Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park Krka posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus Krka u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

Otvaranje Eko kampusa Krka u Puljanima obilježilo je prošlu godinu u Nacionalnom parku Krka. Njegovo uređenje počelo je 2005. godine, da bi s vremenom postalo dio šireg projekta “Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke”, zapravo okosnica toga projekta. Eko kampus Krka u Puljanima katalizator je razvoja sjevernog dijela Nacionalnog parka Krka, mali, ali snažni motor gospodarstva okolnih mjesta i njihovih stanovnika. Otkad je proljetos otvoren želi, i treba, postati središnje mjesto Nacionalnog parka Krka, ali i cijele Šibensko-kninske županije kad je riječ o edukaciji, volontiranju i istraživačkim projektima u prirodi.

NP_Krka_Laboratorij_prirode

Zato je ovogodišnja rođendanska želja Nacionalnog parka Krka to da Eko kampus posjete upravo stanovnici županije i da obiđu sve njegove sadržaje, uređene u skladu s modernim načinima prezentacije i interpretacije prirodne i kulturnopovijesne baštine. 

Najveći dio sadržaja prilagođen je djeci jer Nacionalni park Krka njeguje dugogodišnju praksu educiranja predškolske i školske djece o zaštićenom području i aktivnostima koje se u njemu provode, pa je uređenje i opremanje centra, uključujući dvije bogate zbirke, donijelo dodatnu vrijednost i nove mogućnosti edukativnim programima koji se u njemu provode. Prošle godine pokrenuti su i volonterski programi, nakon što je dugogodišnje zanimanje za tom vrstom aktivnosti rezultiralo potrebnim smještajnim kapacitetima. 

eko_kampus_krka

U sklopu proslave rođendana osiguran je besplatan ulazak u Eko kampus, a njega prate prigodni program i radionice:

  • Ponedjeljak, 23. siječnja – Predstavljanje zasebne teme iz Arheološke zbirke: „Rimski medicinski pribor“
  • Utorak, 24. siječnja od 9:00 do 11:00 – 3R radionica za učenike 3. i 4. razreda OŠ Drniš – PŠ Gradac
  • Srijeda, 25. siječnja – Predstavljanje zasebne teme iz Arheološke zbirke: „Rimsko ratovanje“
  • Četvrtak, 26. siječnja – Predstavljanje teme iz Prirodoslovne zbirke: „Alge pod mikroskopom”
  • Petak, 27. siječnja – Predstavljanje teme iz Prirodoslovne zbirke: „Leptiri oko nas“
  • Subota, 28. siječnja – Projekcija dokumentarnog filma Medena zemlja u Laboratoriju prirode
  • Nedjelja, 29. siječnja – Izložba knjiga u izdanju JU „NP Krka“ u Laboratoriju prirode (od 9 do 13 sati JU „NP Krka“ posjetitelje će darivati knjigom „Rijeka Krka dar prirode“)
NP_Krka_Arheoloska_zbirka

Javna ustanova Nacionalni park Krka nastavit će sadržajno i programski razvijati kampus jer on predstavlja središnje mjesto u prezentaciji zaštićenog područja i omogućuje edukativne, istraživačke i volonterske projekte koji su ono čime je, uz svoju primarnu ulogu, zaštitu prirode, Nacionalni park Krka najviše zaokupljen.

FOTO: PR

Nastavi čitati i drugi zanimljiv sadržaj:

  1. kudin_most
  2. plitvicka_jezera1
  3. uvala_zavratnica