Kuća Brlić, dom Ivane Brlić Mažuranić, smještena je na gradskom trgu u Slavonskom Brodu koji nosi njeno ime, ovog je prosinca zasjala u božićnom ruhom. Posebna pažnja posvećena je božićnom uređenju prvoga kata Kuće Brlić, na kojem se nalazi autentični postav stana Brlićevih. U božićnom duhu uređen je i prostor današnje knjižnice, a koji je u doba kada su Ivanina djeca odrastala, bio prostor centralnog salona, u kojem su se odvijala obiteljska druženja, ali i oko stola okupljali gosti. 

Prostor je to u kojem se objedovalo, kitilo bor te intenzivno živjelo, posebno u zimsko doba. Vodeći se originalnom fotografijom iz vitrina je iznesen antikni porculan kojim je postavljen stol, baš kao za Badnju večer davne 1929. godine.

O detaljima uređenja Kuće Brlić mnogo toga saznajemo iz bogate Ivanine korespondencije s majkom, u kojoj su uz opise blagdana, posebice Božića, sa svim detaljima pripremanja darova, uređenja kuće i obreda koji se uobičajeno provode, posebna mjesta zauzimali jelovnici i recepti koje je Ivana stalno tražila. 

brlic_mazuranic_dom

Saznajemo tako da su se na Ivaninom božićnom stolu obavezno nalazili paprenjaci, cimet zvjezdice i vanilin krancli, iz vitrina se vadio najfiniji engleski porculan, „plavi“ set koji je dio obiteljskog nasljeđa, a drvce se kitilo svečano, ali s mjerom, srebrnim kuglicama i „svilenim“ bombonima. Upravo u tom porculanu u salonu je poslužen čaj, uz sitne božićne kolačiće, točno onako kako bi to napravila i Ivana.

S posebnom je pažnjom pripremala Ivana svoj dom za dolazak Božića, ali pomno su birani i darovi, kojima je darivala sve koji su živjeli u Kući Brlić, od posluge do supruga i djece.

brlic_mazuranic_dom

Osim što je odjenula posebno, blagdansko ruho, ovoga prosinca u Kući Brlić pričaju se i najljepše blagdanske priče. Naime, u Kuću je stigao Art express, jureći nepreglednim prostranstvima mašte, prepun priča, bajki, čudesnih putovanja, junakinja, junaka, a kojim vješto upravlja kapetanica pripovjedačica Elizabeta Alković

ivana_brlic_mazuranic_dom

Za svako dijete pripovijedanje je početak književnosti, izgradnja vokabulara, te prenošenje i usvajanje moralnih i etičkih vrijednosti. A ima li boljeg mjesta za pripovijedanje u Slavonskom Brodu od kuće Brlić? Upravo tu je Elizabeta, dočekala učenike osnovne škole Hugo Badalić i otvorila im vrata imaginarnog svijeta prekrasne priče Ivane Brlić Mažuranić: Polje milosrđa. Maleni gosti s velikom su pažnjom slušali priču o nesebičnosti djevojčice Draguše, a nakon priče, počastili su se i kolačićima.

ivana_brlic_mazuranic_dom

Sljedeće je druženje zakazano za 21.prosinca, kada nam u prijepodnevnim satima u goste dolaze djeca brodskih vrtića, a u popodnevnim satima naša gošća će najljepše blagdanske priče pripovijedati odraslim posjetiteljima.

FOTO: John Pavlish, crno bijela fotografija iz 1929. g. vlasništvo prof. Ažman

Nastavi čitati:

  1. dom_ivana_brlic_mazuranic
  2. od_ivane_do_tadije