Na početku 2021. smo bili uvjereni kako pandemija koronavirusa u novoj godini jednostavno mora prestati. No, koliko god se mi nadali, mrski virus je i dalje nastavio harati, a zbog brojnih mjera, otkazivanja letova i drugih komplikacija, putovanja su i u 2021. bila znatno kompliciranija. No, ipak se više putovalo nego godinu prije, a čak se i prešlo preko granice. Moja malenkost je ljeto provela u Italiji u Dolomitima, Iris je čak sjela u avion i otputovala u daleku Norvešku, hodala je Venecijom i Veronom, a obje smo posjetile Bosnu i Hercegovinu. A, naravno, između svega smo istražile Hrvatsku kojoj nezaboravnih prizora ne manjka. 

Omiška Dinara i pogled na grad Omiš

Na početku godine smo istražili jednu izuzetno zanimljivu stazu koja cijelim putem ima predivne poglede. Uputili smo do vrha Kula na Omiškoj Dinari. 

omiska_dinara

Više o tome kako organizirati izlet na Omišku Dinaru pročitaj ovdje.

Snježna idila na Učki s vrha Vojak

Prvi veći snijeg na Učki odlučili smo iskoristiti za uspon s Poklona do najvišeg vrha. Dan je bio savršen, snijega je bilo posvuda, a Vojak pod snježnim pokrivačem je uistinu nezaboravan prizor. 

poklon_vojak

Kako ostvariti uspon s Poklona na Vojak pročitaj ovdje.

Vrh Sv. Jure na istočnom Mosoru

Naš drugi posjet Dalmaciji smo iskoristili za jedan izazovan uspon do sv. Jure na istočnoj strani Mosora. Mnogi smatraju upravo taj vrh najljepšim vrhom ove dalmatinske planine. Pogled s vrha na cijeli greben nešto je što svaki planinar treba doživjeti. 

mosor_greben

Sve detalje o kružnoj stazi na istočnom Mosoru pročitaj ovdje.

Pogled na slap Cingarela u Istri

Proljeće je bilo u znaku road tripa kroz Istru, a ovaj put smo posjetili manje popularan slap Cingarela koji se nalazi u blizini Momjana. 

cingarela_slap

Kako doći do slapa Cingarela otkrij ovdje.

Premužićeva staza na Velebitu

Dugo godina mi je bila želja proći cijelu Premužićevu stazu, a to se u lipnju 2021. i ostvarilo. Teško je nabrojati sve prizore na ovoj stazi koji su nezaboravni. Jednostavno je Premužićeva staza doživljaj od početka do kraja. 

premuziceva_staza

Kako organizirati pohod na Premužićevu stazu i sve što trebaš znati prije puta doznaj ovdje.

Lago di Sorapis u Dolomitima

Začarano tirkizno jezero Lago di Sorapis u Dolomitima je prizor koji kao da nije s ovog svijeta. Niti jedna fotografija ne može dočarati svu ljepotu ovog magičnog jezera. 

lago_di_sorapis

Kako doći do ovog jezera u Dolomitima otkrij ovdje.

Lago di Carezza u Dolomitima

Jezero Carezza se ubraja među popularnije turističke atrakcije u Dolomitima u Italiji. Posjetili smo ga u popodnevnim satima, no najljepši prizor se ukazao tek uz zalazak sunca kada smo se spustili sa staze Latemar Labirint i doživjeli jezero bez turista okupano u najljepše boje. 

lago_di_carezza

Zbog čega se ovo jezero još zove i Dugino jezero pročitaj ovdje.

Tre Cime di Lavaredo

Što reći o jednoj od najpopularnijih hiking destinacija u Italiji osim da je to nešto što svatko treba doživjeti. Tijekom cijelog izleta sam u toliko navrata komentirala kako sam istinski sretna. I bila sam.

tre_cime_di_lavaredo

Sve što trebaš znati prije izleta na Tre Cime di Lavaredo pročitaj ovdje.

Drvena crkva Heddal, Norveška

Crkva Heddal koja se nalazi se u blizini Notoddena, ujedno je najveća drvena crkva u Norveškoj. Visoka 25 metara i široka 17 metara ima tri grandiozne kupole od kojih najviša iznosi 29 metara. Sama crkva je podignuta u 13. stoljeću, a i dan danas je funkcionalna župna crkva u kojoj se tijekom ljetnih mjeseci održavaju mise, krštenja, krizme i vjenčanja.

crkva_heddal_norveska

Više o drvenim crkvama u Norveškoj saznaj ovdje.

Aurlandsfjord, Norveška

Jedan od najspektakularnijih fjordova dubok je i uzak, okružen planinama koje se uzdižu i preko 1500 metara nadmorske visine, a voda fjorda doseže dubinu od gotovo 1.000 metara te je širok manje od 2 km. Ljepotu Aurlandsfjorda doživjela sam na platformi Stegastein koja omogućava panoramski pogled sa 650 metara iznad fjorda.

Aurlandsfjord_norveska

Više o norveškim fjordovima pročitaj ovdje.

Selo Lukomir u Bosni i Hercegovini

Rujan je bio u znaku road tripa kroz Bosnu i Hercegovini, a u planu je bio i planinarski izlet do najzabačenijeg sela u Bosni i Hercegovini. Ovaj izlet ubrajam među najljepše planinarske izlete ne samo u 2021. godini nego općenito. I to ne samo zbog prizora nego i mještana koji su nas ugostili u Lukomiru. 

lukomir_

Sky walk u Mostaru

Mostar je početkom 2021. dobio svoju prvu nebesku šetnicu koja se nalazi u sklopu parka Fortica i pruža nezaboravan pogled na grad i njegovu okolicu. Ova jedinstvena atrakcija visoka je 15 metara, a nebeska šetnica je duga 35 metara.

skywalk_mostar

Kako doći do nebeske šetnice iznad Mostara doznaj ovdje.

Vrelo Bune i Tekija Blagaj u Hercegovini

Izvor rijeke Bune ubraja se u jedan od najjačih krških vrela Europe, a iznad samog izvora moćno se nadvijaju stijene koje idu u visinu 240 metara. Uz te visoke stijene izgrađena je Tekija Blagaj koja svake godine privlači turiste iz cijelog svijeta. 

vrelo_bune_tekija

Sve legende o Tekiji Blagaj pročitaj ovdje.

Počitelj u Hercegovini

Bila je dovoljna jedna fotografija na Instagramu da dodam Počitelj na našu listu must visit mjesta tijekom našeg roadtripa. Pogled s poznate Gavrankapetanović kule ne zaboravlja se tako lako. 

pocitelj

Most Rialto, Venecija

Trodnevni bijeg iz Zagreba odlučili smo provesti neopterećeno šetajući Venecijom, a pogled s najstarijeg i najpoznatijeg od četiri mosta koji premošćuju Canal Grande u Veneciji svakako je obilježio ovu godinu.

rialto_venecija

Torre dei Lamberti, Verona

Spektakularan pogled na čitavu Veronu i dalje pruža se s tornja Torre dei Lamberti koji se nalazi na Piazza delle Erbe.

verona_panorama

Arena di Verona

Prekrasna ostavština rimske arhitekture nalazi se na Piazza Bra, a arena može primiti više od 30 000 ljudi.

verona_arena

Rt Škuljica na otoku Krku

Na rtu Škuljica nalazi se osamljeni svjetionik, a upravo s tog mjesta se pruža jedan od najljepših pogleda na otok Prvić i Velebit. Do svjetionika smo išli u sklopu planinarske staze Baška – uvala Bracol.

baska_bracol

Kako organizirati ovaj planinarski izlet pročitaj ovdje.

Nezaboravne prizore prethodnih godina pročitaj u nastavku:

  1. uvala_vela_luka
  2. ohridsko jezero