Podzemlje čuva 70 posto zaliha pitke vode u Hrvatskoj i dom je za 40 posto endemskih životinja, ali skriva i stotine divljih deponija otpada. U pet dana speleolozi i planinari Hrvatskog planinarskog kluba Sveti Mihovil očistili su, na inicijativu Javne ustanove Nacionalni park Krka i uz potporu Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Šibenik, sedam speleoloških objekata na području Nacionalnog parka Krka, pri čemu su iz špilja i jama izvučena 22 kubična metra komunalnog otpada.

Na području NP Krka istražena su 82 speleološka objekta, koja nastanjuju brojne endemske špiljske vrste, od kojih četiri nastanjuju samo objekte na području Parka. Iako su svi speleološki objekti, osim Oziđane pećine, obuhvaćeni zonom stroge zaštite, pojedini su, nažalost, onečišćeni nesavjesnim odlaganjem otpada na neprimjeren način.

cisto_podzemlje_krka

Od 19. do 28. siječnja očišćeno je sedam speleoloških objekata: Stara jametina, Špilja u Skradinskom buku, Jama kod Zaskoka, Jama na Bibnovcu, jama Golubnjača nad manastirom Krka, Jama sa smećem i Špilja u Donjim Radićima. 

cisto_podzemlje_krka1

Tom se akcijom NP Krka pridružio inicijativi „Čisto podzemlje“ pa su svi očišćeni objekti označeni oznakom www.cistopodzemlje.info s nadom da će to pomoći zaštiti objekata i spriječiti, ili barem smanjiti, neodgovorno odlaganje otpada.

Glavni uzrok zagađivanja podzemlja nedovoljna je svijest o zaštiti okoliša i ispravnom načinu odlaganja otpada, s obzirom na to da je danas organizirani odvoz dostupan svima. 

cisto_podzemlje_krka

Zato je naš zajednički zadatak edukacija o štetnosti i opasnosti takvog načina „zbrinjavanja“ otpada. Većina obnovljivih zaliha pitke vode dolazi iz podzemlja krša. Špilje i jame prirodna su veza između podzemnih i nadzemnih voda pa će ono što bacimo u naše ponore na kraju završiti u čaši vode na našem stolu.

FOTO: PR

Nastavi čitati:

  1. NP_Krka_Prirodoslovna_zbirka
  2. izvor_cetine
  3. horvatove_stube
  4. covjeca_ribica

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *