doživljaj blagdanskog ugođaja u gradu uz brojne 3D predmete koji se pojavljuju na ekranu. 

Građani tako mogu napraviti bajkovite slike s trgova i ulica grada slikajući se uz virtualne predmete kao što su snježni bor, lebdeće kuglice, adventske svijeće, crvene čizmice, čovjekoliki kolačić, snjegović ili zvonce. Predmeti se geolociranjem pomiču u stvarnom prostoru tako da ih se mora uhvatiti kamerom mobilnog uređaja na lokaciji, a dodirom na virtualni predmet pokreće se i animacija što dodatno doprinosi zabavi. Uz virtualni snijeg koji lagano pada, uz 3D  predmete i, naravno, virtualnu Ivu svaki fotografirani prizor postaje bajkovita razglednica Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu.

Platforma svakim danom postaje sve sadržajnija pojavljivanjem novih 3D predmeta ili likova, a vrhunac je ulazak animiranog 3D lika Domaćeg na platformu. Domaći će biti uvijek raspoložen za fotografiranje, a animiranim pokretima srdačan i veseo lik kao što je i u priči Ivane Brlić Mažuranić. Likove Domaćih i Malika Tintilinića je osmislio akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović, autor prve ilustrirane Priče iz davnina u nakladi Galerije umjetnina Grada Slavonskoga Broda.

Iza realiziranih brojnih crteža u 3D tehnici, animacija i same platforme proširene stvarnosti stoje Brođani koji su se okupili na ovom posebnom projektu za svoj Slavonski Brod. Veliki je to tehnološki iskorak koji omogućuje povezanost sa svim dobnim skupinama, a posebno djecom i mladima koji preferiraju ovakav način komunikacije. Grad Slavonski Brod realizacijom ovog projekta u proširenoj stvarnosti istaknuo se kao jedinstven i napredan grad koji ide u korak s tehnologijom današnjice.

Platforma proširene stvarnosti dostupna je građanima jednostavnom instalacijom na mobilni uređaj putem QR koda koji se nalazi na istaknutim lokacijama u gradu. Uz cjelokupni sadržaj 3D likova, predmeta i animacije, gledatelji imaju osjećaj sudjelovanja u zabavnoj interakciji i suptilno, istovremeno uče ili se informiraju o temama Adventa iz davnina. Ciljani osjećaj i atmosfera pri tome nalikuje na video igre koje imaju interakciju igrača i likova kao osnovni mehanizam igre.

Otkrij još priča iz Slavonskog Broda:

  1. dom_ivana_brlic_mazuranic
  2. od_ivane_do_tadije