Alfred Hitchcock jednom je rekao da su zalasci sunca u Zadru najljepši na svijetu, a ja to naprosto moram potvrditi. Za ovaj predivan grad na Jadranskoj obali poželjno je izdvojiti više vremena, ali ako si u gužvi, njegove ljepote se mogu proučiti i u jednom danu! Zadar je kroz nekoliko posljednjih godina postao moje često odredište kada poželim pobjeći od vreve Zagreba, buke kamiona i užeglog asfalta. Sjednemo u auto i za cca tri sata lagane vožnje (uz, naravno, više stajanja) stižemo na našu omiljenu destinaciju u Hrvatskoj. Iako nismo locirani u samom Zadru, ne prođe više od nekoliko mjeseci da ga ne posjetimo.

Ako si u prolazu ili na kratkom putovanju, ne brini jer je jedan dan u Zadru dovoljan da vidiš glavne atrakcije i uživaš u šušuru Kalelarge, najboljem sladoledu u Donatu (pristrana sam, ali iskrena!), da se opustiš uz zvukove Morskih orgulja ili naprosto uživaš u zalasku i spektakularnom zalasku sunca za koji je i veliki Alfred Hitchcock kazao kako je najljepši na svijetu.

Ako želiš upiti dalmatinsku obalu i gradsku vibru Zadra, lako možeš ovdje provesti nekoliko dana. Također, Zadar je izvrsna baza za daljnje istraživanje obale i lokacija poput otoka Ugljana, Pašmana, Paga, Plitvičkih jezera, a lako se organizira i odlazak na NP Kornati. U blizini je i NP Paklenica za sve ljubitelje hajkanja, a autom se možeš odvesti i do Šibenika i Splita. No, vratimo se mi Zadru!

Zadar je grad koji datira još iz 4. stoljeća prije Krista i sa 75.000 stanovnika ima onu šarmantnu, domaću atmosferu kakvu imaju samo gradovi na obali. Zadar je nadaleko poznat po rimskim i venecijanskim ruševinama oko Starog grada te po dvjema fantastičnim umjetničkim instalacijama: Pozdravu suncu i Morskim orguljama. I po zalasku sunca, ako pitate mene i Alfreda Hitchcocka.

Zadar je dovoljno malen da njegove glavne atrakcije možeš obići pješice, ali ima ih dovoljno da te zaokupe na više dana. Pa krenimo redom što ne smiješ propustiti vidjeti u Zadru!

Kalelarga (Široka ulica)

Želiš vidjeti kako funkcionira žila kucavica Zadra? Dovoljno je ležerno prošetati Kalelargom, središnjom ulicom povijesnog poluotoka, i dopustiti da se priča o gradu odmotava svakim korakom. Iako se ulica službeno zove Široka ulica, ona se naziva Kalelarga (što je zapravo doslovni prijevod). Od trenutka kada je sagrađena još u doba starih Rimljana, ulica je promijenila nekoliko naziva kao što su Via Magna, Strada Grande, Ruga Magistra i Calle Larga, što u osnovi znači ‘široka ulica’ na venecijanskom dijalektu koji se nekada govorio u Zadru i Dalmaciji. Ironično, Kalelarga izvorno nije bila tako široka kao danas, bila je širine od  samo 5 metara u usporedbi s 13 metara koliko je široka danas.

Najpoznatija ulica Zadra prolazi točno kroz njegovo srce, praktički cijepajući povijesni poluotok na dva dijela! Legenda kaže da je ulica starija od samog grada, što je vjerojatno zbog činjenice da je bila formirana i prije nego što su je Rimljani pretvorili u glavnu ulicu grada. Danas nas ona vodi do najljepših atrakcija, ali jednako tako do sjajnih kafića, slastičarni i restorana. Navrati na sladoled, prošnjofaj suvenire i uživaj u atmosferi!

Katedrala i zvonik svete Anastazije (Stošije)

Katedrala svete Anastazije (također zvane Stošije), monumentalna je romanička građevina koja svoje ime nosi po srijemskoj mučenici kojoj su se u Zadru poklonila čak dvojica papa. Papa Aleksandar III. koji je 1177. godine pohodio njezin grob te papa Ivan Pavao II. koji se 2003. poklonio ispred ulaznih vrata katedrale. Sama katedrala je građena u dva navrata, prvo u 12., a zatim u 13. stoljeću sa sačuvanom starijom građevinom iz 9. i 11. stoljeća. Starija građevina se uzdigla na mjestu starokršćanske bazilike tako da slobodno možemo reći kako period njezine gradnje seže još u 4. i 5. stoljeće.

Bazilika je bila posvećena svetom Petru, apostolu, ali zadarski biskup Donat je početkom 9. stoljeća preimenovao u katedralu svete Anastazije, u Zadru zvane Stošija. Zadarska katedrala je ujedno i najveća crkva u Dalmaciji, a sama unutrašnjost katedrale je izrazito monumentalna.

Ono što također osvaja kod posjeta je zvonik koji je građen u 15. i 19. stoljeću i to uglavnom u stilu neoromanike. Dovršen je 1894. godine, a dovršio ga je engleski arhitekt i povjesničar umjetnosti, Thomas Graham Jackson. Zvonik je visok 62 metra, a s njegovog vrha puca pogled na cijeli Zadar i Zadarski kanal.

Ako si za prekrasan pogled, pripremi se na uspon, a zvonik je otvoren svaki dan od 10 do 17 sati, a cijena ulaznice je 15 kuna. Ako poput mene imaš problema s visinama i skučenim prostorima, pripremi se na avanturu i pregrizi strah jer je pogled zaista spektakularan.

Trg pet bunara i Gradski perivoj

Trg pet bunara jedna je od mojih omiljenih lokacija. Trg je nastao još davne 1574. godine kada su se Zadrani branili od turskih opsada. U to vrijeme je pokriven obrambeni jarak sa zapadne strane bastiona iskopan u srednjem vijeku, a na njegovom mjestu nastala je velika cisterna za pitku vodu s pet ukrašenih vijenaca (bunara). Danas bunari više nemaju vode, ali lokacija i dalje osvaja.

Trg danas ima specifičan oblik izduženog nepravilnog pravokutnika i zatvoren je s tri strane. Sa zapadne strane srednjovjekovnim zidom i Kapetanovom kulom (koja je visoka 26 metara), a s istočne potpornim zidom u sredini kojega se uzdiže ulaz u Gradski perivoj, danas nazvan Perivoj kraljice Jelene Madijevke. Ovaj perivoj ujedno je i najstariji javni gradski perivoj u Hrvatskoj, a svečano je otvoren 16. rujna 1829. godine.

Rimski forum

Jedna od najpoznatijih znamenitosti u Zadru zasigurno je rimski forum koji se nalazi ispred crkve su. Donata i Nadbiskupske palače. Ovo je najveći prostor ovakve vrste na istočnoj strani Jadrana, a utemeljitelj foruma bio je prvi rimski car Augustin. Kao dokaz tome svjedoče i dva natpisa u kamenu koji datiraju iz 3. stoljeća, kada je gradnja foruma završena.

Forum je inače naziv glavnoga trga svih gradova starog Rima na kojem se odvijao kompletan javni Život grada. Prvobitno se na njegovu jugozapadnom dijelu nalazio povišeni kapitolij, usred kojeg se dizao hram posvećen Jupiteru, Junoni i Minervi, a na njegovoj sjeverozapadnoj strani sačuvan je jedan monumentalni stupac, koji je u srednjem vijeku služio kao „stup sramote”, što dokazuju lanci iz tog razdoblja.

Crkva sv. Donata

Crkva sv. Donata u Zadru nalazi se u središnjem dijelu povijesne jezgre grada, na ruševinama gore spomenutog antičkog foruma. Crkva je bila posvećena Sv. Trojstvu, a sadašnje ime nosi  po biskupu Donatu koji ju je, prema predaji, dao sagraditi najvjerojatnije početkom 9. stoljeća. Crkva se prvi puta spominje u dijelu bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta „O upravljanju državom“, oko 950. godine sagrađena je na tradicijama ranobizantske arhitekture ranoga srednjeg vijeka.

Kružnog je oblika s dvostrukim prstenom koji se javlja na nekoliko primjeraka u Europi toga vremena, a nedostaje joj južna prigradnja koja je porušena 1930., pa je vidljiva središnja kružna jezgra. Crkva je sastavni dio episkopalnog kompleksa i nadovezuje se na starokršćansku katedralu i biskupsku palaču. Ima izgled valjka kojemu su s istočne strane prigrađene tri visoke apside.

Ispod krova na južnoj strani nalaze se tri otvora koja su iz galerije vodila u spomenutu južnu prigradnju. Kao kultna građevina služila je do 1798. godine, a danas služi kao izložbeni prostor. Također, akustika je fantastična pa ne iznenađuje kako se u sv. Donatu održavaju poznate Glazbene večeri.

Narodni trg i Gradska loža

Sve što je ikad bilo važno u Zadru, još od srednjeg vijeka, dogodilo se ili čulo na Narodnom trgu. On je središte gradskog života, tu se pije kava, druži i svojevrsna je špica Zadra. S Narodnog trga putovi vode u svim smjerovima! S njega krećemo prema Kalelargi, rivi, Trgu pet bunara ili tržnici i ribarnici.

U Gradskoj loži na Narodnom trgu, izgrađenoj još u 13. stoljeću, okupljali su se Zadrani i raspravljali o najvažnijim gradskim stvarima, dok se s druge strane nalazi Gradska straža iz polovice 16. stoljeća sa satom na tornju koji neprekidno radi od 1803. godine. Gradska loža danas je centar likovnog života Zadra s poznatim međunarodnim priredbama koje se održavaju u ljetnim mjesecima.

Morske orgulje

Ako želiš doživjeti najljepši zalazak sunca (da, dosadna sam, ali što ću), predlažem da ga dočekaš kod Morskih orgulja. Ova fantastična umjetnička instalacija djelo je Nikole Bašića i čine ga cijevi koje se nalaze ispod stepenica.

Čarolija je u kombinaciji tih glazbeno ugođenih cijevi i otvora za puhanje koji stvaraju glazbu kada valovi protisnu zrak. Morske melodije su stvarno impresivne, a u kombinaciji s morem i prekrasnim pogledom, doživljaj je zaista nešto posebno.

Pozdrav suncu

Samo nekoliko koraka dalje od Morskih orgulja, nalazi se još jedna svjetski poznata atrakcija koju je također osmislio Nikola Bašić. Pozdrav Suncu je solarna ploča promjera 22 metra koja se sastoji od 300 višeslojnih staklenih ploča.

Ispod njih se nalazi niz solarnih ćelija koje pohranjuju energiju tijekom dana, a nakon što padne mrak proizvode promjenjivi val impozantnih boja. Suvremeni disco pod na otvorenom uz pozadinsku glazbu Morskih orgulja!

Zadar je definitivno grad koji se isplati posjetiti, pa iako na samo jedan dan. Osvaja svojom poviješću, ali i šušurom, žamorom te (ako još nisi shvati) najljepšim zalaskom sunca na svijetu. Potvrdio Hitchcock!

krk_kolaz
losinj_vodic

Dodatne dragulje Hrvatske pronađi ovdje:

  1. kudin_most
  2. Muzej_antickog_stakla_zadar
  3. otok_vis
  4. mali_losinj