Venecija je jedan od gradova u Italiji kojem se uvijek vjerno vraćam. Posjetila sam je devet puta, uživala u njezinom karnevalu, skrivala se od pljuskova, bježala u slastičarnicu od snijega i držala dah od miomirisa kanala. Da, Venecija me osvojila zauvijek u svim svojim izdanjima i upravo zato je bila savršen odabir za odlazak na produženi vikend van Hrvatske.

Zovu je Kraljica Jadrana, a svoju ljepotu i popularnost može zahvaliti brojnim kanalima, romantičnim gondolama i iznimno bogatoj povijesti. Venecija je bila središte Mletačke Republike, a danas je jedna od najpopularnijih svjetskih atrakcija i to ne bez razloga.

Automobilom do Venecije

Moja bolja polovica i ja odlučili smo do Venecije otići automobilom za što nam je iz Zagreba trebalo oko 4 i pol sata, uz nekoliko stajanja putem. Dio pred Venecijom je malo zeznut zbog brojnih obilaznica, ali GPS je još jednom uspješno spasio situaciju. S obzirom na to da smo išli autom, uzeli smo smještaj koji je osiguravao parking i pronašli ga preko Bookinga. U samu Veneciju stvarno nema smisla ići automobilom i zato je odluka pala na hotel u Mestreu.

Dodatna prednost je što se hotel nalazi doslovno pet minuta (štopala sam) od željezničkog kolodvora s kojeg svakih desetak minuta kreću vlakovi koji će te odvesti u srce Venecije. Ono što je mene posebno oduševilo jest što je hotel smješten u renoviranoj zgradi  iz 19. stoljeća koja je u potpunosti obnovljena korištenjem izvornih materijala.  Bonus za sve vlasnike električnih automobila – ima punjač za vas. 🙂

Nakon što smo se fino smjestili, krenuli smo u samu Veneciju. Linije vlaka kreću svakih 10 minuta, a karta za jedan smjer od Mestrea do stanice Santa Lucia košta 1.35 eura. Karte možeš kupiti bez problema na samom kolodvoru putem automata i platiti karticom ili gotovinom. A sam dolazak u Veneciju je već spektakularan. Pri samom izlasku iz kolodvora, odmah će te oduševiti pogled na crkvu San Simeone Piccolo u Santa Croceu, a odavde ujedno počinje i kanal Grande, poznata žila kucavica Venecije.

Prešli smo jedan od brojnih mostova i krenuli laganim korakom, bez posebnog plana i programa jer je ovo jedan od onih gradova čija se ljepota očituje u doslovno svakoj uličici. Da, znam da zvučim kao da pretjerujem, ali znaš kako je to kada si zaljubljen. U Veneciji smo proveli dva dana, a evo koje lokacije nikako ne smiješ propustiti posjetiti.

Židovski Ghetto u Veneciji

Već prvi dan, put nas je odveo do židovskog geta koji datira još iz davne 1516. godine. Jesi li znao da riječ geto originalno potječe iz Venecije? Da, 29. ožujka 1516. godine vlasti Mletačke Republike dodijelile su Židovima u predjelu Cannaregio dio grada u kojem su morali stanovati. Taj je dio grada nazvan Geto (tal. Ghetto, a na mletačkom dijalektu Ghèto).

Danas ovaj pojam označava područje nekog grada u kojem živi diskriminirano stanovništvo, ali sam naziv je nastao ovdje. Židovski geto bio je ograđen i imao je vrata kroz koja nitko nije smio ući niti izaći od zalaska do izlaska sunca, a brodske straže su pazile kako netko ne bi prešao granicu geta. Danas je ovaj dio grada ima dvije sinagoge koje rade, a također je pun odličnih kafića, restorana i galerija.

Most Rialto i tržnica u Veneciji

Siti i sretni, nastavili smo šetati po Veneciji i došli do jedne od najvećih atrakcija, mosta Rialto, koji se nalazi na mjestu prvog naselja u Veneciji zvanog Rivus Altus. Ovaj most spaja dvije izuzetno popularne shopping ulice, a ujedno je i jedna od najpopularnijih lokacija za fotkanje tako da je poprilična gužva.

S mosta se pruža prekrasan pogled u svako doba dana, a odmah u blizini se nalazi i tržnica koju smo s oduševljenjem posjetili. Svježa riba i ogromna ponuda morskih plodova, voće, povrće i prepoznatljivi talijanski šušur jedno je od najomiljenijih lokacija za slikavanje u Veneciji.

U blizini se također nalazi i crkva sv. Bartolomeja i sjajni kafići gdje možeš popiti kavu za par eura.

Trg Svetog Marka u Veneciji

Savjetujem da ovdje ipak ne popiješ kavu, osim ako si odlučio trošiti kao pijani milijarder. 🙂 Najpoznatiji i glavni venecijanski trg pruža direktan pogled na Canal Grande, a posebno oduševljava Bazilika Svetog Marka. Mi smo krenuli u posjetu ujutro, a noć prije je padala kiša pa je čitav trg doslovno bio potopljen. Iako malo razočarani, preskočili smo posjet, ali nam znatiželja nije dala mira pa smo se vratili za nekoliko sati i kao da vode uopće nije bilo.

Namjeravali smo posjetiti baziliku, međutim red je bio prevelik pa smo odlučili upijati ljepotu izvana. Na trgu se nalaze Knežev dvor , nekada političko i pravosudno središte Venecije i svjetski poznati Torre dell’Orologio, toranj sa satom izgrađen između 1496. i 1506. Pripremi se na gužvu, objektive koji udaraju u rebra i puno golubova, ali sve je to mala žrtva naspram grandiozne ljepote trga.

Most uzdaha u Veneciji

Nema filma ili serije čija se radnja ne održava u Veneciji, a da se ne spomene Ponte dei Sospiri, jedan od najpoznatijih mostova na svijetu. Legenda govori kako će ljubavnici zauvijek ostati zajedno ako se poljube ispod mosta na gondoli dok zvone zvona na zvoniku Sv. Marka. Mi smo preskočili taj dio, a manje romantična povijesna priča o mostu potpuno je drugačija.

Naime, most je izgrađen u 17. stoljeću s namjenom povezivanja starog zatvora koji se nalazi u Duždevoj palači, i novog, odmah preko rijeke. Jedan od najvećih engleskih romantičara, šepavi Lord Byron, popularizirao je priču po kojoj bi prelazak ovim mostom bila ujedno i posljednji pogled na slobodu za brojne zatvorenike koji su išli na pogubljenje te bi uzdisali gledajući posljednji put vanjski svijet. Jedan od srećkovića koji je pobjegao iz ovog zatvora bio je najpoznatiji zavodnik svih vremena, Giacomo Casanova, tako da možemo ljubavne uzdahe povezati i s njegovim… Aktivnostima.

Knjižara Acqua Alta u Veneciji

Zamisli si knjižaru u kojoj se knjige nalaze u gondolama, sve je puno maca, stripova i suvenira i dobiješ jednu od najpoznatijih knjižara u Veneciji – Librairie Acqua Alta. Ime je dobila prema plimi koja poplavi Veneciju kada razina vode prijeđe 110 centimetara, a knjižaru je otvorio Luigi Frizzi još sredinom devedesetih.

Acqua Alta se nalazi u samom središtu Venecije, na adresi Calle Lunga Santa Maria Famosa 517 6 b i u njoj možeš pronaći zaista svašta. Od stručne literature, preko ljubića, pa sve do vinil ploča, ali i brojnih suvenira i magneta.

Još jedan šarmantan dio je zatvoreno dvorište u kojem se nalazi instalacija od starih knjiga koje su formirane u stepenice i postale apsolutni hit za fotkanje. S obzirom na epidemiološku situaciju, pušta se 20 ljudi, ali zaista se isplati posjetiti.

Castello u Veneciji

Ako želiš pobjeći od turističke vreve, savjetujem da posjetiš dio Castello, najveći od šest sestierija (okruga). Ovdje se proteže prekrasna široka ulica Via Garibaldi koja oduševljava svojim šarenim fasadama. Ulica je puna kafića i restorana, a više-manje ćeš sresti samo domaću ekipu. Možeš prošetati do parka, a zatim uz rivu odmoriti uz sjajnu ponudu sladoleda i ledene pive i jednostavno upijati pravu domaću atmosferu Venecije.

Kao što sam već spomenula, Venecija na svakom koraku nudi mnoštvo sadržaja, ali ovoga puta smo došli doslovno šetati i uživati. Ljubitelji kulture uživat će u bezbroj galerija i muzeja rasutih po gradu, slastičarne i kafići nude talijanske delicije, a duboko sam uvjerena da nećete naići na lošu kavu. Zato, ako nemaš ideje kuda za vikend, Venecija i Italija su savršena destinacija, a ja znam da ću joj se uskoro ponovno vratiti. Jubilarni deseti put.

venecija_gastro
verona_vodic

Nastavi čitati:

  1. sto_vidjeti_norveska
  2. dolomiti_seceda
  3. tenerife_put
  4. toskana_val_d_orcia
  5. London_sto_vidjeti